IMO'dan Gemi Geri Dönüşüm kararı

12.05.2008

Avrupa Birliği’nin vazgeçtiği ve Türkiye’de Aliağa bölgesinde büyük bir sanayi haline gelen gemi sökümcülüğünü ilgilendiren yeni regülasyonlar IMO’nun gündeminde.

MEPC bünyesinde oluşturulan Gemi Geri Dönüşüm Çalışma Grubu, bir sonraki toplantıya kadar yönetmelik üzerinde geniş bir çalışma yapacak.

Uluslararası Denizcilik Örgütü Deniz Çevresini Koruma Komitesi (Marine Environment Protection Committee -MEPC), dünya genelinde uygulanabilecek güvenli ve çevreci gemi sökümcülüğü için uluslararası konvansiyonu oluşturacak yönetmelik üzerinde tatmin edici ilerlemenin olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Metin üzerinde çalışmalarına devam eden Komite, metni onaylanması için 2008 Ekim’deki toplantıya yetiştirmeyi planlıyor. Böylece IMO Komisyonu’nun, Haziran 2008’de yapacağı toplantıda bazı maddelerin onaylanmsı bekleniyor olsa da yönetmeliğin Mayıs 2009’da Çin’de düzenlenecek olan diplomatik konferansa yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Hazırlanacak olan yeni konvansiyon, emniyetli ve çevreci gemi geri dönüşümünü sağlamak amacıyla, gemi söküm yöntemleri, söküm öncesi hazırlıklar, tesislerin yeterlikleri gibi birçok yeniliği içinde bulunduracak.