Yerli Malı Belgesi

Yerli Malı Belgesi, Üretilen ürünün Yerli Malı olduğunu gösteren, Kamu İhale Kanunu kapsamında mal alım ihalelerinde fiyat avantajı uygulanmasını sağlayan bir belgedir.

Yerli Malı Belgesi ile ilgili tüm müracaatlar, takip işlemleri ve ödemeler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yönetilen http://sanayi.org.tr web adresinden online (çevrimiçi) olarak gerçekleştirilecektir. Firma başvuruları ilgili program üzerinden firma ortaklarınca veya firmanın yetkilendirdiği kişiler tarafından e-devlet girişi ile yapılacaktır. Web sitesinde firmalar için “Yeni Yerli Malı Belgesi Programı Başvuru Kılavuzu” ve eğitim videoları da yer almaktadır.

Firma yetkilisi dışında kişinin sisteme tanımlanabilmesi için “Yetki Belgesi” formunun doldurulup Odamıza iletilmesi gerekmektedir.

Yerli Malı Belgesinin düzenlenebilmesi için yerli katkı oranının hesaplanması ve Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ya da yeminli mali müşavir tarafından Yerli Katkı Oranı Hesabı’nın mali yönden incelenmesi yapılarak resmi kayıtlara uygunluğunun onaylanması gerekmektedir. Yürürlüğe giren tebliğ ile, başvuru evraklarının hazırlanması zaman alacağından üyelerimizin mağduriyet yaşamaması için, yerli malı belgesi müracaatında bulunacak üyelerimizin gerekli belge ve dokümanları eksiksiz hazırlaması ve ihale tarihinden en az 10 iş günü önce başvurmasını rica ederiz.

Sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:

a) Bakanlık tarafından düzenlenen Sanayi Sicil Belgesine sahip sanayi işletmeleri tarafından üretilmesi ve Sanayi Sicil Belgesindeki “Üretim Konusu” içeriğinde yer alması.

b) Tamamen Türkiye’de üretilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması.

c) Ürünün yerli katkı oranının en az %51 olması.

Gıda ve tarımsal ürünlerin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:

a) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca düzenlenen İşletme Kayıt veya Onay Belgesine sahip işletmeciler tarafından üretilmesi.

b) Tamamen Türkiye’de üretilen/yetiştirilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması.

c) Tarım ürünleri için Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili Kayıt Belgesine (Örtü altı Kayıt Sistemi ve benzeri) sahip firmalar tarafından üretilmesi.

Türkiye’de toplanan bitkisel ürünler, Türkiye’de doğan ve yetiştirilen canlı hayvanlar ve bunlardan elde edilen ürünler, Türkiye’de yetiştirilen ve avlanan su ürünleri yerli malı kabul edilir. Bunların dışındaki ham tarım, hayvancılık ve su ürünleri, tamamen Türkiye’de üretilmesi veya üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması şartıyla yerli malı kabul edilir.

Türkiye’de çıkarılan madenler ve madencilik ürünleri ile birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen ürünler dışında kalan veya bu kategorilerin hiçbirine girmeyen diğer ürünler; tamamen Türkiye’de üretilmesi veya üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması şartıyla yerli malı kabul edilir.

İkinci, üçüncü, dördüncü fıkralarda sayılan ürünlerden sanayi ürünü olarak değerlendirilenlerin yerli malı kabul edilebilmesi için ayrıca birinci fıkranın (a) ve (c) bentlerinde sayılan şartlar da aranır.

Serbest bölgeler mevzuatı ile gümrük mevzuatı göz önünde bulundurularak, yerli malı kriterlerine ilişkin bu Tebliğde yer alan gerekli şartların sağlanması kaydıyla serbest bölgede faaliyet gösteren işletmelerin ürettikleri ürünler yerli malı kabul edilir.

YERLİ MALI BELGESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER:

  1. Yerli Malı Belgesi başvuru dilekçesi (EK-1)
  2. Yerli Katkı Oranı Hesap cetveli (EK-2) ve hesaplamada baz alınan bilgi ve belgeler (Hammadde alış fatura suretleri ve mal alınan firmaların sanayi sicil belgeleri, mal alınan firmanın sanayi sicil belgesi yok ise üreticinin sanayi sicil belgesi ve ürünleri ondan aldığına dair beyan yazmalıdır ya da alış faturalarını ibraz etmelidir.)
  3. Taahhütname (EK-3)
  4. Son 6 ay SGK hizmet listesi ve tahakkuk fişi  
  5. Sanayi Sicil Belgesi sureti
  6. İşletmeyi temsil ve ilzama yetkili kişinin (kişilerin) imza sirkülerinin aslı veya noter onaylı sureti
  7. Yerli katkı oranı hesabı için onay veren serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirin ruhsat suretleri.
  8. Gıda İşletme Kayıt veya Onay Belgesi sureti.
  9. Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili Kayıt Kayıt Belgesi sureti (Örtü altı Kayıt Sistemi ve benzeri).
  10. Müstahsil makbuzu veya fatura sureti.
  11. Maden Ruhsatı sureti.
  12. Fiili Üretim Miktarı Belgesi (YMB hesabının yapıldığı döneme ait fiili üretim miktarı rakamı sisteme imzalı/kaşeli olarak eklenmelidir. Ayrıca bir önceki yılın işletme cetvelindeki filii üretim miktarını gösteren belge de sisteme imzalı/kaşeli olarak yüklenmelidir.)
  13. Üretim Akış Çizelgesi (Ürüne ait üretim aşamalarını gösteren çizelge üretici tarafından hazırlanıp imzalı/kaşeli olarak sisteme yüklenmelidir.)
  14. Dağıtım Anahtarı (Her Yerli Malı Belgesi için SM/SMMM/YMM tarafından hesaplamanın nasıl yapıldığına dair “SM/SMMM/YMM Ürün Maliyet Hesabı Açıklama Notu” yazılmalıdır. Eğer işletmede birden fazla ürün üretiliyorsa Açıklama Notunda mutlaka “Dağıtım Anahtarı” konusunda bilgi verilmelidir. Bu belge SM/SMMM/YMM tarafından imzalı/kaşeli olarak sisteme yüklenmelidir.) 
  15. Mali Verileri İnceleme İzin Belgesi”  Formu

YERLİ MALI BELGESİNİN DÜZENLENMESİNE İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI

ÜCRETLENDİRME

YERLİ MALI BELGESİ İÇİN,

ODAMIZ TARAFINDAN KRİTERE UYGUNLUĞUNA ONAY VERİLDİKTEN SONRA

AŞAĞIDA BULUNAN TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ HESAPLARINA,

900,00-TL YATIRILMASI GEREKMEKTEDİR.

 

ALICI

BANKA

ŞUBE

ŞUBE KODU

HESAP NO

IBANNO

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

AKBANK

BAKANLIKLAR ŞUBESİ

153

69072

TR350004600153888000069072

VAKIFBANK

MERKEZ ŞUBESİ

184

2068017

TR210001500158007293586413

T.İŞ BANKASI

AKAY

4201

785529

TR100006400000142010785529

ZİRAAT BANKASI

AKAY

760

5994350-5032

TR020001000760059943505032

HALKBANK 

ÇUKURAMBAR TİCARİ 

1311

16000038

TR140001200131100016000038

 

İletişim:

Jülide UÇAR

akreditasyon@alto.org.tr

02326551991 Dh:4