MEYBEM Mesleki Yeterlilik Belgesi

TOBB tarafından kurulan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen MEYBEM A.Ş tarafından “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sınavları, Odamız işbirliğiyle Aliağa’da gerçekleştirilmektedir. Aliağa Ticaret Odası MEYBEM’ in yetkili iş ortağıdır.

TOBB tarafından tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde sınav ve belgelendirme yapmak üzere kurulan MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş, 5 sektörde, toplam 37 dalda Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan (MYK) sınav ve belgelendirme yetkisini almıştır. MEYBEM A.Ş tarafından Odamız işbirliğiyle ilçemizde gerçekleştirilen sınavlarda başarılı olanlara “Mesleki Yeterlilik Belgesi” verilmektedir.

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan Tebliğler ile 117 meslekte, (Mesleki Yeterlilik Belgesi Gerektiren Meslekler) mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelmiştir.

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” olmayan kişilerin çalıştırılması halinde 01.01.2017 tarihinden itibaren idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğde belirtilen 117 meslekte, sınav ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan sağlanacaktır.

İşletme bünyenizde belirtilen iş kollarında faaliyet gösteren çalışanlarınızın Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmama durumunda 5544 sayılı MYK Kanunu doğrultusunda cezai uygulamaya tabii olunacaktır. Bu sebeple Odamız; belirtilen iş kollarında çalışanları olan üyelerimiz için sınav başvuru taleplerini alarak MEYBEM (MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş.)’e ileterek belge alım sürecini organize etmektedir. Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavı yapabilen başvuru mercileri ve ulusal yeterlilik alanları için https://portal.myk.gov.tr/index.php?option=com_yeterlilik_ara&Itemid=450 linkini tıklayarak ilgili olduğunuz alanı tespit edip; hangi merciiye başvuru yapabileceğinizi inceleyebilirsiniz. Bu merciler içinde MEYBEM kapsamında olan yeterlilik alanlarının başvuruları Odamız kanalıyla yapılabilmektedir.

TOBB MEYBEM kapsamında yer alan yeterlilik alanları ekteki bilgi notunda yer almakta olup; iş yeriniz organizatörlüğünde ilgili alanlarla MEYBEM Mesleki Yeterlilik Sınavlarına başvuru için 10 kişilik gruplarla toplu başvuru da alınabilmektedir ya da bireysel başvurular da Odamız kanalıyla alınabilir. MEYBEM başvuru süresi hakkında detaylı bilgi için linki tıklayabilirsiniz

Başvuru formu ekte yer almaktadır. Başvuru süreci için tıklayınız.
Belgelendirme ücretleri için tıklayınız.
Başvuru talepleri bireysel olarak ya da firma sahibi tarafından kurumsal olarak alınabilmektedir. Kurumsal başvuru için kurumdan en az 10 kişilik başvuru alınması gerekmektedir. Bireysel ya da kurumsal başvuru talepleriniz için ekte yer alan talep formu ile Odamıza başvuruda bulunabilirsiniz.

5544 sayılı MYK Kanunu doğrultusunda Mesleki Yeterlilik Kurulunun resmi web sayfasında yer alan bilgilendirme için tıklayınız.

Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için ekli dosyada yer alan bilgi notunu inceleyebilir, www.meybem.com.tr adresini tıklayabilir ya da Odamız ile iletişime geçebilirsiniz.

MEYBEM BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYINIZ

Bilgi için;