Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu 2. Başkanı Mustafa Erdil, Aliağa'daki gemi söküm tesislerinde "endüstriyel kaza riski" bulunduğuna ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirterek, bölgedeki çalışmaların Denizcilik Müsteşarlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı denetiminde yapıldığını bildirdi. Erdil, bu tür iddiaların gerçeklerden uzak olduğunu savunarak, "Yapılan iyi hizmet birilerini rahatsız etmiş olacak" dedi.
İDDİALAR ASILSIZ
Dernek yönetim kurulu adına açıklama yapan 2. Başkan Mustafa Erdil, "Aliağa'daki gemi söküm tesislerinde iddia edildiği gibi "endüstriyel kaza riski" yok. Bütün çalışmalarımız Denizcilik Müsteşarlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı denetiminde ve gözetiminde yapılmaktadır. Ayrıca uluslararası kuruluşlar olan IMO, ILO ve Basel yönetmelikleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Tesislerimizdeki küçük miktarlardaki atıklar için, Valilik izni bulunan geçici depolama alanımızın çevreye en ufak zararı söz konusu olamaz. 25 senedir faaliyette bulunan sektörümüz bu tip risklerle de karşılaşmamıştır. Sağlık raporlarımız, ilk yardım sertifikalarımız, Makine Mühendisleri Odası'ndan alınan vinçlerin ve kompresörlerin periyodik kontrol raporları, elektrik ve topraklama tesisatı raporları, işçi sağlığı ve iş güvenliği katılım belgeleri elimizde mevcuttur. Ayrıca Verem Savaş Derneği'nin akciğer grafik raporları, asbestle ilgili sertifikalarımız, Denizcilik Müsteşarlığı'nın gemi söküm yetki belgeleri, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın çalışma izinleri, işletme belgeleri, gayri sıhhi müessese belgelerini basınımıza ve isteyen herkese takdim etmeye hazırız” diye konuştu.
İYİ İŞLER YAPILDI
Bölgedeki 21 işyerinden sadece 2'sinin gemi sökümü yapmadıkları için bu belgelere sahip olmadığını bildiren Erdil, "Bazı arkadaşlar, 'Aliağa Gemi Geri Dönüşüm tesislerinde son 7 senedir iş kazaları yaşanmıyor. Bu sorunu nasıl çözdünüz' diye bize sorarken, son günlerde gemi söküm tesislerinde iyi şeylerin yapılması, kimleri rahatsız etti bilmiyoruz" dedi. Erdil sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizler her zaman yerinde görüp tespit yapmaktan yanayız. Biz geri dönüşüm tesisiyiz. Hurda gemi alıyoruz ve kütük demir olarak ülke ekonomisine kazandırıyoruz. Aliağa'da yapılan gemi sökümlerini uluslararası atık yönetim kurallarına uygun olarak gerçekleştiriyoruz. Gemilerin asbestten arındırılması pahalı ve teknolojik cihazlarla yapılıyor. Türkiye'deki tek yetkili asbest söküm kuruluşu biziz."
ÖZEL ASBEST SÖKÜM EKİBİ OLUŞTURULDU
Tesislerde özel olarak asbest söküm ekibi oluşturulduğunu kaydeden Erdil, şöyle konuştu: "Almanya'da 16 milyon ton asbest var. Bu rakam Türkiye'de 3 milyon ton civarında. Bunlar büyük ölçüde söküme gelen gemilerden çıkarılıyor. Bize söküme gelen gemilerin yüzde 90'ı asbest içeriyor. Biz artık asbesti çok iyi tanıyoruz. Asbest temizliğinden gelen gelir ile yeni modern aletler ve ekipmanlar alıyoruz. Herhangi bir ortamda asbest olup olmadığını ölçmek için son model ölçüm aletimiz mevcuttur. Asbesti İZAYDAŞ'a gönderiyoruz ve orada bertaraf ediliyor. Geçen hafta sonu Tuzla'dan gelen iş güvenliği uzmanlarına asbest sökümü ile ilgili detaylı bilgiler aktardık."