Gemi mühendisleri tersane kuracak

31.03.2008
  •  A 
İkinci kez Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin yönetimine gelen Emrah Erginer ve ekibi iki yıllık süre içerisinde İzmir'e 2 tersane kazandırmayı hedefliyor.

İzmir'de yıllardır kurulması için mücadele verilen tersane konusunda Gemi Mühendisleri Odası, çalışmalarını hızlandıracak. Geçtiğimiz günlerde ikinci kez Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin yönetimine gelen Emrah Erginer ve ekibi iki yıllık süre içerisinde İzmir'e 2 tersane kazandırmayı hedefliyor. İlk tersane için Tarım İl Müdürlüğü'nde iki yıldır süren pürüzün aşılmasını sağlayan Gemi Mühendisleri Odası (GMO) ayrıca Aliağa’nın Çakmaklı Köyü'ndeki tersane için ayrılan yerde de kısa süre içerisinde projeyi hayata geçirmek için çalışıyor.  


ENGEL KALKTI

Çandarlı- Zeytindağ'daki liman ve yanında kurulacak tersanenin ÇED raporu ile ilgili olarak devam eden sorunun Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü'nün devreye girmesiyle aşıldığını belirten GMO İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, bununla birlikte tersane kurulmasındaki en büyük engelin ortadan kalktığını söyledi. Erginer, “Yeni düzenleme ile Tarım İl Müdürlüğü yer onayı için ÇED raporunu beklemeyecek. ÇED raporu tersaneyi kuracak firma tarafından alınacak. Gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından da tersane kurulabilecek” dedi.


2010'a kadar Türkiye'deki bütün tersanelerin dolu olduğuna işaret eden Erginer, şöyle konuştu: “Ne yazık ki İzmir ve çevresi bu pastadan pay alamıyor. Türkiye bu konuda en çok sipariş alan dördüncü ülke. 2010'da Türkiye'de 120 tersane olacak. Bu sektörde 1 kişiye istihdam sağlarsanız 6 kişiye istihdam sağlamış oluyorsunuz. Gemi mühendisleri de bu yatırımlardan iş olarak payını alıyor. Biz bütün bunları göze alarak bu bölgeye tersane kazandırmak istiyoruz." 


İZMİR'E ÜÇ MARİNA

Zeytindağ'dan sonra Çakmaklı Köyü'nde de 1/100 binlik planlarda tersane yeri ayrıldığına dikkat çeken Erginer, burada da tersane kurmak isteyen yatırımcıların bulunduğunu söyledi. Bu arazinin yaklaşık 400 dönümlük dolgu alanı olduğunu da ifade eden Erginer, 1/25 binlik ve 1/5 binlik planlara da işlenmesi halinde burada da bir tersane kurulabileceğini belirtti. Erginer, "İzmir'de öncelikle Pasaport'ta olmak üzere Bayraklı ve Mavişehir'de de marina kurulmasıyla ilgili çalışmaları başlattık. Kısa süre içerisinde İzmir'de bu projelerin devreye girmesiyle kent bu sektörden de daha çok pay alacak ve binlerce kişiye bu şekilde istihdam sağlayacak" dedi.


Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş ise tersane yerinin uygunluğu için İzmir'de yaptıkları görüşmelerin ardından bu sorunun çözüldüğünü söyledi.