Ulaştırma Bakanlığı, Karayolu Taşıma Kanunu gereği alınması gereken K türü taşıma belgelerinde süre uzatma kararı aldı. Karar resmi Gazete’nin 21 Şubat tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Yazılı bir açıklama yapan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, sektörde belirsizliklere ve çeşitli kesimlerin mağduriyetine neden olan K belgesi konusunda Ulaştırma Bakanlığı tarafından beklenen yönetmeliğin yayınlandığını söyledi.
Saka, 21 Şubatta yayınlanan yönetmeliğe göre İl Sınırları İçerisinde 3.5 Tonu Aşmayan Taşımacılık Faaliyetlerine Yönelik Olarak K2 Yetki Belgesi Almak İçin Tanınan Sürenin 31 Temmuz 2009 Tarihine Kadar uzatıldığını kaydetti.
KANGO, DOBLO TÜRÜ BİNEK ARAÇLARINA K ZORUNLULUĞU KALKTI
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka yönetmelikle ilgili şu bilgileri verdi: “Yeni yönetmeliğe göre K2 belgesi alma mecburiyeti olanlar, 31 Temmuz 2009 tarihine kadar belgelerini alırken, ödemeleri gereken ücret üzerinden yüzde 94 oranındaki indirimden de faydalanacak. 31 Temmuz 2009 tarihinden sonra K2 belgesi almayan firmaların ödemeleri gereken tutar 5 bin 778 YTL olacak. Ayrıca; Ruhsatında kamyonet ibaresi bulunan Doblo, Kangoo, Partner gibi araçlar gerçek kişi adına hususi olarak kayıt yaptırılır ve araçta ticari maksatla veya kendi iştigal konusu ile ilgili taşıma yapılmayıp sadece binek olarak kullanılırsa bu kamyonetlere K belgesi alma zorunluluğu kaldırılmıştır”
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, son dönemde gerek mevzuat gerekse de uygulamadan kaynaklanan belirsizlikler nedeniyle K belgesinde kamuoyunun merak ettiği bir çok soru bulunduğunu, bu yönetmelikle bu soruların yanıt bulduğunu da belirterek; “Son dönemde gerek üyelerimiz gerekse de ruhsatında kamyonet ibaresi bulunan çok sayıda vatandaşımız bizlere başvurarak bilgi almak istiyordu. Ancak bu konuda bir belirsizlik vardı. Bu yönetmelikle belirsizlikler ortadan kaldırılmıştır. Konu hakkında duyarlılık gösteren Ulaştırma Bakanlığına, Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’ne ve büyük bir yoğunlukla karşı karşıya bulunan Ulaştırma Bölge Müdürlüklerimize teşekkür ediyoruz” dedi.
K BELGESİ İÇİN 31 TEMMUZ 2009’U BEKLEMEYİN!
Saka, K belgesi alma zorunluluğu olanların, yönetmeliğin indirim için tanıdığı son günler beklenmeden şimdiden alınmasının önemine işaret ederek, “Artık her alanda olduğu gibi Karayollarında da belgeleme büyük önem kazandı. K belgesi konusunda yıllardır indirim ve belirli bir uyum süreci verildi. Ancak Artık 31 temmuz 2009’dan sonra böyle bir süre uzatımı olmayacak. Üyelerimizin mağdur olmaması için şimdiden bu işlemlerini yaptırmalarında fayda var” dedi.
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka Yeni yönetmelikte yer alan hususları şöyle özetledi:
* Toplam yüklü ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen araçlar için K1* ve K2* Yetki Belgeleri 31.07.2009’a kadar %94 indirimli olarak verilecek. K1* Yetki Belgesi sadece il sınırları dahilinde geçerli olacak. Ancak K2* Yetki Belgesi şehirlerarasında da geçerli olacaktır.
* Ruhsatında kamyonet yazan araçlar gerçek kişi adına hususi olarak kayıt yaptırılır ve araçta ticari maksatla veya kendi iştigal konusu ile ilgili taşıma yapılmayıp sadece binek olarak kullanılırsa bu kamyonetlere K belgesi alma zorunluluğu kaldırılmıştır. (Doblo, partner, connect ve çift kabinli araçlar, L200 Mitsubishi, Volkswagen transporter, ford transit, mercedes vito, hyundai vb.)
* K2 Yetki Belgesi’ni K1 Yetki Belgesi olarak veya K1 Yetki Belgesi’ni de K2 Yetki Belgesi olarak, aradaki ücret farkı ödenerek, değiştirilebilme imkanı yoktur.
* K Yetki Belgesi olduğu halde yeni aldığı aracı K Belgesine eklettirmeyen firmalar, denetimlerde hiç K belgesi yokmuş gibi muamele görüp bu firmalara 5000 YTL para cezası kesilmektedir. Bu konuda her hangi bir değişiklik bulunmamaktadır.
* Denetimlerde aracın boş veya dolu olmasına bakılmaksızın K Yetki Belgesi aranmakta ve belgesi olmayanlara idari para cezası kesilmektedir.
* K1 ve K3 Yetki Belgelerinde kapasite tamamlama, sermaye, adi ortaklıktan şirkete geçiş vb. durumların yönetmeliğe uygun hale getirilmesi şartı 31.07.2009 tarihine kadar uzatılmıştır.
* Dernekler, cemiyetler vb. kuruluşlardan, K Yetki Belgesi almak istemeleri durumunda Oda kayıt şartı aranmayacaktır.
* K Yetki Belgesi sadece anne, baba ve çocuklar arasında bir defaya mahsus olmak üzere devredilebilmektedir. Şahıs belgesini eşine, kardeşine devredemez.