ALOSBİ, katılımcılarını bilgilendirdi

07.02.2008
Türkiye’nin en büyük ve en modern Organize sanayi bölgesi niteliğindeki Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOSBİ), yatırımcılara Ege İhracatçı Birliklerinde bilgilendirme semineri düzenledi.

Aliağa’da fabrika ve tesislerin hızla yükseldiği Türkiye’nin en büyük ve en modern Organize sanayi bölgesi  niteliğindeki Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOSBİ), yatırımcılara Ege İhracatçı Birliklerinde bilgilendirme semineri düzenledi.

Seminerin başında söz alan ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı N.Atıl Akkan ALOSBİ’deki son gelişmeler ve altyapı çalışmaları ile katılımcılara detaylı bilgi verdi.

ALOSBİ ve Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı N. Atıl Akkan “Mevcut 35 MW gücündeki kurulu doğalgaz çevrim santralimizi 70 MW’lık bir güç daha ilave ederek 105 MW’a çıkarıyoruz.2 etap bölümü 35 milyon Euro’ya mal olacak. Böylece santralimizin kapasitesi 3 katına çıkacak. Bu etaptan sonrada 400 MW’a çıkmak için proje çalışmalarımızı yapacağız. 2008’in sonunda ilk teslimatlar başlayacak. 2009 yılı ikinci yarısında tamamlanmış olacak. Bu arada motorlar geldikçe gelenleri devreye almağa başlayacağız. 2009 ikinci yarısında da 105 MW’lık yeni santralimizi tamamen devreye alacağız.”dedi. 60 MW gücünde rüzgar enerjisi projeleri içinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) lisan başvurusunu yaptıklarını belirtti.

ALOSBİ’DE FABRİKA SAYISI 26 OLDU

23 Ocak 2008 günü aynı anda 2 fabrikanın temelinin atıldığını belirten Akkan, tesislerden birinin polistren sert köpük fabrikası olduğunu, 2007 yılı Şubat ayında çıkan enerji verimliliğini arttırma yasasına göre bundan sonra yapılacak binaların hepsinde enerji tasarrufu için mantolama mecburiyeti geliyor. ESHAŞ Holding kuruluşlarından Espor Ege Sanayicileri Enerji ve İnşaat Akaryakıt Tesisat San ve Tic A.Ş firmasının bu konuda hizmet vereceğini ve ESPOR markası ile piyasada yer alacağını, diğer fabrikanın ise bakır geri dönüşüm tesisi fabrikası olacağını sözlerine ekledi.

Akkan, EXPO ile ilgili güzel gelişmelerin olduğunu, EXPO 2015 İzmir’e verilirse İzmir’deki arazi fiyatlarının çok yükseleceğini buna paralel olarak da ALOSBİ sanayi parsellerinin değer kazanacağını vurguladı.

Atıl Akkan şöyle konuştu: “Otomotiv, kimya ve petro kimya sektöründe üretim yapan yatırımcıları bölgeye davet ediyoruz. 5.000 m²’den 300.000 m²ye kadar değişen ,altyapı çalışmaları bitmiş olan sanayi  parselleri bölgemizde bulunmaktadır. 9.220.000 m² alanı kaplayan ALOSBİ ‘de yatırımcılar için kesintisiz elektrik,doğalgaz ve su bulunmaktadır. Son dönemde ALOSBİ ‘ye yabancı yatırımcıların da ilgisi artmaktadır.”

Akkan “ALOSBİ’de proje aşamasında olan 40 tesis, inşaat halinde olan 16 tesis,üretime başlayan 11 tesis olduğunu belirtti. Aliağa bölgesinde 14 adet liman bulunduğunu hatırlatarak ALOSBİ ‘ye biran önce gelin, fabrikalarınızı kurun , üretime başlayın. Yönetim Kurulu olarak bizler siz sanayicilerin her zaman yanındayız, el ele yürüyüp Aliağa bölgesini zenginleştireceğiz.Ülke ekonomisine katkı sağlayacağız” dedi.

YAPI KREDİ LEASİNGDEN ALOSBİ KATILIMCILARINA ÖZEL KAMPANYA

Seminerin 2.bölümünde Yapı Kredi Leasing Pazarlama Grup Başkanı Şemsi Gürdenli söz aldı. ALOSBİ katılımcılarına KDV kanundaki son değişiklikler ile gayrimenkul ve inşaat leasingi uygulamaları hakkında detaylı bilgi verdi.

Esnek ödeme koşulları ile ALOSBİ katılımcılarına özel uygun faiz oranlarıyla EUR/USD/YTL diledikleri para birimleri üzerinden 10 yıla kadar vade ile ödeme kolaylıklarını anlattı. Ayrıca ALOSBİ katılımcıları için hazırladıkları Kampanya’dan bahsetti. 5 yıla kadar faizsiz leasing uygulamalarından faydalanabileceklerini ancak bu kampanyanın süreli olduğunu acele hareket etmeleri  gerektiğini de sözlerine ekledi. Neşe Meşrubat ve UC Kimya’nın Yapı Kredi Leasing ile anlaşma yapıp ALOSBİ’deki fabrikalarını inşa ettiklerini, diğer katılımcılara da bu konuda hizmet vermek için hazır olduklarını belirtti .

ALOSBİ KOSGEB İŞBİRLİĞİ

Seminerin son bölümünde KOSGEB  İGEM Merkez Müdürü Kazım Akgün, KOSGEB destekleri ve kredileri hakkında detaylı bilgi verdi. İzmir’de KOSGEB kredilerine ilginin çok fazla olduğunu ve bu ilginin gün geçtikçe arttığını, talepleri almaya devam ettiklerini belirtti.

ALOSBİ’nin yedi yıldızlı bir organize sanayi bölgesi olduğunu, ALOSBİ katılımcılarına daha hızlı hizmet verebilmek için KOSGEB Aliağa Sinerji Odağı açtıklarını ve bu konudaki taleplere her zaman açık olduklarını sözlerine ekledi.

KOSGEB Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkez Müdürü Bilal Erdemir ise KOSGEB AR-GE destekleri konusunda detaylı bilgi verdi. KOBİ’lerin her zaman yanında olduklarını AR-GE projelerini desteklerini, yeni teknoloji içeren projeleri beklediklerini aktardı.