Yer sorunu nedeniyle faaliyetleri yürütme de büyük zorluklar yaşayan Aliağa Gümrük ve Gümrük Muhafaza müdürlüğü hizmete girdi. Aliağa Limanlar bölgesine yapılan Gümrük binasında Gümrük ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü faaliyetlerini aynı binada yürütecek.
Tamamı Liman faaliyetlerinde bulunan kuruluşların katkılarıyla yapılan ve yaklaşık 800.000 YTL’ye mal olan Gümrük Binasının açılışı Başbakan Yardımcısı, Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı törenle açıldı.
Törene Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın yanı sıra İzmir Valisi Cahit Kıraç, Aliağa Kaymakamı E. Osman Bulgurlu, Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Aliağa Gümrük Müdürü Musa Han, Aliağa Gümrük Muhafaza Müdürü Murat Çavuşoğlu ile binanın yapımına katkıda bulunan sanayicilerin ve şirketlerin temsilcileri katıldı. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı konuşmasının ardından katkılarından dolayı Gümrük binasının yapımında katkıda bulunan tüm kuruluşlara teşekkür plaketi verdi.
“DIŞ TİCARET HACMİMİZ 277 MİLYAR DOLAR”
“Türkiye Türk teşebbüsün katkılarıyla kalkınacak, elbetteki hükümet devlet planlayacak, yönlendirecek destek verecek ama Türk teşebbüsün azim ve kararlılığı somut eserlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır. İşte bunun tipik örneklerinden bir tanesini bugün burada görmekteyiz Türkiye hükümetimizle birlikte ekonomide olağan üstü kalkınma hamlesini yakalamıştır’’ diyerek sözlerine başlayan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı. Ekonomik gelişmişlik bakımından Dünyada 17. sıradayız, Avrupa da 6. sıradayız. İhracatımız 107 milyar doları aşmış, ithalatımız 170 milyar dolar düzeyinde. Dolayısıyla dış ticaret hacmimiz 277milyar dolara ulaşmış bulunuyor. Bu Türkiye’nin yüzünü, performansını gösteriyor. Biz gümrükler olarak Türkiye’de hizmet erbabının, ticaret erbabının sorunlarını aşma konusunda idare olarak elimizden geleni yapma kararlılığı içerisindeyiz. Bu çerçevede bir taraftan kara, deniz ve hava filolarımızı büyütüyoruz, diğer taraftan Türkiye’nin itibarını dünyada yükseltecek, ekonomideki olumlu gelişmelere paralel olarak gümrük kapılarımızı modernize ediyoruz.yap-işlet-devret modelini benimsemek suretiyle ulusal bütçeye mali külfet yüklemeksizin Türkiye’ye yakışır modern gümrük kapıları tesis etmek amacıyla Habur, İpsala, Gürbulak, Cilvegözü gümrük kapılarımızı yenilemiş durumdayız. Hamzabeyli, Dereköy, Kapıkule, Nusaybin ve Sarp gümrük kapılarımız için yenileme çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz.’’ dedi.
AMACIMIZ:YASA DIŞI TİCARETE GÖZ AÇTIRMAYAN BİR GÜMRÜK ANLAYIŞINI DA EGEMEN KILMAK
“Hedefimiz Türk sınır kapılarını modernize etmektir’’ diyen Yazıcı Sadece fiziki alt yapının yenilenmesi bir şey ifade etmez. Önemli olan fiziki alt yapıyla birlikte hizmet alt yapısı ve hizmet anlayışımızı da dizayn etmektir. Gümrük işlemlerinin tamamını elektronik ortamda yapılabildiği ve gümrükte bekleme sürelerinin dünya ortalamalarının altına çekildiği bir idare haline yerleşti Türk Gümrükleri. Hedefimizi insan faktörünün olabildiğince azaldığı, kağıt kullanımının ve gereksiz bürokrasinin tamamen ortadan kaldırılacağı, dış ticaret erbabının taleplerine anında cevap verebilen bir sistemi tam anlamıyla devreye koymak, hizmete sunmaktır. Daha esnek ve hızlı çalışma metotları benimsenmiş, öte yandan küresel güvenlik tehditleri ve kaçakçılık faaliyetlerine karşı etkin mücadelesini arttırarak sürdüren ve yasa dışı ticarete göz açtırmayan bir gümrük anlayışını da egemen kılmak hedeflerimiz arasında bulunuyor.” dedi.
“GÜMRÜKLERDE NAKİT PARA İŞLEMİNE SON VERECEĞİZ”
Bugün gelinen noktada gümrük işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilme oranı yüzde yüz olduğunu belirten Yazıcı bunun önemli bir başarı olduğunu belirtti ve ‘’Eşyanın gümrüğe intikalinden itibaren ilk 24 saat içinde işlemlerin yüzde 80’i tamamlanmaktadır. 2003 yılında yüzde 30 olan mükelleflerin ofisten beyan oranı, 2007 yılında yüzde 85’e ulaşmıştır. Güm kart uygulamasıyla gümrükte nakit para kullanımına son vermeye yönelik çalışmalara başlamış bulunuyoruz. Bunun yanında mükelleflerin gümrük idaresine gitmeden beyanname teslimine imkan sağlayan mobil ve elektronik imza uygulaması yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Ayrıca mercilerin tek bir idareye sunulmasını öngören tek pencere pilot uygulaması da Bursa Serbest gümrük idaresinde başlatılmıştır. Aliağa Gümrük Müdürlüğü 1988 yılında faaliyete geçmiştir. Ancak yıllardan beri hem mekan olarak yetersiz hem de konum olarak işyerlerine daha uzak mevkide bulunuyordu. Gümrük ve gümrük muhafaza hizmetlerinin bir çatı altında toplanması gümrük ve muhafaza hizmetlerinin daha etkin, süratli ve sağlıklı bir şekilde verilebilmesi için müşterek hizmet binasının yapımında emeği geçen tüm kuruluşlara hükümetimiz adına bakanlığım adına teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum’’dedi.