Hedef: Avrupa’nın gemisökümü olmak

28.12.2007
  •  A 
Yılda 100’e yakın geminin söküldüğü Aliağa Gemi Söküm Bölgesi, Avrupa'nın gemi söküm merkezi olmak isliyor.

Toplam 21 firmanın faaliyet gösterdiği ve yılda 100’e yakın geminin söküldüğü Aliağa Gemi Söküm Bölgesi, Avrupa'nın gemi söküm merkezi olmak isliyor. Gemi söküm işinden ekonomiye 300 milyon dolar kazandırmak isteyen Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri, aynı zamanda gemi inşa sektörüne sıcak bakıyor.

 

SÖKÜM İŞİ BÜYÜYECEK

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği Yöneticisi Nevzat Sarıaslan, dünyada yıllık 5.6 milyon ton gemi söküldüğünü, yeni inşa edilen gemi sayısının artması ve 2008'de tek cidarlı gemilerin trafikten çekilmesi ile sektörün daha fazla büyüyeceğini söyledi.

 

Sarıaslan, 1974 yılından bu yana bölgede gemi sökümü yapıldığını, 1986 yılında ise Bakanlar Kurulu kararı ile bölgenin resmen gemi söküm bölgesi ilan edildiğini söyledi.

 

Sarıaslan şöyle konuştu: “Bölgemizde 21 firma var. 1 milyon ton yıllık gemi söküm kapasitesi olan bölgede şu an 150 bin ton söküm yapılıyor. Yüzde 15 kapasite ile çalışıyoruz. Geçen yıl 94 gemi bozduk. Bölge kurulduğundan bu yana ekonomiye 1.5 milyar dolar katkı sağladı. Bölgemize ABD, Fransa, Belçika, Hollanda ve İngiltere'den çok sayıda kuruluş geliyor. Ülkelerindeki eski gemileri burada sökmek istiyorlar. Bazı ABD'li firmalar bize ortak bile olmayı düşünüyor. Rakip gemi sökümcü Çin, Pakistan, Hindistan gibi ülkelere göre bir çok avantajımız var. Standartlara uygun çalışıyoruz. Bu açıdan Avrupa'nın gemi söküm bölgesi olabiliriz”

 

KALİTELİ HURDA SAĞLIYOR

Gemi geri dönüşüm firmalarının uluslararası gemi söküm standartlarına uyum sağladığını belirten Sarıaslan, “Yaptığımız iş doğanın katlini  önlemek. Sökmüyoruz, geri dönüştürüyoruz. Kullanılmış kaynakları ekonomiye yeniden kazandınyoruz. Demir-çelik fabrikalarının yakın olmasından dolayı onlara kaliteli hurda temin ediyoruz. Gemi sökerken atıklara da büyük özen gösteriyoruz. Atık üretim merkezi kurarak gemiden çıkan atıkların güvenli şekilde depolanması sağlandı. Çevre Bakanlığı uzmanları da gemideki atıkları tespit ediyor. Bunlar raporlanıp lisanslı kuruluşlara gönderilerek  bertaraf ediliyor” bilgisini verdi.

 

Kaynak: Referans