Aliağa'da alışveriş merkezine tepki

24.02.2004

Aliağa Belediye Meclisi'nin 6 bin metrekarelik eski garajı, prefabrik alışveriş merkezi yapılması kaydıyla bir süper markete 10 yıllığına kiralamak için encümene yetki vermesine Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka tepki gösterdi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Belediye Meclis üyelerine mektup yazarak, “Bu girişimin yaratacağı sıkıntıyı da görmemek çok yanlış olur” dedi.

Saka, meclis üyelerine bir yazı göndererek “İlçe ekonomisini büyük sıkıntıya sokan, küçük esnafı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakan birçok olumsuzluklar mevcutken, bu sıkıntıyı artıracak yeni bir alışveriş merkezine izin verilmesi yanlıştır” dedi.

REKABET YOK

Adnan Saka, “Belediye Meclisi'nin sağlıklı karar alabilmesi için elimizdeki verileri paylaşmak amacıyla üyelere mektup yazdık. Kentin içinden 200 metrekarelik marketi çıkarıp, kent dışında 1500 metrekarelik yer tahsis ederek amaçlanan fayda temin edilemez. Bu hipermarketler gıdadan giyim kuşama kadar bin bir çeşit mal satarak perakende esnafımıza rekabet şansı tanımamaktadır. Aliağa esnafının ölüm fermanı olur. Ben bu ikazı yapmazsam temsil etmiş olduğum tüccar ve esnafa karşı görevimi yerine getirmemiş olurum" dedi.

Belediye Başkanı Süleyman Akbıyıkoğlu, “Aliağa'da ticari hayatı canlandıracak merkez yapılması projesi vardı. Şimdi böyle bir fırsat doğdu. Böylelikle kent içindeki marketler de dışarı çıkmış olacak. Daha önceki meclis toplantımızda, ilçedeki tüm marketler park yerleri olmadığı için günlük 50 araçlık park yeri kullanıyormuş gibi park parası ödemesi kararını almıştık. Bu sadece benim fikrim değil yıllardır Aliağa Belediyesi'nin bir projesidir" dedi.

KİRALIK OLACAK

Marketlerin yasal bir zorunlulukları olmamasına karşın kent dışına çıkmayı düşündüklerini belirten Başkan Akbıyıkoğlu, "Kent içinde marketçilik Aliağa'ya zarar getirmeye başladı. Biz bu proje ile bir imkan bulmuşken faydalanmak istedik. Bazı çevreler, sanki biz marketleri artırıyor, teşvik ediyormuşuz gibi bence yanlış ve kasıt kokan bir bildiri yayınladı. Herkesin huzurunda bunu söylemek istiyorum. Bu karar bir yere tahsis değildir, orayı satmayacağız. Belli bir ücret karşılığı kiraya vereceğiz" dedi.

DUYARLI DAVRANALIM

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, üyelere gönderdiği mektupta, "İlçe ekonomisini büyük sıkıntıya sokan, küçük esnafı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakan bir çok olumsuzluklar mevcutken, bu olumsuzluğu daha da artıracak yeni bir makro alışveriş merkezinin yaratacağı sıkıntı ortadadır. Siz meclis üyelerimizin bu konuda duyarlı davranacağınıza inanıyorum" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Erdal ÇARBOĞA (Yeniasır)