Nemrut iskeleleri rekora koşuyor

24.12.2007

Nemrut iskelelerinden 2006'da 34 milyon ton yükleme boşaltma yapıldı. Bu yılki hedef 37 milyon ton olarak bekleniyor

Aliağa Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur, “Demir Çelik fabrikaları ve haddehanelerin bulunması bölgedeki yerli yabancı gemi trafiğinde önemli rol oynuyor” dedi

Aliağa'da bulunan 11 işletmenin iskelelerinden yapılan yükleme, boşaltma yani elleçleme faaliyetleri yılın 11 ayında 34 milyon tona ulaştı.

Aliağa Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur, “2006'da 11 milyon ton yükleme, 23 milyon ton boşaltma olmak üzere toplam 34 milyon tonluk elleçleme yapıldı. 2007 yılı sonunda bu rakamın 37 milyon tonu bulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kasım ayı itibariyle Aliağa Bölgesi'nde bulunan 11 iskeleden yapılan elleçleme miktarı 34 milyon tonu geçti. Yılın 11 ayında Aliağa limanlarına yanaşan 4 bin 183 yerli ve yabancı bandıralı gemi, yükleme ya da boşaltma yapmak için ilçede bulunan 11 adet iskeleyi kullandı. Nemrut Limanlar Bölgesi ve Aliağa'da bulunan iskelelerden 11 milyon ton yükleme, 23 milyon ton boşaltma olmak üzere, 35 milyon ton elleçleme yapıldı” dedi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ

Okur, yıl sonunda Aliağa'daki iskelelerden yapılan yükleme boşaltma miktarının 37 milyon tonu geçmesini beklediklerini ifade ederken, geçen yılın elleçleme rekorunu 11 ayda kırdıklarını vurguladı. Okur, “Türkiye'nin en büyük rafinerisi ve petrokimya kompleksinin yanı sıra, bölgemizde Türkiye ekonomisine önemli katkıları olan demir çelik fabrikaları ve haddehanelerin bulunması, yerli-yabancı gemi trafiğinde ve liman faaliyetlerinin artışında önemli rol oynadı. Aliağa'daki sanayi tesislerinin iskelelerindeki yükleme boşaltma işlemleri yıl sonunda 37 milyon tona ulaşacak. 2005'te ortalama 32 milyon ton olan yükleme boşaltma miktarı, 2006 yılında 34 milyon tona ulaştı. Bu rakamın 2007 yılı sonunda da 37 milyon tona ulaşmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz aylarda faaliyete başlayan Alpet'in iskelesi ve Nemrut Limanlar Bölgesi'ne yapılacak olan yatırımlar ile elleçleme miktarı daha da artacaktır. Şu anda ülkemizde bulunan 71 liman başkanlığı içinde Türkiye genelinde toplam elleçleme miktarının yüzde 30'unu Aliağa Bölgesi olarak tek başımıza yapıyoruz” diye konuştu.

TÜPRAŞ BİRİNCİ

2007 yılı Kasım ayı itibariyle alınan verilere göre, Tüpraş İzmir Rafinerisi, 6 milyon ton yükleme, 10 milyon ton boşaltma olmak üzere toplam 16 milyon ton elleçleme ile Aliağa'daki tesisler arasında başı çekiyor. Tüpraş'ı, 4 milyon 255 bin ton ile Habaş takip ederken, elleçleme rekorunda üçüncü sırada 3 milyon 832 bin ton ile Ege Çelik iskelesi yer aldı.

Okur, "Geçen yıl 10 iskeleden 34 milyon ton elleçleme yapmıştık. Bu yıl ilave olan ve hizmete giren bir iskele ile birlikte 11 ayda rekorumuzu kırdık. Yıl sonunda Aralık ayı ile birlikte 3 milyon ton ilave bekliyoruz. Bu yıl sonu itibari ile 37 milyon ton elleçleme yapacağız" dedi

BÖLGEDE İSKELESİ OLAN 11 TESİS

* Tüpraş

* Ege Çelik