Bu yıl Yunanistan'ın Messinia eyaletinin başkenti Kalamata'da yapılan ve 8.'si düzenlenen "Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi"nde, ekonomik ilişkilerin gelişmesinin yanı sıra iki ülkenin farklı alanlarda da işbirliği için iki önemli adım atıldı.
Zirvenin öncüsü İzmir Ticaret Odası (İZTO), geçtiğimiz Ağustos ayında büyük bir orman yangını ile sarsılan Mora Yarımadası'na Türk-Yunan dostluk ormanı oluşturuyor.
Messina Ticaret ve Sanayi Odası ile İzmir Ticaret Odası arasında imzalanan protokole göre, yanan 2 bin 7 dönümlük alanın, 100 dönümü İzmir Ticaret Odası tarafından ağaçlandırılacak. 20 bin ağaç dikilecek bölgede fidan, dikim ve sulama maliyeti İZTO tarafından karşılanacak. Protokolün imzaları iki ülke oda başkanları tarafından bugün imzalandı.
İki ülke arasındaki diğer önemli protokol ise her iki ülkenin de ortak değeri olan zeytin ağacıyla ilgili. Motosikletli ekiplerin gittikleri yerlerde zeytin fidanı dikmesi olarak bilinen "Zeytin Yolları' etkinliği 7-14 Temmuz 2008'de Kalamata'da başlıyor. Etkinlik kapsamında 100 motosikletli ekip, 57 gün boyunca yolculuk yapıyor ve gittikleri kentlere de zeytin fidanı dikiyor. İzmir Ticaret Odası Messina Ticaret ve Sanayi Odası'nda bugün imzalanan protokole göre Zeytin Yolu etkinliğine katılan 100 motosikletli, güzergahları arasına İzmir'i de alacak. Dünyanın en eski Zeytinyağı İşliği “Urla Klozamanai”nin de bu kapsamda ziyaret edilecek yerler arasına alınmasını öngören protokol kapsamında ayrıca, Türkiye'de de 'Zeytin Yolları'nın Küçük Arkadaşları' isimli bir kulüp kurulacak. Bu kulüp iki ülke arasındaki zeytin ve zeytinyağına dayalı kültürel etkinliklere imza atacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi bünyesinde bir zeytin enstitüsü kurulacak. İzmir Ticaret Odası, Zeytin Yolları Projesi'nin Türkiye'deki lideri olacak. Mali destek sağlanacak. Messina Ticaret Odası bu proje kapsamında İZTO'nun başlattığı ''Ege'de savaş uçakları uçmasın'' projesine de destek
sağlayacak.
İKİ ÜLKE ORTAK FUARLAR DÜZENLEMELİ
Zirvenin “İki ülke arasındaki turizm işbirlikleri, ticaret ve yatırım'' başlıklı oturumda konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı (TÜRSAB) Başaran Ulusoy, iki ülke arasındaki ortak ürünün deniz olduğu için bunun gereğinin yapılması gerektiği ifade etti. İki ülkenin birçok konuda işbirliği yapabileceğini belirten Ulusoy, ''Uluslararası seyahat etme özgürlüğünü kısıtlayan teröre karşı birleşmemiz gerekiyor. Terör, sadece turizmi değil, iş adamlarını da etkiliyor'' diyerek teröre karşı ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye ve Yunanistan'ı birbirine bağlayan değerler olduğuna dikkat çeken Ulusoy, iki ülkenin ortak fuarlar düzenlemesi gerektiğini anlattı. Ulusoy, ''Tarihi değiştirmek mümkün değil, ama geleceği kurtarmak bizim elimizde. Siyasetçilerin yapamadığını sivil toplum örgütleri yapmıştır. 'Zeytin Yolu' projesine destek veriyoruz. Birbirimize mesafe koyacak yılları geçtiğimize inanıyorum. Turizm barışın pasaportudur, tatil de dostlukların kurulduğu yerlerdir'' diye konuştu.
Yunan-Türk Ticari Odası Yönetim Kurulu Başkanı Panayotis Koutsikos da yaptığı konuşmada, turizmin iki ülke için çok önemli olduğunu belirterek, ülkelerarasında işbirliğini sağlayarak iki ülkeyi ortak bir turizm merkezi haline getirilebileceğini söyledi. Bir turistin 15 günlük tatili boyunca bir hafta Türkiye'de bir hafta Yunanistan'da kalabileceğini dile getirerek, ''Bu iki ülkeyi birleştirebilirsek, iki ülke de döviz girdisi elde edecektir'' diye konuştu. Koutsikos, Türkiye'de kurulması planlanan ancak Merkez Bankası tarafından kabul edilmediğini söylediği Türk-Yunan ortak bankasının açılamamasının Yunanistan'da krize yol açtığını belirtti. Bu projeye İzmir'den büyük destek verildiğini kaydeden Koutsikos, gerekli yatırım için bütün mücadelenin verildiğini ama projenin gerçekleşemediğini ifade etti.
Zirvede İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Messinia Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Georgios Karabatos'a el dokuması ipek halı ve çini vazo hediye ederken, Karabatos ise Demirtaş'a barışı temsil eden zeytin dalı ve porselen güvercin hediye etti.