Bankacılıkta parlayan yıldız: "KOBİ'ler"

16.11.2007
Geçmişte bankalardan kredi almakta zorlanan Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ), şimdi bankaların en önemli müşteri portföyleri arasında yer almaya başladığı bildirildi.

Garanti Bankası KOBİ'lerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, yaptığı açıklamada, KOBİ'lerin bankacılık sektöründe önemli bir yeri olduğunu söyledi. Son yıllarda KOBİ'lerin kredi kullanımında paylarının artmaya başladığını belirten Karadere, "Geçmişte bankalardan kredi kullanmakta zorlanan KOBİ'ler, günümüzde bankaların en önemli müşteri portföyleri arasında bulunuyor" dedi.

Bunda düşen faizlerle birlikte bankaların tek ölçekli müşteri yerine daha çok müşteri arayışına girmesi, ekonomideki düzelmelerle büyüyen KOBİ'lerin daha çok kredi kullanma ihtiyacı duymaya başlaması gibi nedenlerin etkili olduğunu ifade eden Karadere, şöyle konuştu: "2001 yılındaki krizden sonra bankalar yeniden bir yapılanma ve toparlanma sürecine girerken, faizler de hızla aşağıya düşmeye başladı. Düşen faizlerle birlikte bankalarda tek ölçekli müşteri yerine, daha çok müşteri arayışına yani KOBİ'lere yöneldi. Risk emniyeti açısından, büyük işletmelere kredi vermektense, daha çok KOBİ'lere kredi verip müşteri çoğaltmaya başladılar. Dağınıklıkları itibari ile KOBİ'ler cazibe merkezi olmaya başladı. Diğer yandan ekonomideki düzelmelerle birlikte büyüyen ve kendi yağlarıyla kavrulamayacaklarını anlayan KOBİ'ler daha çok kredi kullanma ihtiyacı duymaya başladılar. Türkiye geneline bakıldığında banka kredileri arasında KOBİ'lerin payı yüzde 25'e kadar çıktı."

ABD ve batı ülkelerinde de KOBİ'lerin banka kredilerinin yüzde 45'ini kullandığını işaret eden Karadere, "Türkiye'deki KOBİ'lerin de geleceği nokta budur. Ancak, bizim yüzde 45'lere ulaşmamız için gidecek daha çok uzun yolumuz var" diye konuştu.

KREDİ FAİZLERİ ÇEŞİTLİLİK GÖSTERİYOR

Karadere, KOBİ'lerin Garanti Bankası'ndan aldığı kredi payının yüzde 39 olduğunu, bunu yüzde 40'lara çıkartmayı hedeflediklerini söyledi. Şu anda KOBİ başvuru sayısının 950 bine ulaştığını belirten Karadere, "Türkiye'de 2,5-3 milyon civarında KOBİ olduğu düşünüldüğünde, bize gelen başvuru 3'te 1'i teşkil ediyor. Bu da bizim için çok önemli ve memnuniyet verici. Ancak bunu yeterli görmüyoruz ve daha da artıracağız" dedi.

Kredi faizlerinin çok çeşitli ve müşterinin isteklerine göre değiştiğini anlatan Karadere, şöyle devam etti: "Faizler belirlenirken, firmanın türü, vadesi, ihtiyacı göz önünde
tutulmaktadır. Şu anda faizler yüzde 20'ler civarında seyrediyor. Bugün mevduata verilen faizlerin yüzde 15-16 civarlarında olduğunu düşünürseniz, kredi faizlerinin yüzde 20-21-22 civarlarında olması normaldir."

"KOBİ'LER KENDİLERİNİ ANLATAMIYOR"

Karadere, KOBİ'lerin geçmişte kredi kullanmada yaşadıkları sorunları henüz tam olarak aşamadığını belirtti. Sorunların her geçen gün aşıldığını ifade eden Karadere, "Türkiye'nin önünde aşması gereken çok büyük sorun var. Önce kayıt dışının çözülmesi gerekiyor. Öte yandan KOBİ'ler bankalara kendilerini tam manası ile anlatamıyorlar" dedi.

KOBİ'lere kredi verirken değişik kriterlere baktıklarını söyleyen Karadere, şunları kaydetti: "Garanti Bankası olarak KOBİ'lerin bize verdiği yıllık bilançosuna bakarak kredi vermiyoruz. Müşteriyi birebir tanıyor ve ondan sonra kredi veriyoruz. KOBİ'lere daha çok kredi vermek ve onlara daha fazla destek olmak için yurt genelindeki şube sayılarımızı ve kredi bölümlerimizi artırmaya başladık. Sonuç olarak biz müşteriyi tanımak istiyoruz ve müşterinin bilançosundan ziyade, çok titiz bir araştırma yapıp gerçek kimliğine kredi vermek istiyoruz. Sektör de müşteriye güveniyor ve tanıyorsak kredi vermekte zorlanmıyoruz."