Araştırmada çeşitli sektörlerin duyduğu nitelikli eleman ihtiyacı belirlenirken, geleceğe yönelik tahminlerde de bulunuldu. Bakanlığa bağlı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığınca yapılan araştırmaya, 24 ildeki 5 bin meslek lisesi mezunuyla 3 bin işveren katıldı. Araştırma kapsamındaki ankete katılan işverenlerin büyük bölümü nitelikli elaman bulmakta zorlandıklarını bildirdi.
Nitelikli elemana en çok imalat sektörünün ihtiyaç duyduğu belirlenen araştırmaya göre, işverenler elektrik, tesviye, metal işleri, elektronik, mobilya ve dekorasyon, motor, makine, kuaförlük kalıp bilgisayar ve otomotiv alanlarında yetişmiş eleman arıyor. Bu meslek dallarında en çok teknisyen, usta ve kalfaya ihtiyaç duyuluyor. Anketi dolduran işverenlerin eleman ihtiyaçlarının 137 sektöre dağılması dikkat çekiyor.
2008 YILI TAHMİNLERİ
Araştırmada yıllara göre işverenlerin ihtiyaç duyduğu meslek alanlarındaki elaman sayıları verilirken, 2008 yılı ihtiyaçları da tahmin ediliyor. Buna göre 2008'de en çok aranacak meslekler arasında ilk sırada metal işleri (191 çırak, 156 kalfa, 200 usta, 518 meslek lisesi mezunu, 48 tekniker, 13 mühendis), ikinci sırada tesviye (181 çırak, 190 kalfa, 260 usta, 410 meslek lisesi mezunu, 42 tekniker, 28 mühendis), üçüncü sırada ise elektrik (177 çırak, 170 kalfa, 164 usta, 338 meslek lisesi mezunu, 74 tekniker, 46 mühendis) yer alacak. Bunların ardından mobilya ve dekorasyon ile makine, en fazla elemana ihtiyaç duyan sektörler olacak. Tekstil, iş makineleri, seyahat acenteliği gibi meslekler ise 2008 yılında talep görmeyecek.
Sonuçlara göre, işverenlerin çoğu, meslek lisesi mezunlarını, gelişen teknolojiye ve iş ortamına daha çabuk uyum sağlamaları ve alanlarında gördükleri mesleki bilgi ve becerilerin işletmelerdeki üretim çalışmalarıyla bağlantılı olması nedeniyle tercih ediyor.
İşverenlerin bir kısmı ise mesleki bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklarının yetersizliği nedeniyle mesleki teknik okul mezunlarını işe almıyor.
İşverenler, elemanlarını, ya işletmede staj yapan öğrencilerden ya da tanıdık vasıtasıyla gelenler arasından seçiyor ve onlara verimli, disiplinli çalışma ve yaptıkları işin önemine göre ücret veriyor.