Edinilen bilgilere göre geçen aylarda Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı arasında bir protokol imzalandı. Protokolde, her iki kurumun verilerinin de çapraz kontrole tabi tutulması öngörüldü. Protokolün ikinci aşaması gereğince, önümüzdeki dönemde her iki kurum için de “ortak tek beyan”ın gündeme geleceği biliniyor. Protokolün ardından, geçen haftalarda her iki kurumun verileri de çapraz olarak incelemeye tabi tutuldu ve 1.2 milyon kişinin, sadece bir kurumda kayıtlı olduğu saptandı. Bu rakamın tamamının kayıtdışı olmadığını belirten bir yetkili, “Örneğin isteğe bağlı sigortalıların Gelir İdaresi’nde kaydının olması gerekmiyor” diye konuştu. Bilgi veren bir başka bürokrat da rakamın tamamının olmasa da büyük bir bölümünün kayıtdışı olma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayarak net sonucun ortaya çıkarılması için 1.2 milyon kişinin kayıtlarının teker teker inceleneceğini açıkladı. Yetkili, söz konusu incelemenin sonuçlarının başta sosyal güvenlik yasa taslağı olmak üzere çeşitli kanuni düzenlemelere de yansıtılabileceğini vurguladı.
Başka önlemler de gündemde
Gelecek yıl 1.2 milyon kişinin kayıtlarının incelenmesi dışında, bir dizi önlemle daha kayıtdışıyla mücadelenin etkinleştirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda geçen haftalarda açıklanan 2008 yılı programına da giren önlemlere göre, kayıtdışı eleman çalıştırdığı tespit edilen işverenlerin 5 yıl süreyle kamu ihalelerinden men edilmesi öngörülüyor. Söz konusu düzenleme için haziran ayına kadar gerekli kanuni değişikliğin yapılması planlanıyor. Kayıtdışılıkla mücadele için Kayıtdışı İstihdamla Mücadele (KADİM) projesinin daha etkin uygulanması öngörülürken “Alo Kaçak İşçi Hattı” kurulması da hedefleniyor. Ayrıca, kayıtdışı çalıştırdığı belirlenen işverenlerin kamu kaynaklı hiçbir teşvik ve krediden yararlanmaması için, sosyal güvenlik reformu yasa taslağına madde eklenmesi yönünde çalışma yürütülüyor.
2008 için öngörülen önlemler
Gelecek yıl 1.2 milyon kişinin kayıtları teker teker incelemeye alınacak. Bunun yanı sıra bir dizi önlemle daha kayıtdışı ile mücadele etkinleştirilecek.
* 1.2 milyon kişinin kayıtları incelenecek.
* Kayıtdışı eleman çalıştıran işveren 5 yıl kamu ihalelerinden men edilecek.
* Bunun için kanuni değişiklik hazirana kadar yapılacak.
* KADİM projesi daha etkin uygulanacak.
* “Alo Kaçak İşçi Hattı” kurulacak.
* Kayıtdışı çalıştıran işverenin hiçbir teşvik ve krediden yararlanmaması için sosyal güvenlik reformu yasa taslağına madde eklenecek.