Denizde tek cidar devri kapanıyor

05.11.2007
Denizlerde Tek cidar devri kapanıyor. 2010’a kadar tek cidarlı tankerlerin tamamı hurdaya çıkartılmış olacak.

Hurdaya çıkan gemilerin özellikle Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Türkiye’de Aliağa’daki tersaneler sökülmesinin aslında bir çevre kirliliği olarak görülmemesi gerektiği belirtilen açıklamada GL geri dönüşüm uzmanı Henning Gramann, “Gemilerin hurdaya çıkartılarak sökülmesi öylesine kötü bir olay değil” diyerek şunları söyledi;

“Bir gemi sökülmeye başlandığında ham madde ve enerjiden tasarruf açısından olduğu kadar çevrenin korunması bakımından da güzel bir fırsat sayılmalıdır. Kuşkusuz hurdaya çıkartılmış olan gemilerin kurallara uygun şekilde sökülmemelerinden doğacak tehlikeler ve çevre kirliliği göz ardı edilemez. Ancak artık hurda söküm tersaneleri kendi içlerinde çok ciddi önlemler tesis ederek, çevreye ve insan sağlığına saygılı söküm yapmaktalar.

Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO, tek cidarlı tankerlerin sefer yapmalarını yasaklamış olduğundan 2010 yılına kadar Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’teki gemi söküm tersaneleri başta olmak üzere yığınla bu tip tankerlerin hurdaya çıktığı görülecektir. Nitekim 2010 yılına kadar tek cidarlı 800 tanker hurdaya çıkacaktır ve bu rakamın yüzde 14 gibi kısmı AB ülkeleri armatörleridir.

Her ne kadar IMO tek cidarlı tankerlerin söküm kurallarını gözden geçirmekte ise de, tam uyumun 2013’den önce yürürlüğe girmesi beklenmemekte. Buna karşın tek cidarlı tankerlerin bu tarihten sonra hurdaya gönderilmeleri de çok zorlaşacak ve armatörlerden gemilerle ilgili ek önlemler talep edilecektir ki hurdaya çıkacak bir gemiye yapılacak yatırım ölü yatırım olacaktır.”

Türk Gemi Geri Dönüşüm Tersaneleri uluslararası ISRA’ya üye oluyor
Aliağa’da kurulu altı Türk gemi söküm geri kazanım tersanesinin, uluslar arası birlik olan ISRA- International Ship Recycling Association’e milli dernekleriyle üye olmak için müracaat ettikleri açıklandı.

Merkezi Hague’da olan birlik, çoğunluk gemi söküm tersanelerinin yer aldığı Hindistan ve Bangladeş’teki durumu düzeltmeye davet ederken, Çin’deki Chine Jiang Xiajang Changjiang Onarım Tersanesi ve Zhongxin Ship Recycling And Steel Co, ile Türkiye’den Öge Gemi Söküm, Çemas Çelik, Leyal Gemi Geri Dönüşüm Tersanesi, Adem Şimşek ve Şimsekler Gemi Söküm Grubu, Demtaş ve Dörtel Gemi Dönüşüm ISRA üyesi.

ISRA ile üyelik için ortak çalışma yürüten diğer tersaneler Hollanda’dan Scheepsloperij Nederland BV ve ABD’den Sparrows Point Tersanesi.

Kaynak: Osman Öndeş / Referans