İTO heyetinden Ankara çıkarması

05.10.2007
  •  A 

İzmir Ticaret Odası heyeti, Ankara’da çeşitli bakanlıklara yaptığı ziyaretler kapsamında Maliye ve Ulaştırma Bakanlarının ardından, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nu ziyaret etti.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Üyelerini kabul eden Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, EXPO 2015 koordinasyon görevinin büyük ihtimalle kendisine verileceğini belirterek, “Beni ziyaret eden bütün büyükelçilere ve yabancı bakanlara EXPO 2015 konusundaki destek talebimizi iletiyorum. Sayın Başbakan, bütün bakanlara ‘Görüştüğünüz yabancı yöneticilerden EXPO 2015 için destek isteyin’ talimatını verdini” diye konuştu.

 

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise Gediz Ovası’na büyük önem verdiğini belirterek, yakında bu konuda geniş kapsamlı bir toplantı düzenleyeceklerini söyledi.

 

Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yönetim kurulu ve meclis üyelerinden oluşan İTO heyeti, dün Ankara’da çeşitli bakanlıklara yaptığı ziyaretler kapsamında Maliye ve Ulaştırma Bakanlarının ardından, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nu ziyaret etti. Demirtaş, Bakan Eroğlu’na incir, üzüm ve zeytinyağından oluşan bir sepet hediye ederek, “Size Ege’nin geleneksel ürünlerini getirdik. Ama seneye bu kalitede getiremeyebiliriz. Kuraklık ve kirlilik büyük problem” dedi.

 

Bakan Eroğlu ise Ege’nin bu ürünlerinin dünya çapında olduğunu belirterek, “İnşallah böyle devam eder. Elimimizden geleni yapacağız” dedi. Demirtaş, İzmir’in öncelikli 10 sorunu listesinin ilk sırasında EXPO’nun yer aldığını belirterek, ikinci sırada ise su ve havza kirliliği ile sulama projelerinin geldiğini söyledi.

 

Demirtaş, “Gediz, Bakırçay ve Küçük Menderes Havzaları elden gitmek üzere. Sulama projeleri ile buraları acilen kurtaralım. Geleceğin İzmir’in de ovalar kalmayacak. Bu konuda acil önlem alınması gerekiyor. Tarım arazilerine inşaatlar yapılıyor. Size bir dosya getirdik. Sizi en kısa sürede İzmir’de görmek istiyoruz.  Oda olarak her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

 

 

ORTAK YANGIN PROJESİNE DESTEK

Oda olarak yangın havuzu projelerine büyük destek verdiklerini, 3 adet yangın havuzu yaptırdıklarını belirten Demirtaş, son olarak Çiçekli Köy civarında çıkan yangının odanın yaptırdığı havuz sayesinde söndürüldüğünü söyledi. Demirtaş, “Bu projelere büyük destek veriyoruz. Diğer yandan Yunanistan’da da Mora yarımadası yandı, yazık oldu. Ege’nin iki yakasında Orman yangınları ile mücadele için ortak bir söndürme filosu kurulması için çalışmalarımız var. İki ülke başbakanlarına mektup yazdım. Yunan hükümeti ile görüştük, çok ilgililer. Bu konuda desteğinizi istiyoruz. 30 Kasım–2 Aralık tarihleri arasında geleneksel Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi’ni, destek amacıyla Mora Yarımadası’nda düzenlemeyi planlıyoruz. Yanan bölgede bir dostluk ormanı oluşturmak istiyoruz. Sizin de zirveye katılımınızı diliyoruz” diye konuştu.

 

1/100.000 ÇEVRE PLANI

7 yıl önce kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin 5600 öğrenciye ulaştıklarını ve artık kampus alanının yetmediğini belirten Demirtaş, “Yeni kampus alanı için arazi aldık ama Büyükşehir Belediyesi ağaçlandırma ilan etti. 22 kurumdan gerekli izinleri aldık, sadece Büyükşehir engel oldu. 1/ 100.000 Çevre Düzeni Planı’nda üniversite için gerekli düzenlemeleri sağlarsanız çok mutlu oluruz” diye konuştu.

Çevre ve Orman Bakanı Vesyel Eroğlu ise DSİ Genel Müdürlüğü dönemindeki projelere Bakan olunca hız verdiğini belirterek, “Sizin de dikkatinizi çekmiştir 4 yılda İzmir’e yapılan yatırımlarda büyük artış oldu. İzmir bizim için çok önemli. Turizm, tarım, sanayi her alanda potansiyelleri olan bir kent. İzmir’e ne kadar yatırım yapsak azdır. Benim tenkitten hoşlanan bir yapım. Söylenen değil, söyleyen toplum olalım. Ovaların yok olması ve su havzalarındaki kirlilik İzmir için çok önemli problem” dedi.

 

GEDİZ ÖNCELİĞİM

İzmir’in su konusunda problem yaşamaması gerektiğini belirten Eroğlu, bu nedenle göreve gelir gelmez ilk iş olarak Tahtalı Barajı’nın ardından, Gördes Barajı’nı hızlandırdıklarını ve barajın önemli noktaya geldiğini söyledi. İzmir’in gelecekte riske girmemesi için çalıştıklarını vurgulayan Eroğlu, “Sulama ile ilgili önemli adımlar atıldı. Beydağ Barajı ve Ödemiş Ovası’nın sulanması çok önemli. Hatta tesadüf bugün bu konuda Sayın Başbakan ile görüştük. 9 Eylül’de burada ilk suyu tuttuk biliyorsunuz. Sayın Başbakan da çok destekliyor ve açılışına da gelmeyi istiyor. İçme suyu ve sulamayı ben bizzat takip ediyorum. Gediz en önemli konularımdan. İki gün önce İzmir Valimiz Cahit Kıraç ile telefonla görüştüm. Kökünden çözmemiz gerektiğini konuştuk. Bu konuda çok kararlıyım. Benim başkanlığımda masaya yatıracağız bu konuyu. Ciddi tedbirler alacağız” dedi.

 

ORMAN SEFERBERLİĞİ

Bu yıl, ormanlarla ilgili seferberlik ilan ettiklerini belirten Eroğlu, “İzmir’in ormanlık alanlarıyla ilgili bir planlama yapma hazırlığımız da var. Bu Pazartesi veya Bayramdan sonraki Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu Toplantısı’na, ağaçlandırma seferberliğiyle ilgili çalışma ve önerimi sunacağım. Özel sektörden de yararlanmak istiyoruz. Uygun yerleri talep ederlerse, özel sektöre verelim ağaçlandırsınlar istiyoruz. Makilik, verim alınmayan alanları Özel Ağaçlandırma Alanı şeklinde zeytin gibi ağaçlarla ağaçlandırabiliriz. Bu konuda kanun düzenlemesi yapmak gündemimizde. Kamunun orman işletmeciliği birkaç komünist ülke ve bizde kaldı” dedi.

 

Çiçekli Yangını’nda İTO havuzunun söndürmede çok kolaylık sağladığını belirterek Demirtaş’a teşekkür eden Eroğlu, Yunanistan ile ortak yangın söndürme filosu kurulmasını ise inceleyeceklerini söyledi. Eroğlu, “Aklın yolu bir. Yangınla mücadelede uluslararası işbirliği çok mantıklı, çünkü bu sadece bizi değil, önce komşularımız hatta dünyayı ilgilendiren bir konu. Yabancı büyükelçilerle bir araya geldiğimde hepsine Ortaklaşa Yangınla Mücadele Birimi kurmayı öneriyorum” dedi.

 

İEÜ’nün yeri konusunda ise Eroğlu, 1/100.000’lik planların ilk ele alacağı konulardan birisi olacağını belirterek, “Bizzat takip edeceğimi bilin, gelir yerinde görürüz. İTO Üniversitesinin kampusuyla ilgili konuyu bizzat takip edeceğim ve eğer uygunsa emin olun ki isteğiniz olacaktır” yanıtını verdi.

 

TORUNLARIMIZ KIZACAK

İzmir’in ovalarına konut ve sanayi yapılmasını gelecekte büyük sorunlar doğuracağını belirten Bakan Eroğlu, “Torunlarımız bunlar ne biçim insanlar diyecek. Bu suçlamalardan kurtulmak için hep birlikte çalışmalıyız. Ovalar elden gidiyor. Bunun bedeli  çok ağır. Ormanlık alanlarımızı tahrip edenlere karşı en acımasız cezaların verilmesini önce ben isterim. Ancak, kafamızı devekuşu gibi kuma sokamayız. Orman alanı olmadığı halde, bu tanımda diye hiç birşey yapılmaması da kabullenemez. Makilik, taşlık-kayalık alanları da orman sayıyoruz neredeyse, bunda diretmenin anlamı yok. Orman kadastrosu 2008’de bitecek. Anayasa değişikliği deyince yanlış anlaşılıyoruz belki ama vatandaşlarımız sonucu görünce anlayacaklar” dedi. Ekim sonu veya Kasım başında İzmir’e geleceğini belirten Eroğlu, bütün birimlerin katılımıyla düzenlenecek geniş kapsamlı bir toplantıda bütün bu konuların masaya yatırılacağını sözlerine ekledi.

 

BAKANLIĞIN YAPISI DEĞİŞMELİ

İzmir heyetinin son durağı ise Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan oldu. Çağlayan’a bakanlıklardan beklentileri hakkında bir dosya veren İTO Başkanı Demirtaş, “Hazırlanan programı bir sıçrama programı olarak nitelendiriyoruz. İzmir’in de gerekli sıçramayı yapabilmesi için ulaşımla, turizmle, sanayi ile ilgili problemlerinin çözülmesini istiyoruz. En öncelikli projemiz tabii ki EXPO 2015. Sizin de desteğinizi bekliyoruz” dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yapısının da değişmesi gerektiğini belirten Demirtaş, “Tüccar burada, sanayi burada, esnaf burada. Bir Teknoloji Bakanlığı haline gelmeli. Pek çok gelişmiş ülkede olduğu gibi bir Yenilik, yani İnovasyon Bakanlığı olmalı” dedi. Demirtaş, üyelerinin özellikle Hipermarket Yasası’nın bir an önce çıkartılmasını, Anadolu Yaklaşımı’nda gerekli düzeltmelerin yapılmasını beklediklerini söyledi. Meclis Üyesi Vahdet Sarıkaya da İzmir’in hipermarketlerden en fazla olumsuz etkilenen kentlerin başında geldiğini söyledi.

 

KAYITDIŞI VE İŞ OKULU

Demirtaş, ayrıca kalifiye elaman yetişmesini sağlayacak ve işsizliğe karşı çözüm olacak olan İş Okulu kurulması konusunda çalışmaların bütün hızıyla sürdüğünü belirterek, “Bu ay konuyla ilgili görüşmeler yapmak üzere İskoçya’ya gideceğim. Eğer bakanlıktan bir yetkilinin katılmasını sağlarsanız çok iyi olur” dedi. Demirtaş, gündüz yaptıkları görüşmede Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’dan kayıtdışı ile mücadele etmesini, kayıtdışının doğuran en önemli yerlerden birisi olan pazarların bir düzene sokulmasını istediklerini hatırlatarak, “Bu konuyu sizinle de görüşmemizi istedi. İki bakanlığın birlikte pazarın tarifini yapmasını istiyoruz. Pazarlarda sadece yaş sebze – meyve satılmalı. Ama buralarda buzdolabı bile satılıyor.

 

Yakında tüccar, esnaf kalmayacak; dükkanlar kamyonetlerin arkasına binip pazar pazar gezecek” dedi. Demirtaş, Bakan Çağlayan’ı da Türk –Yunan Ekonomi Zirvesi’ne davet etti.

 

BAŞBAKAN’DAN EXPO’YA BÜYÜK ÖNEM

Odalar camiasının içinden gelen bir isim olarak Bakanlığın kapılarının sonuna kadar açık olduğunu belirten Bakan Çağlayan ise, “Bakanlık sizin” dedi. Kendisini tebrik için gelen bütün büyükelçi ve yabancı bakanlarla yaptığı konuşmalarda EXPO 2015 için destek istediğini kaydeden Bakan Çağlayan, “Herhalde EXPO 2015’in koordinasyonu bana verilecek. Sayın Başbakan bunu birkaç kere söyledi. Şu anda Sayın Başbakanımız iki uluslar arası konuya, Akdeniz Olimpiyatları ve EXPO 2015’in alınmasına büyük önem veriyor. Bütün bakanlara, görüştükleri yabancı bakan ve konuklarla bu konuyu konuşup destek istemeleri, ciddi çalışma yapmaları yönünde talimat verdi. Bu milli bir mesele. EXPO’nun şu anda en büyük takipçisi Sayın Başbakan. Kısa bir süre içinde diğer ülkelerin Sanayi ve Ticaret Bakanları’na bir mektup yazarak, EXPO 2015 konusunda destek isteyeceğim” dedi.

 

YENİ TEŞVİK POLİTİKASI

İzmir’in ekonomik olarak hak ettiği noktada olmadığını kaydeden Bakan Çağlayan, “İzmir, Ankara, İstanbul gibi kentlerde teşviklerden payını almalı. Nerede nasıl bir teşvik politikası uygulanacağının çalışmasını yapıyoruz. 1 Ocak 2008’den itibaren sigorta primleri 5 puan düşüyor. Kurumlar vergisi yüzde 33’ten yüzde 20’ye indi. Eğer bunların işsizliğin düşmesi, üretimin artması gibi pozitif yansımaları devlete olursa, devamı gelir. Bu sizin elinizde. Yakında sosyal güvenlikte çok büyük bir paket açıklanacak. Çok radikal önlemler olacak” dedi. Hipermarket Yasası, Anadolu Yaklaşımı, Haller Yasası başta olmak üzere çeşitli konularda çalıştıklarını belirten Çağlayan, “Yakında bu yasalar ve diğer bütün konularda bir takvim açıklayacağız. Vizyon sunacağız. Dersimizi çalışıyoruz. Her türlü önerinize açığım. Benim başarım, sizin başarınız” diye konuştu. Çağlayan, İş Okulu ve Türk Yunan Zirvesi konusunda detaylı bilgi isteyerek, konuyla yakından ilgileneceğini sözlerine ekledi. Demirtaş, Çağlayan’a yeni dönemde önemli kararlara imza atması için bir dolmakalem hediye etti.