KOBİ'lere AB destekli kredi programı

24.09.2007
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, AB destekli girişim olan ''Küçük İşletmeleri için Kredi Programı''nı İzmir'de tanıttı.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonunun İzmir proje gezisi çerçevesinde Best Western Hotel'de basın toplantısı düzenlendi. Avrupa Komisyonu adına Alman Kalkınma Bankası KfW tarafından yürütülen program hakkında bilgi veren Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonunun Ticaret, Ekonomi ve Tarımdan sorumlu Bölüm Başkanı Müsteşar Ulrike Hauer, programın küçük işletmelerin piyasa koşullarında banka kredilerine sürekli erişimini sağlamayı hedeflediğini, mali sektörün büyümesi ve derinleşmesini desteklerken, Türkiye'deki ekonomik gelişmeye ve istihdam yaratmaya katkıda bulunmayı da amaçladıklarını söyledi.

KOBİ'lerin rekabete uyum sağlaması, teknolojilerini yenilemeleri ve teknik destek almaları için kredi sağlandığını belirten Hauer, Türkiye ile AB arasında Gümrük Birliği'nin bulunduğunu, bu çerçevede KOBİ'lerin AB standartlarına yaklaştığını, Türkiye'de son yıllardaki ihracat artışlarının, işletmelerin AB standartlarını yavaş yavaş sağladığını gösterdiğini ifade etti.

Program, 2008 Sonunda Tamamlanacak

Küçük İşletmeler için Kredi Programı'nın 2008 yılı sonunda biteceğini, Haziran 2007 itibariyle toplam değeri 33 bin 178 avroya varan 2 binden fazla kredinin program çerçevesinde sağlandığını belirten Hauer, programdan yararlanabilen küçük işletmelerin en fazla 50 çalışanı olması ve varlıklarının değerinin bir milyon doları geçmesi gerektiğini, bir işletmeye verilebilecek en fazla kredi tutarının da 30 bin avro olarak belirlendiğini dile getirdi. Hauer, programın ikinci döneminin daha büyük bir bütçeye sahip olacağını, 49 ili kapsayacağını ve Kasım 2012'ye kadar devam edeceğini ifade etti.

İzmir için şu ana kadar AB'den kullandırılan ve yakın gelecekte kullandırılacak bütçenin 288.6 milyon avro olduğunu söyleyen Ulrike Hauer, bu kaynağın iş ortaklıklarının geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

KfW Alman Kalkınma Bankası proje yöneticisi Melih Çadırcı ise programın birinci aşamasının İzmir, Kocaeli, Gaziantep'te uygulandığını, kredinin yüzde 59'unun İzmir, yüzde 21'inin Kocaeli ve Yüzde 20'sinin de Gaziantep'te dağıtıldığını bildirdi. Bugüne kadar 33 milyon 178 bin avro kredi kullandırıldığını belirten Çadırcı, kredi sayısının 2075, ortalama kredi miktarının 15 bin 989 avro olduğunun ve yüzde 98'inin YTL cinsinden verildiğini ifade etti. Programın ikinci bölümü için 2006 yılı Mart ayında çalışma yaptıklarını ve 49 ili kapsayacak bu programın uzun süredir hazırlandığını belirten Melih Çadırcı, vadelerin 4 yıl olacağını ve en fazla 50 bin YTL kullandırılabileceğini sözlerine ekledi.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Finans ve Ekonomi Sektör Yöneticisi Güray Vural ise, AB ülkelerinde 25 milyon KOBİ bulunduğunu, bu işletmelerde 100 milyon kişinin çalıştığını, Türkiye'de de firmaların yüzde 99'unun KOBİ olduğunu ve KOBİ'lerin desteklenmesi amacıyla böyle bir projenin hayata geçirildiğini ifade etti.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu'nun İzmir proje gezisi kapsamında, kredi kullanan 3 işyeri de ziyaret edilecek.

"3 İlde Uygulanan Programda Finansmanın Yarısı İzmir'de Kullanıldı"

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Ulrike Hauer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman'ı makamında ziyaret etti. Müsteşar Hauer, Avrupa Birliği'nin, Alman Kalkınma Bankası ile Türkiye'deki üç partner bankayla birlikte hayata geçirilen Küçük Ölçekli İşletmeler Programı Projesi'ne 30 milyon avro kaynak aktardığını belirterek, ''proje, Kocaeli, Gaziantep ve İzmir'de uygulandı. Finansman kaynaklarının yarısından fazlası İzmir'deki girişimler tarafından kullanıldı ki, bu da projenin İzmir'de oldukça olumlu bir etki bıraktığını gösterdi'' dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Ali Karaman ise söz konusu projeye destek verdiklerini belirterek, projede özellikle, insan eğitimine özel önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Karaman, Ulrike Hauer'e, ziyareti anısına İzmir Saat Kulesi motifli bir tablo hediye etti.