Kyme kazıları 82. Yılına girdi

10.09.2007
  •  A 
Ege kıyılarında kurulan en eski kentlerden biri olarak kabul edilen kuruluşu MÖ 700 lü yıllara dayanan İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Kyme Antik Kentinde kazılar başladı

Ege kıyılarında kurulan en eski kentlerden biri olarak kabul edilen kuruluşu MÖ 700 lü yıllara dayanan İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Kyme Antik Kentinde her yıl Temmuz ayının ilk günlerinde başlayan kazı çalışmaları bu yıl Kültür Bakanlığının geç izin vermesi ve yazışmaların uzun sürmesi nedeniyle yaklaşık 2 ay sarkarak Eylül ayı başında başladı.

 

Catania Üniversitesi'nden İtalyan Prof Dr Sebastiana Lagona başkanlığında İtalya'dan gelen ekipte 1 Doçent 11 arkeolog bulunuyor.Ayrıca 12 kişilik Türk kazı elamanı ile birlikte toplam 24 kişilik ekip her yıl Temmuz Kasım döneminde yaklaşık 4 ay yapılan kazı çalışmalarını bu yıl sadece 2 ay yapabilecekler ve 2 ay boyunca yeni kalıntılara ulaşmaya çalışacaklar. Ayrıca bu yılki kazı ekibinde Kültür Bakanlığını temsilen gözlemci olarak Melih Arslan adında bir de Türk Arkeolog bulunuyor. Sahadaki kazı çalışmalarına Kazı Başkan Yardımcısı Cosenza Üniversitesinden Doçent Antonio La Marca öncülük ediyor.

 

LAGONA: "KYME AKDENİZİN EN ÖNEMLİ KENTİ AMA MAALESEF HALA TOPRAK ALTINDA"

Kazıların bu yıl geç başlaması nedeniyle okul sezonunun İtalya'da da başlamak üzere olması nedeniyle ekipte çok eksik olmasından, parasızlıktan ve ilgisizlikten yakınan ve 27 yıldır kazının başkanlığını yürüten Prof Dr Sebastiana Lagona “Maalesef burada koskoca bir tarih yatıyor. Belki Efes, Bergama gibi bilinenden daha büyük bir şehir gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Bu şekilde çalışarak Kyme kaç yılda gün yüzüne çıkar bilmiyorum ancak elimizden gelen tüm imkanları seferber ediyoruz. Kazı çalışmalarını ancak Catania Üniversitesi'nin olanaklarıyla devam edebiliyoruz. Türkiye'den destek almıyoruz. Bu hızda ve bu tempoda kazılar çok uzun yıllar sürer belki 30 belki 60 yıl sürebilir, bilemem” dedi.

 

Catania Üniversitesi Öğretim Üyesi Ord.İtalyan Prof. Dr. Sebastiana Lagona başkanlığında İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki Kyme Antik Kenti'nde 27 yıldır sürdürülen kazılarda, Helenistik ve Roma dönemlerine ait, aralarında su kemeri, hamam gibi çok sayıda önemli eser ortaya çıkarıldı. Lagona, 19. yüzyılın ikinci yarısında Venedikli Demostene Baltazzi'nin, Kyme Antik Kenti'nde yer alan arazisinde bulduğu mermer heykeller, Helenistik ve Roma dönemlerine ait kent merkezi, tapınak, anıtlar, tiyatro alanı, sur duvarı, rezidanslar, hamam, yol ve limanlardaki kemerlerin ortaya çıkarıldığını belirtti. Lagona, “Kyme, Akdeniz'de Midilli ile aynı dönemde kurulmuş 30 şehrin en önemlilerindendir. Ticarette çok önemli bir yere sahip olan Kyme şarapçılık, zeytin, üzüm, buğday ve seramik alanlarında çok gelişmiş bir bölgeydi” dedi.

 

ARKEOLOG ARSLAN: ESERLERİN YERALTINDA KALMASI DAHA İYİ

Sebastiana Lagona Maddi olanaksızlıklar yüzünden çalışmaların hızlı yürütülemediğinden yakınırken Kültür bakanlığını temsilen bu yılki kazılara katılan Arkeolog Melih Arslan ise çalışmaların çok yavaş yürütülmesinin ve eserlerin yeraltında durmasının daha iyi olduğunu savundu.

Arkeolog Arslan “Türkiye'de toplumumuz ve devlet tarihi mirasa karşı yeterli hassasiyeti maalesef göstermiyor. Gün yüzüne çıkan tarihi eserlerin korunması da ayrıca çok maliyetli. Burada sadece 1 güvenlik elamanı istihdam edilebiliyoruz. Bunun yanında gün yüzüne çıkan eserler zaten doğal bir erozyon süreci yaşarlar ki çevredeki bulunan Demirçelik fabrikalarının, Kömür tesislerinin, Limanların, Petkim, Tüpraş gibi fabrikaların ve diğer sanayi kuruluşların olduğunu düşünürsek buradaki hava çok daha kirli ve kalitesiz olduğu için eserler daha çabuk bozulabiliyor. O nedenle tarihi eseler çalışmalarında tüm ayrıntıları göz önünde bulundurmamız gerek. Tüm eserlerim yer yüzüne çıkması meseleyi halletmiyor” dedi.

 

KYME

BATI Anadolu'da Eolis bölgesindeki antik kent, Aliağa'dan 8 kilometre uzaklıkta. Daha önce Pelasgların oturduğu Kyme'ye M.Ö. 1000'lerde orta ve kuzey Yunanistan'dan gelen ve Eol lehçesi konuşan göçmenler yerleşti. Buraya önceleri Orta Yunanistan'da Phrikios Dağı'nın eteğinde yaşayan halka atfen Phrikios denirdi. Geçimlerini tarımdan sağlayan, zaman zaman denizcilikle de ilgilenen Kymeliler, M.Ö. 7'nci yüzyılda, Pamphylia kentlerinden Side'yi ve Meriç'in denize döküldüğü yerdeki Trakya kenti Ainos'u kurdu. Bu yüzyılın sonlarına değin krallıkla yönetilen kentin başına , M.Ö. 545'te Pers yanlısı tiranlar geçti. M.Ö. 478'de Persler'e karşı oluşturulan Delos Birliği'ne Kyme de katıldı. Perslerle Yunan kentleri arasında imzalanan Antialkidas Anlaşması'ndan sonra (M.Ö. 392) ise kesinlikle Pers egemenliğine girdi. M.Ö . 334'te Büyük İskender'in eline geçti. Onun ölümünden (M.Ö. 323) sonra 1. Antigonos Monophtalmos'un, Lysimakhos'un, sonra da Selevkosların yönetimine girdi. M.Ö. 263'te Pergamon (Bergama) Krallığı'nın kurulması üzerine bu devletin sınırlarında kaldı. M.Ö. 168'de Roma egemenliğini tanıdı ve Asya Eyaleti kentleri arasında yer aldı. M.S. 17'de büyük bir deprem felaketine uğradı.

 

O ARTIK BİZDEN BİRİ, SEBASTİANA LAGONA

İtalya'da Catania'da 1930'da doğdu. Catania Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nü bitirdikten sonra eski topografya masteri yaptı. 20 yıl Catania Üniversitesi'nde ordinaryüslüğe kadar yükselen Sebastiana Lagona, Türkiye'de Milas Kıyıkışlacık'taki antik İasos kenti kazılarına katıldı. 16 yıl burada çalışan Lagona, 1980'de Aliağa'daki Antik Kyme kazılarına başladı. 27 yıldır her kazı döneminde Aliağa'ya gelen ve bekar olan Lagona Aliağa'da yapımı devam eden müze için de öncülük edenlerden.

 

(Haber: Kudret Karakulak)

 

KYME Hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın: