Demir-çelikçi Petkim'i ikiye katladı

05.09.2007
  •  A 
İzmir'in Aliağa ilçesindeki bir zamanların küçük haddehaneleri, bugün aynı bölgede faaliyet gösteren Türkiye'nin dev kuruluşlarıyla yarışıyor.

İzmir'in Aliağa ilçesindeki bir zamanların küçük haddehaneleri, bugün aynı bölgede faaliyet gösteren Türkiye'nin dev kuruluşlarıyla yarışıyor. 1980'li ve 1990'lı yıllarda bölgede yatırım yapmaya başlayan demir-çelik firmaları, dünyada yaşanan talep patlaması ile beraber büyük kuruluşlar haline geldi.

 

Aliağa'daki demir-çelik firmalarının üretim kapasitesi 8 milyon tonun, istihdam ettiği çalışan sayısı ise 5 binin üzerine çıktı. 2006 üretimden satış rakamına göre bölgedeki çelik fabrikaları Petkim'i ikiye katlarken Türkiye'nin en büyük kuruluşu olan Tüpraş'ın büyüklüğünün yarısına ulaştı. Tüpraş, 2006'da 7.9 milyar YTL üretimden satış rakamına ulaşırken Petkim'in üretimden satışı 2.2 milyar YTL oldu. Bölgede faaliyet gösterip Ege'nin en büyük 100 firması arasına giren 9 çelik firmasının toplam üretimden satış rakamı ise 4.5 milyar YTL'ye ulaştı.

 

Firmaların hemen hemen tamamı ihracattan kazandıkları parayı tesislerini büyütmeye ve modernleştirmeye harcıyor. İzmir Demir Çelik (İDÇ), kapasite artışı ve modernizasyon çalışması yaparken Kar-Demir yeni bir haddehane daha kuruyor. Dört Yıldız Çelik, 350 bin ton olan yıllık üretim kapasitesini 750-800 bin tona çıkarmak için yatırıma başladı. Ege Çelik de kapasite artışına giden firmalar arasında.

 

- DEMİR-ÇELİĞİN ALTIN ÇAĞI-

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, demir-çelik sektörünün tam bir altın çağ yaşadığını kaydetti. Türkiye'nin en büyük fabrikalarının Aliağa'da olduğunu dile getiren Taşkın, "Şu an modernleşme ve kapasite artışına yönelik yatırımlar devam ediyor. Demir-çeliğin yıldızı parladıkça sektöre yeni firmalar girmeye başlıyor. Dünyada demir-çeliğe olan talep artmaya devam ettikçe, bölgedeki fabrikaların ihracatı da yükselecek" dedi.

 

Ege Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, sektördeki firmaların yeni pazarlar bulmak, rekabet etmek ve dünya pazarlarında güçlenmek için hem üretim kapasitelerini hem teknoloji ve pazar bilgilerini artırdıklarını belirtti. Şahin, "Bu şekilde Türkiye 5 yıl içinde demir-çelikte dünya 17'nciliğinden 11'inciliğe yükseldi. Krizlere rağmen risk alarak yatırım yapma cesareti gösterdik. İşlerimizi büyüttük" dedi.

 

Şahin, en büyük sıkıntılarının ise enerji maliyetlerinin yüksekliği olduğunu söyledi. Şahin "Rusya, Ukrayna, Çin gibi rakip ülkeler, bizim çok altımızda maliyetlere sahip. En çok ihracatı Körfez ülkelerine, ABD'ye ve Avrupa Birliği'ne yapıyoruz. Ancak düşük maliyete sahip Tayvan ve diğer Uzakdoğu ülkeleri, ABD pazarına giriyor. Tüm firmalar Körfez ülkelerine yüklenince fiyatlar düştü. Sonuçta temmuzda Ege'den ihracatta düşüş oldu. Yeni hükümetin enerji maliyetleri başta olmak üzere sektörü, üzerindeki yüklerden kurtarmasını istiyoruz" dedi.

 

Bölgede çeşitli fabrikalarda çalışan 2 bin işçiyi temsil eden Türk-İş'e bağlı Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Feridun Yıldız, Aliağa'daki firmaların daha çok teknolojiye dayalı yatırımlara yöneldiğini belirterek "Büyüme, istihdamı beraberinde getirmiyor. Sadece emekli olan işçilerin yerine yeni işçi alınıyor" diye konuştu.

 

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, "Türkiye'deki toplam üretimin yaklaşık dörtte biri, ark ocaklı demir-çelik üretiminin yüzde 40'ı Aliağa Ağır Sanayi Bölgesi’nde bulunan üretim tesislerinden sağlanıyor" dedi.

 

BÖLGEDEKİ FİRMALAR

- İzmir Demir Çelik

- Çebitaş

- Sözden Haddecilik

- Kar-Demir

- Ege Çelik

- Erege Metal

- Özkan Demir Çelik

- Habaş Demir Çelik

- Dört Yıldız Demir Çelik

- Kocaer Haddecilik

- Akdemir Çelik

- Sözer Demir Çelik

 

Kaynak: Sinan Doğan / Referans