Hasır bilezik 2 bin kadın işgücü yarattı

23.04.2007
  •  A 
Aliağa Kaymakamlığı, Aliağa Ticaret Odası ve Aliağa Belediyesi, Hasır Bilezik Projesi’nde başarı hikayelerini yaratmaya başladı. Proje kapsamında 2 bin kadına hasır bilezik örme meziyeti kazandırıldı.

Sanayi ilçesi Aliağa’nın atıl kadın gücünü harekete geçirmek amacıyla 2004 yılında kolları sıvayan Aliağa Kaymakamlığı, Aliağa Ticaret Odası ve Aliağa Belediyesi, Hasır Bilezik Projesi’nde başarı hikayelerini yaratmaya başladı. Proje kapsamında 2 bin kadına hasır bilezik örme meziyeti kazandırıldı. Aliağa’da 2 bin kadın girişimci hasır bilezik ve takı imalatı yaparak ekonomiye katkıda bulunuyor.

 

Aliağa Kaymakamı E. Osman Bulgurlu, Trabzon’dan atölye ustası ve usta öğretici getirerek faaliyete başladıklarını ve bugün Aliağa merkez olmak üzere İzmir’in diğer ilçelerinde kendi işinin sahibi kadın girişimciler yarattıklarını söyledi.

 

İlk aşamada ilçeye modern ve entegre olacak şekilde hasır bilezik atölyesi kurduklarını belirten Bulgurlu, “Projenin ikinci adımında kırsal alandaki ve şehir merkezinde işi olmayan tüketici durumunda olan kızlarımız ve kadınlarımıza hasır bilezik (altın ve gümüş, telden) örmeyi öğretmeye başladık. İlçe merkezinde ve köylerde 2004 Ocak ayından itibaren 127 kurs düzenleyerek 2 bin genç kız ve kadınımıza hasır bilezik örme eğitimi verdik” dedi.  

 

Kursların halen sürdüğünü ve hasır bilezik örecek 3 bin 500 kadının daha tespit edildiğini aktaran Bulgurlu şöyle konuştu:  “Dünyada hasır bilezik borsasının yaklaşık 20-30 milyar dolarlık hacmi var. Türkiye’nin bu potansiyelden yeterince yararlanması için Aliağa’daki atıl kadınların iş sahibi olmasıyla yaşanacaktır. 2004’ten bu yana bölgede 600 kilogram gümüş, 10-15 kilogram altın işlenip yaklaşık 1.5- 2 milyon YTL değerinde satış yapıldı. Bu potansiyel artacaktır.”

 

İnsan emeğine dayalı sektörde kadınların önemli katma değer sağladığını anlatan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, hasır bilezik ören herhangi bir insanın ayda ortalama 500- 750 YTL kazanç sağlayacağını belirtti. Altın hasır bilezik örüldüğünde ise kazancın aylık bin YTL’ye ulaştığını aktaran Saka, “Atıl durumda bulunan kadınlarınız böylece işgücü içine girerek üretime katkı sağlamaktadır. Yıllık ortalama 10-15 bin YTL kazanç elde eden bir kadın her türlü ihtiyacını kendi karşılar” dedi.

 

BÖLGEYE YAYILDI

Aliağa’da yetişen usta öğrenciler; Foça, Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Bayındır, Bolçova, Bornova, Seferhisar, Dikili, Bergama, Aydın, Çine, Soma, Kuşadası, Muğla ve Marmaris gibi il ve ilçelerde eğitimler veriyor. Hasır bilezikte en önemli sorunun pazarlama olduğuna dikkati çeken Saka, sorunu çözmek için Aliağa Belediyesi, Aliağa Kaymakamlığı ve Aliağa Ticaret Odası olarak ‘S.S Aliağa Toplumsal Üretim, Mesleki Eğitim ve Küçük Sanat Kooperatifi’ni kurduklarını söyledi. Saka, ayda 30- 40 altın, 200 kilogram gümüş eritip pazarlayacak mekanizmayı oturtmaya çalıştıklarını söyledi. Proje kapsamında bin 200 kurs saatini tamamlayarak usta öğretici belgesini alan Sevda Yirmibeşoğlu, Sevinç ve Nurcan Toydemir, hem kooperatif yönetiminde yer alıyor hem de kendi öğrencilerine hasır bilezik örme dersi veriyor.  

 

HASIR BİLEZİK NEDİR?

Hasır bilezik 31-32 mikron inceliğindeki altın ya da gümüş tellerin ilmek ilmek örülmesiyle yapılıyor. Her gramı kıymetli olan malzeme titizlikle işlenip şekillendiriliyor. Altını biçimlendirmeye alışkın olanlar tek bir bileziği ancak tam bir gün boyunca uğraşarak tamamlayabiliyor. Özellikle düğünlerde geline adetten takılan bilezikler zorunlu olmadıkça anneden kıza geçiyor. 

 

(Kobi-Efor)