İSO Uyardı: Şirketler finans darboğazında

17.08.2007
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, finansman darboğazında olan işletmeler oranının yüzde 50’nin üzerinde olmasına dikkati çekti.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, “Son 5 yılda ekonomideki gelişmelere rağmen, finansman darboğazında olan işletmeler oranının hâlâ yüzde 50’nin üzerinde olması, finansman sorununun çözülemediğinin somut bir göstergesi” dedi.

Küçük, düzenlediği basın toplantısı ile İSO’nun “Ekonomik Durum Tespiti Anket Çalışması”nın 2007 yılının ilk yarısına ilişkin sonuçlarını açıkladı. Küçük, elde edilen bulguların, 2007 yılının ilk yarısının işletmeler açısından tüm göstergelerde 2006’nın ikinci yarısına oranla daha olumsuz geçtiğini gösterdiğini belirtti.

Küçük, 2001’deki ekonomik krizde kuruluşların yüzde 73’ünün finansman darboğazı içinde olduklarını, bu oranın 2006 ikinci yarıda yüzde 55.1’e gerilediğini belirterek, bu gerilemenin 2007’nin ilk yarısında da devam ettiğini söyledi.

Ölçek bazında bakıldığında 2007 ilk yarıda büyüklerin yüzde 20’sinin, ortaların yüzde 53.9’unun, küçüklerin ise yüzde 60.9’unun finansman dar boğazında olduklarını belirten Küçük, büyük işletmelerin ucuz dış kredi yoluna başvurarak finansman sorununu bir ölçüde aştıklarını, ancak KOBİ’lerde sıkıntının ciddi boyutlarda olduğunu vurguladı.