Denizciler Aliağa'ya tersane istiyor

11.08.2007
Sektör yetkilileri gemi söküm bölgesinin bulunduğu yerin, en uygun alan olduğu konusunda görüş birliği içinde

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Ege Bölgesi'nde tersane kurmak için en uygun bölgenin Aliağa olduğunu belirterek, "Ancak bölge 1974'te alınan Bakanlar Kurulu Kararıyla gemi söküm alanı ilan edilmiş. Yeni hükümet göreve başladığı anda söz konusu kararın değiştirilip Ege'ye, Aliağa'ya tersane kurulmasına izin verilmesini talep edeceğiz" dedi.

DTO İzmir Şubesi Meclis üyesi Akın Kandemir de gemi söküm sektörünün Çin ve Hindistan rekabeti ile baş edemediğine dikkat çekerek bölgede tersane kurulmasına izin verilmesini istedi. Kandemir, "Altyapı hazır. Tersane izni verildiği takdirde Aliağa'da ilave 6 bin kişilik istihdam sağlanır. Kurulacak tersanenin ekonomiye yıllık getirisi ise en az 1.5 milyar dolar olur" diye konuştu.

GİRİŞİMLER BAŞLADI

Türkiye'nin tek gemi söküm merkezi İzmir Aliağa'da gemi söküm sanayicilerinin tersane kurma isteği Denizcilik Müsteşarlığı'ndan geri döndü. Müsteşarlığın gemi sökümcülere, Aliağa'da kurulması istenen tersane arazisinin Toplu konut İdaresi(TOKİ)'ye ait olması ve bölgenin Bakanlar Kurulu Kararı ile gemi söküm merkezi olarak belirlenmesi nedeniyle olumsuz görüş verdiği kaydedildi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Üyesi Akın Kandemir, bölgede tersane kurulması için çalışmalara devam edeceklerini belirterek, "Yeni Hükümetin oluşmasının ardından bu yöndeki girişimlere başlayacağız" dedi.

ALTYAPI HAZIR

Aliağa bölgesinin tersane kurulması için her türlü altyapıya sahip olduğunu belirten Kandemir şöyle devam etti, "Hatta, İstanbul Bölgesi'nde kurulu birçok tersaneden bakine ve ekipman bakımından daha iyi durumdayız. Tersane kurulmasına izin verildiği takdirde bölgedeki 21 firmanın her birinde 200- 250 kişi olmak üzere toplam 6 bine yükselir. Bölgenin ülke ekonomisine sağladığı katma değerse yılda 1.5 milyar doları bulur."

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh da "Ege Bölgesi'nde tersane kurmak için en uygun bölgenin Aliağa olduğu unutulmamalı. Fakat bölge 1974 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararıyla gemi söküm alanı ilan edilmiş. Yeni hükümet göreve başladığı anda söz konusu kararın değiştirilip Ege'ye, Aliağa'ya tersane kurulmasına izin verilmesini talep edeceğiz. Acilen bir kıyı master planı oluşturmamız lazım" diye konuştu.

KIYI KENAR ÇİZGİSİ PLANLANMALI

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ilçede hem gemi söküm hem tersane hizmetinin birlikte verilebileceğine dikkat çekti. Saka, "Yapılması gereken Yeni Foça'dan Çandarlı'ya kadar olan bölgede kıyı kenar çizgisinin planlanmasıdır. Çünkü, Aliağa herkesin yer satın alarak kömür santrali, liman, tersane, akaryakıt dolum tesisi kurmak istediği bir yer haline geldi. Dolayısıyla bu kadar önemli ve revaçta bir bölgenin kıyı kenar çizgisinin planlamasının yapılması ve ilçenin geleceğine buna göre yön verilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Yeniasır (Nihat Delibaşı)