Adnan Saka, 280 bin metreküp gaz hacmiyle dünyanın ikinci büyük doğal gaz depolama terminali olan EGEGAZ LNG Terminalinin, Çolakoğlu Holding şirketlerinden olan Egegaz tarafından Aliağa'da 400 milyon dolara 2001 yılında tamamlandığını hatırlattı.
Özel sektörün yurt dışından doğal gaz ithal etme yetkisi bulunmadığı için tesisin uzun süre atıl kaldığını söyleyen Adnan Saka, BOTAŞ ile Egegaz arasında 2006 yılının Ekim ayında kira sözleşmesi yapıldığını söyledi.
Saka, sözleşmenin BOTAŞ tarafından yurt dışından satın alınan doğal gazın gemilerle tesise getirilmesini ve ulusal gaz şebekesine verilmesini içerdiğini ifade etti.
BOTAŞ sözleşmesiyle işletilen terminalin bugün yüzde 25 kapasiteyle çalıştığını ifade eden Adnan Saka, şunları söyledi: "Cumartesi günü bir gemi gelip gidiyor, 20 bin metreküp doğal gaz getiriyor. Bir metreküp doğal gaz sıvılaştırıldığında 600 katına çıkıyor. Tesis şu durumda yüzde 25 kapasiteyle işletiliyor."
Adnan Saka, EGEGAZ LNG Terminali'nin tam kapasiteyle çalışabilmesi için özel sektöre doğal gaz ithalat yetkisinin verilmesi gerektiğini savundu.
Türkiye'nin yurt dışından gaz alamaması durumunda bile terminalin tam kapasiteyle çalışması durumunda 2-3 ay süreyle ülkenin gaz ihtiyacını karşılayabileceğini kaydeden Saka, şunları söyledi:
"Türkiye'nin yıllık doğal gaz ihtiyacı 32 milyar metreküp, EGE LNG Terminali tam kapasiteyle çalıştığı durumda Türkiye'nin yıllık ihtiyacının en az beşte birini karşılayacak kapasiteye sahip. Bu tesisin daha faal kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Aklıma gelen çözüm ise özel sektöre doğal gaz ithalat yetkisinin verilmesi ve burayı tamamen özel sermayenin işletmesi. Haftada bir gelen gemiler o zaman daha sık gelecektir. Türkiye için alternatif enerjinin merkezi, EGEGAZ LNG Terminali olacaktır. Yurt dışından gelen doğal gaz kesildiğinde bile Türkiye'yi bir süre idare edecek doğal gaz burada depolanabilir."
Verilen bilgiye göre Çolakoğlu Holding şirketlerinden Egegaz, İzmir'in Aliağa ilçesinde 400 milyon dolara dünyanın ikinci büyük LNG terminalinin yapımına başlandı, tesis 2001 yılında tamamlandı.
Tesiste her biri 140 bin metreküp olmak üzere toplam 280 bin metreküp LNG depolama kapasitesine sahip iki tank bulunuyor.
Yıllık gazlaştırma kapasitesi 10 milyar metreküp olan terminalin inşaatı tamamen Türk işçi ve mühendislik kadrosu tarafından yapıldı.
Kurulduğu günden bu yana 60 uzman ve işçinin istihdam edildiği terminal için Ekim 2006'da BOTAŞ ve EGEGAZ arasında hizmet alımına yönelik kira sözleşmesi imzalandı