Yüzde 94,7 seçimde sandığa gidecek

10.07.2007
  •  A 
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptırdıkları kamuoyu araştırmasına göre İzmirlilerin yüzde 94,7’sinin sandığa gideceğini belirtti.

Yüzde 94,7  22 Temmuz’da sandığa gidecek

 

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaptırdıkları kamuoyu araştırmasına göre İzmirlilerin yüzde 94,7’sinin sandığa gideceğini belirterek, “Çok yüksek bir oran. İzmirlilerin bu seçimlere diğer seçimlere göre daha çok önem verdiğini gösteriyor” dedi. Geçtiğimiz ay yapılan ilk ankette oranı yüzde 17.6’sı olan kararsızların oranının yüzde 12,5’a düştüğünü belirten Demirtaş, “Ama İzmirlilerin yüzde 85.8’i adaylarını tanımıyor. Kendini iyi anlatan parti ve aday kararsızlardan oy alır” dedi. Demirtaş, hem kentin hem de Türkiye’nin en önemli sorunu olarak işsizliği ve ekonomik sorunları gören İzmirli seçmenin, seçim sonrası için umutlu olduğunu, bunun da sandık başına gitme oranını yükselttiğini söyledi.

 

İzmir Ticaret Odası tarafından yapılan, “Politik Eğilimler ve İzmir’in Sembolleri” araştırmasının ikincisi tamamlandı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 28 ilçede 3064 denek ile yüzyüze görüşülerek yapılan araştırma ile İzmir’de yaşayan yurttaşların, genel politik konulardaki eğilimlerine, Ticaret Odası’na ilgi alanına giren belirli alanlardaki bilgi ve görüşlerine dair bilgi edinmek olduğunu söyledi. Demirtaş, “Bir ay ara ile yapılan iki anket kararsızların oranının, yüzde 17.6’dan yüzde 12.5’a düştüğünü gösteriyor. Kararsızların, yüzde 83,8’inin geliri 1500 YTL’nin yani yoksulluk sınırın altında. Diğer yandan ankete katılanların yüzde 35.5’unun evinde işsiz var. Bu da oy vermede ekonominin etkili olacağını gösteriyor” dedi.

 

ADAYLAR TANINMIYOR

İzmirlilerin yüzde 85,8’inin milletvekili adaylarını tanımadığını ve bunun ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Demirtaş, “Listelere bu kadar çok ithal aday konulursa sonu da bu olur tabi haliyle…Partilere aday listeleri belirlenmeden önce çok uyardık” dedi. Seçimlere kalan kısa süre içinde kendisini tanıtan adayların ve kendisini iyi anlatan partilerin öne çıkıp, kararsızlardan oy alabileceğini belirten Demirtaş, anketin en çarpıcı sonuçlardan birinin de katılım oranı olduğunu söyledi. Demirtaş, “İzmirli seçmenin yüzde 94.7’si 22 Temmuz da oy kullanacağını belirtirken, oy kullanmayacağını ifade edenlerin oranının sadece yüzde 5.3. Oysa geçtiğimiz seçimlerde İzmir’de1’inci Bölgede seçime katılma oranı yüzde 77.5, ikinci bölgede yüzde 82.8’di. Katılım oranı şu anda ortalama 15 puan fazla gözüküyor ki bu çok önemli bir oran” dedi.

 

EKONOMİDEN UMUTLU

Katılım oranın bu kadar yüksek olmasında İzmirlilerin her zamanki gibi demokrasiye olan inancının ve katılımcılığının büyük rol oynadığını kaydeden Demirtaş, diğer yandan İzmirlilerin seçim sonrası için son derece umutlu olduğunu söyledi. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“İzmirlilere göre Türkiye’nin en önemli üç sorunu İşsizlik (%25.5), ekonomik sıkıntılar – enflasyon (% 23.4) ve terör (yüzde 15.8). İzmir için en büyük sorunu da İzmirliler, İşsizlik (Yüzde 18.5) olarak görüyor. Bunu altyapı ve ulaşım izliyor. Görüldüğü gibi işsizlik ve ekonomik sıkıntılar çok büyük sorun.  Politik gelişmelerin satın alma davranışlarını etkilediğini belirtenlerin oranı yüzde 52. Ancak, seçim sonrası için ekonomiye ilişkin beklentiler son derece iyimser. Yüzde 41 ekonomide değişme olmayacağını söylerken, yüzde 32’si ekonominin iyileşeceğini, yüzde 13’ü kötüleşeceğini belirtiyor, fikri olmayanların oranı ise yüzde 14. Kötüleşeceğini düşünenler çok az. Büyük çoğunluk daha kötü olmayacağını ve iyiye gideceğini düşünüyor. Bu umut da sandık başına gidilmesinde son derece etkili oluyor.”

 

EKONOMİK DURUM BELİRLEYİCİ OLACAK

Anketin genel olarak değerlendirildiğinde, 22 Temmuz seçimlerinin, Cumhuriyet tarihinin katılım oranı en yüksek olan seçimlerinden biri olacağı yolundaki öngörülerin doğrulandığını ifade eden Demirtaş, ekonomik sorunların ve bunlara getirilen çözüm oranlarının beklendiğinden daha etkileyici olacağını söyledi. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 “Terör, eğitim, sağlık, asayiş konularında İzmirliler ciddi sorunlar olduğunu düşünüyor. İzmir’in sorunların da ulaşım, altyapı yetersizliği, yolların bozukluğu, yerel yönetimlerden şikayetler, plansız kentleşmeyi ciddi sorunlar olarak görülüyor. Ama bütün bunlara rağmen işsizlik, enflasyon ve ekonomik sıkıntılar en büyük sorunlar olarak görülüyor. İzmirli öncelikle iş istiyor, aş istiyor. 4.5 yıldır pek çok ekonomik göstergede ciddi ilerleme yaşandı, ama işsizliğe çözüm getirilemedi. Bu yüzden yeni hükümetin bu sonuçları mutlaka çok ciddi değerlendirmesi gerekiyor. Artık istihdam arttırıcı, iç talebi canlandırıcı arz temelli ekonomik politikaların uygulanması gerekiyor. İzmirlilerin ve Türkiye’nin 60’ıncı hükümetten en büyük beklentisi istihdamı arttırması, bunun için gerekli teşvik ve destekleri vermesidir.”