Ekmekte buğdayın maliyeti 10 kuruş

06.07.2007
  •  A 
Fırıncılar ekmeğe zam yapmaya hazırlanırken, TMO, 50 YKr'dan satılan 300 gramekmeğin maliyetinde buğdayın 10 YKr olduğunu hesapladı.

Fırıncılar ekmeğe zam yapmaya hazırlanırken, TMO, 50 YKr'dan satılan 300 gramlık bir ekmeğin maliyeti içinde buğdayının 10 YKr olduğunu hesapladı. 

 

Buğday rekoltesindeki düşüş ve fiyatlardaki artış nedeniyle fırıncılar ekmeğe zam yapmak için hazırlıklara girişirken, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ekmeğin maliyetinde buğdayın payının yüzde 21 olduğu hesaplandı.

 

TMO'nun hesaplamalarına göre, ekmek maliyetleri içinde buğdayın yapı yüzde 21 düzeyinde. Buna göre piyasada 50 YKr'ye satılan 300 gramlık ekmeğin içinde 10 YKr'lik buğday var.

 

Hesaplamalara göre, unun maliyetinin yüzde 70'ini buğday oluşturuyor. Ekmeğin maliyeti içinde unun payı ise yüzde 30. Geri kalan yüzde 70'lik maliyeti, genel imalat giderleri, işçilik giderleri, fırıncı kârı, bayi ücreti oluşturuyor.

 

UNDAKİ PAYI YÜZDE 70

Un maliyeti içinde buğdayın payının yüzde 70 olduğu dikkate alınırsa, ekmeğin maliyeti içinde buğdayın payı yüzde 21 düzeyinde bulunuyor. Fırınlar, 50 Kg'lık bir çuval undan, 300 gramlık 260 adet ekmek üretiyor. Piyasada, 300 gramlık ekmek, ortalama 50 YKr'den satılıyor. TMO'nun hesaplamalarına göre, 50 YKr'ye satılan 300 gramlık ekmeğin  içinde sadece 10 YKr'lik buğday var.

 

TMO'ya göre bu yıl haziran itibariyle buğday satış fiyatı, 2007 Ocak-Mayıs dönemine göre yüzde 14 artırıldı. Bu artışın, ekmek fiyatlarına yüzde 3,5 olarak yansıtılması gerekiyor. Ancak hesaplamada, 2006 ortalama fiyatına göre, ekmek fiyatlarına yüzde 15 zam yapıldığına dikkat çekiliyor.

 

EDİRNE'DE 10 BİN TON ALIM

Bu arada TMO Edirne Şubesi Müdürlüğü, alımların başladığı 19 Haziran'dan beri 10.053 ton buğday alarak, 89 bin 183 YTL ödeme yaptı. Yetkililer, “Şu ana kadar 238 ton peşin  buğday alımı yaptık. 9.815 ton da emanet buğday alımı gerçekleşti. Peşin alınan buğdayın bedeli  1 hafta içerisinde ödeniyor. Günlük 1.500 ton emanet buğday alımı yapıyoruz" dediler.

 

KURAKLIK HUBUBATI VURDU

Küresel ısınma nedeniyle bu yıl yaşanan kuraklıktan en fazla İç Anadolu ve Ege Bölgesi etkilenirken, hububat ve sebze-meyve veriminde yüzde 90’lara varan oranda bir düşüş görüldü. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre, balda yüzde 90, domates, karpuz, susamın yüzde 30, mısır, zeytin, tütünün yüzde 50, narenciye ve narda ise yüzde 30 oranında verim kaybı oldu.

 

Referans