Sanayici Petkim’de yatırım istiyor

05.07.2007
EBSO başkanı Taşkın, Petkim’in özelleştirilmesiyle Türkiye için büyük önem taşıyan petrokimya sektöründe geciken yatırımların zaman kaybedilmeden yapılmasını beklediklerini söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Petkim’in özelleştirilmesiyle Türkiye için büyük önem taşıyan petrokimya sektöründe geciken yatırımların zaman kaybedilmeden yapılmasını beklediklerini söyledi. Petkim’in özelleştirilmesinin sadece bir petrokimya tesisisin satışından ibaret olmadığını da belirten Taşkın, “Petkim’in limanı da İzmir limanının yanısıra Ege’nin ihracatında önemli rol oynayacak” dedi.

Petkim için yapılan ihalede kuruluşun değerini bulduğunu gördüklerini ifade eden Taşkın, “Türkiye için büyük önem taşıyan petrokimya alanında ülkemizin hammadde ihtiyacının 3’te 1’ini karşılayan tesiste özelleştirmenin tamamlanamaması üzerine son 10 yıldır gerekli pekçok yatırımın yapılamadığını gördük. İhtiyacının 3’te 2’sini yurtdışından ithal eden ülkemizde şimdi Petkim’in özelleştirilmesiyle gerekli yatırımların yapılarak Türkiye’nin ihtiyaçlarının karışlanmasını, kaybedilen zaman ve dövizin telafi edilmeye başlanmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Tamer Taşkın, petrokimyanın dünyada ve Türkiye’de geleceğe damgasını vuracak sektörlerden biri olduğuna da işaret ederken sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de petrokimya sektörünün geleceği açıktır. Petkim ve Tüpraş’ın bulunduğu Aliağa da bu sektörde gelişmeye açıktır. Şimdi bu iki dev tesisiminiz yakınındaki organize sanayi bölgemiz kimya fabrikaları ile dolacak. Aliağa Türkiye’nin kimya üssü olacak. Bu bakımdan yatırımı düşünenlerin de hızlı hareket etmesini öneriyoruz. Çünkü yakında yer kalmayacak.”

Petkim’in özelleştirilmesinin sadece bir petrokimya tesisisin satışı olmadığını belirten Taşkın, Petkim Limanı’na da dikkat çekti. Taşkın, “Petkim’in limanı da İzmir ve Ege’nin ihracatı için İzmir Limanı ile birlikte başlıbaşına bir özellik. Özelleştirmeyle bu liman da ihracatta önemli rol oynayacak” diye konuştu.