Petkim işçilerinden ihaleye protesto

05.07.2007

Petkim'in Aliağa'daki tesislerinden gelen Petrol-İş üyeleri, Petkim'in yüzde 51 hissesinin satışına ilişkin ihalenin yapıldığı Swiss Otel yakınında toplandı. ''Memleketi babalar gibi satanlara cevabımız, 22 Temmuz'da sandıkta'' ve ''Petkim özelleştirilemez'' yazılı pankartlar açan sendika üyeleri, özelleştirme aleyhinde sloganlar attı.

Petrol - İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin elinde kalan son sanayi kuruluşunun da satıldığını ifade etti.

Öztaşkın, Petkim'in satılmayarak piyasada düzenleyici ve denetleyici rol oynamaya devam etmesi gerektiğini savunarak, ihaleye giren firmaların yeni petro-kimya tesisleri kuramayacaklarını söyledi.

"OYUN OYNANIYOR"

"İhalenin yapıldığı otelde, bir oyun oynandığını" öne süren Öztaşkın, Petkim'in değil, Türkiye'nin ve Türk toplumunun geleceğinin satılmak istendiğini savundu.

"Bir senaryo var ve sonucu belli, hatta müşterisi belli. Bunu ihale sonrasında değerlendireceğiz" diyen Öztaşkın, "Seçime 15 gün kala Petkim'in satılmasının altında başka neden mi var? Acaba, önceden söz mü verildi? Bir gecede pazarlandı mı? Neden bütün özelleştirmeler seçim sonrasına bırakılırken Petkim özelleştiriliyor?" diye sordu.

Aliağa'da üretimin durdurulduğunu ve işçilerin Ankara'ya geldiğini ifade eden Öztaşkın, amaçlarının sadece satışı protesto etmek değil, Petkim'e ve Türkiye'nin geleceğine sahip çıkmak olduğunu söyledi.

Öztaşkın, açıklamanın ardından ihaleyi izlemek üzere otele girdi. Polis, Jose Marti Caddesi'nde Swiss Otel'in bulunduğu kısmı barikatla kapattı. Petrol-İş sendikası üyelerinin protestoları devam ediyor.