Aliağa’da Petkim işçilerinden grev

02.07.2007

İzmir'in Aliağa ilçesindeki Petkim işçileri, bu sabah işbaşı yapmayarak, PTT binasına yürüdü. İşçiler geçtiğimiz Cuma günü de yarım günlük iş bırakma eylemi yapmıştı.

İzmir'in Aliağa ilçesindeki Petkim işçileri, bu sabah işbaşı yapmayarak, PTT binasına yürüdü. Buradan siyasi partilere faks mesajı çeken işçiler, partilere, IMF politikaları ve özelleştirmeye karşı tutumlarını sordu. Petkim işçileri, geçen hafta sonu yarım günlük iş bırakma eyleminin ardından bu sabah iş bıraktı.

Özelleştirme karşıtı eylemlerini sürdüren işçiler, tesislerden otobüslerle Petrol-İş Sendikası'nın ilçe binasına geldi. Buradan İstiklal Caddesi üzerindeki PTT binasına yürüyen işçilerden bir grup, Petrol-İş Aliağa Şube Sorumlusu İbrahim Doğangül ile birlikte postaneye girerek, bazı siyasi partilerin genel başkanlıklarına faks mesajı gönderdi.

Mesajda, “Partiniz iktidara gelirse, ya da seçim barajlarına takılmayıp TBMM'ye girerse, IMF politikaları ve onun en önemli parçalarından biri olan özelleştirmeler konusunda ne yapacaksınız? Bugüne kadar satılanlara dair politikalarınız ne olacak? Şu anda gerçekleşmek üzere olan Petkim özelleştirmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?'' sorularına yer verildi. PTT binası önünde işçilere hitaben bir konuşma yapan Petrol-İş Aliağa Şube Sorumlusu Doğangül, ülkenin son derece önemli bir seçime gittiğini, ancak yaratılan yapay gündemler ve kaos ortamları nedeniyle halkın seçimleri konuşamadığını kaydetti. İktidarın meydana getirdiği ekonomik ve sosyal tahribat ve bunun nedeni olan neo-liberal politikaların sorgulanamadığı görüşünü savunan Doğangül, şöyle devam etti: ''Bu politikaların en önemli parçası özelleştirmelerdir.

Geldiği günden beri her şeyi satmakla övünen iktidar, şimdi de ülkemizin tek petrokimya üreticisi Petkim'i, alelacele satmaya çalışılıyor. Bütün bunlar olurken, siyasi partilerimizden ses çıkmıyor. İktidara gelirlerse bu konuda neler yapacaklarını doğrusu çok fazla bilmiyoruz. İşte bu nedenle biz de kendilerine yazılı olarak bir kez daha soralım istedik. Bilmek istiyoruz, biz burada Aliağa halkıyla birlikte mücadele ederken, onlar nerede olacaklar? Bizim yanımızda mı? karşımızda mı? Bu tavırları bizim 22 Temmuzda alacağımız tutum açısından belirleyici olacak. Biz IMF partilerine, özelleştirmecilere oy vermeyeceğiz.''

"BU HAFTA TÜRKİYE PETKİM'İ KONUŞACAK'"

Doğangül, faks mesajı gönderdikleri partilerin Aliağa ilçe teşkilatlarını da ziyaret ederek, özelleştirme karşıtı mücadelelerine destek isteyeceklerini bildirdi. Bugüne kadar sürdürdükleri mücadelelerinde kararlı olacaklarını ifade eden Doğangül, "Göreceksiniz ki çok yakında kamuoyu başta Petkim olmak üzere özelleştirmeler ve yıkıcı sonuçlarını tartışmaya başlayacak. Bu hafta Türkiye Petkim'i konuşacak" dedi.

İşçilerin eylemi sırasında ilçenin en işlek yeri olan İstiklal Caddesi bir saat süreyle trafiğe kapatıldı. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemin ardından işçiler otobüslerle iş yerine döndü.