Petkim'i büyütecek olan alsın

29.06.2007
3 milyar dolardan aşağı bir fiyatla satılmaması gerektiği belirtilen tesisin durumunun seçim öncesi belirlenmesi bekleniyor

Önümüzdeki günlerde yüzde 51'lik hissesi blok olarak özelleştirilecek Petkim için 8 firma teklif verirken, İzmirli işadamları da Petkim'i yatırımcı bir grubun almasını istiyor. Petkim'in başarılı bir şekilde özelleştirilmesi ile İzmir'e petrokimya sektöründe bir çok yerli ve yabancı yatırımcının geleceğine dikkat çeken işadamları Petkim'in tesisleri, arazisi ve alt yapısı ile toplam değer olarak 3 milyar dolardan aşağıya bir fiyata satılmaması gerektiğini belirtiyor.

SÜREKLİLİK OLMALI

Hammaddesini Petkim'den sağlayan plastik sektörünün temsilcileri ise Petkim'de yatırımlara devam edilmesi gerektiğine işaret ederken, hammadde sürekliliğini sağlayacak firma ve grupların ihaleyi kazanmasını istediklerini vurguladı.

Petkim Yönetim Kurulu eski Başkanı ve Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Danışma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, özelleştirmenin bölgeye büyük katkı sağlayacağını söyledi. Çolakoğlu, yapılacak yeni yatırımlarla Petkim'in birkaç misli daha büyüyebileceğini vurguladı. Petkim sınırları içinde en az 50 üretim tesisinin kurulacağı bir alan olduğuna işaret eden Çolakoğlu, "Bu alanda Kimya OSB kurulabilir. Hammaddesini Petkim'den sağlayan firmaların burada üretim yapması sağlanabilir. Belki OSB'nin imkanlarından firmalar yararlanamaz ama hammaddeye yakın olmanın avantajını kullanırlar. Petkim Türkiye için büyük bir değer. Akıllı yatırımlarla bu değer daha da artabilir" dedi.

EŞİ BENZERİ YOK

Yine bir dönem Petkim Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan İzmirli işadamı Uğur Yüce ise Petkim'in altyapısı, fabrikaları ve arazileri ile birlikte 3 milyar doların altında satılmaması gerektiğini kaydetti. Yüce, rafinerinin yanında kurulan Petkim gibi tesisin Akdeniz Havzası'nda eşi olmadığını vurguladı.

Yüce, "Böyle bir tesisin altyapısı 1 milyon dolar eder. Fabrikaları ve boş duran arsası da 1'er milyar dolar eder. Bu durumda Petkim'in satışında 3 milyar dolardan aşağı teklif kabul edilmesi uygun değildir, diye düşünüyorum" diye konuştu.

YATIRIMLAR ARTACAK

EBSO Meclis Üyesi Erdoğan Çiçekçi ise, Petkim'in özelleştirilmesinin sıkışık bir zamana getirildiğini savunarak, özelleştirmede dikkatli davranılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ben ihalenin yerli firmalar tarafından kazanılmasını arzu ediyorum. İhaleye katılan yabancı firmaların kendi pazarlarını korumayı amaçladığını ve Petkim'i basamak yapacaklarını düşünüyorum. Petkim ihalesinde yatırım şartı olmadığını da duydum. Bu çok yanlış olur."

EBSO Meclis Üyesi Salih Esen ise, Petkim'e yatırım yapılmadığı için plastik sektörünün rekabette sıkıntılar yaşadığını kaydetti. Esen, "Plastik sektörü başta olmak üzere birçok sektör hammaddesini Petkim'den sağlıyor. Bizim yurtdışı piyasalarında rekabet edebilmemiz için bu tesislerin ucuz ve kaliteli hammadde üretmesi gerekiyor. Bu nedenle de yatırımlar kaçınılmız. Petkim'in özelleştirilmesi ile birlikte de yeni yatırımlar gündeme gelecek" diye konuştu.

ÖZELLEŞTİRMEDE SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Petkim'de ihale süreci 20 Ocak 2003 tarihinde yayımlanan ilan ile başladı. Haziran 2003 tarihinde yapılan ihaleyi Uzan Grubu'na ait olan Standart Kimya kazanmıştı.

Standart Kimya'nın Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından verilen süre içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucunda Petkim'in ihalesi iptal edildi. Daha sonra yüzde 88.86'sına tekabül eden İdare Hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla 26 Ağustos 2003'te yeniden ihaleye çıkıldı. Ancak yeterli teklif gelmediği için ihale iptal edildi. Daha sonra Petkim'nin Nisan 2005 tarihinde sermayesindeki yüzde 4.5 oranındaki hissesi daha halka arz edildi.

Son açılan özelleştirme ihalesinde ise Petkim'in yüzde 51 hissesi için 25 Haziran 2007 tarihine kadar 8 teklif alındı. Temmuz ayı içinde de özelleştirmenin tamamlanması bekleniyor.

KİMLER TEKLİF VERDİ ?

* Socar&Turcas Enerji A.Ş-Injaz OGG