Petkim özelleştirmesinde sona doğru

23.06.2007

Seçimden önceki son büyük özelleştirme için geri sayım başladı. 25 Haziran’da son teklifleri alınacak olan Petkim ihalesi öncesinde ön yeterlilik alan 18 firma arasında birleşmeler ve yeni katılımlar oldu. Çalık yanına yine Indian Oil’i aldı.

Petkim’in yüzde 51’lik hissesinin blok satışı öncesinde şirketler arasında yoğun bir hareketlilik göze çarpıyor. Ön yeterlilik kriterlerini karşılayan 18 gruptan hem kendi içlerinde hem de dışardan aldıkları firmalarla birleşme yolunu seçenler oldu.

Polinas ve Yıldız Holding ile önyeterlilik alan Anadolu Endüstri, konsorsiyumun yapısını değiştirdi. Bu kez yine Yıldız Holding ve yeni olarak Ak Kimya’nın eşit iştirakleri ile Hokan Chemicals konsorsiyumda yer aldı.

Çalık ise daha önceki yatırımlarda olduğu gibi yine Indian Oil’le birlikte yer alacak. İhale komisyonuna bu yöndeki başvurularını yapan firmalar, onay gelmesi halinde oluşturdukları konsorsiyumlarla 25 Haziran’da son tekliflerini verebilecekler.

Yoğun bir rekabetin yaşanması beklenen nihai pazarlığın ise Temmuz’un ilk haftasında yapılması bekleniyor. Ancak katılımın çok fazla olması nedeniyle pazarlık görüşmelerinin uzun sürebileceği dolayısıyla açık artırmanın daha geç bir tarihe sarkabileceği de belirtiliyor.

Son yıllarda önemli bir gelişme kaydeden Petkim için firmalara yatırım şartı konuldu. Yetkililer özelleştirme sonrası yatırım şartıyla birlikte en az bin işçinin daha alınabileceğine dikkat çekiyor. İhaleye, Tüpraş, Zorlu, Sanko, Socar-Turcas konsorsiyumu, Çalık Grubu, Tatneft, Akfen, Basell-Demirören Grubu gibi firmalardan teklif gelmesi bekleniyor.