Demir İhracatçılarının başkanı Halil Şahin

16.06.2007

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’na, İzmir Demir Çelik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin seçildi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı Servet Eröcal’ın istifa etmesi nedeniyle boşalmıştı.

1997 yılında Ege İhracatçı Birlikleri arasına katılan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nde Servet Eröcal kurucu başkan olarak 10 yıldır görev yapıyordu. Servet Eröcal, 2003-2006 yılları arasında Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanlığı görevini de üstlenmişti.

DEMİR İHRACATÇILARI DÜNYADA 11. SIRADA
Türkiye’nin dünya demir-çelik sektöründe 11. sırada yer aldığını belirten Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, 2006 yılında Türkiye genelinde 12 milyar 738 milyon 849 bin dolarlık ihracat ile en fazla ihracat yapan üçüncü sektör olduklarını, 2007 yılının ilk 5 aylık döneminde ise 6 milyar 634 milyon 190 bin dolarlık ihracat ile taşıt araçları ve yan sanayi sektörünün ardından ikinci sıraya yükseldiklerini söyledi.

Türkiye genelinde ikinci sektör olmakla birlikte, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2006 yılında gerçekleştirdiği 1 milyar 205 milyon dolarlık ihracat ile Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında faaliyet gösteren 12 ihracatçı birliği içerisinde en fazla ihracat yapan sektör haline geldi. 31 Mayıs 2007 tarihi itibariyle ise yıllık ihracatlarını 1 milyar 457 milyon dolara çıkardıklarını kaydeden Şahin, “Önümüzdeki süreçte bu konumumuzu güçlendirerek korumak istiyoruz. Çalışmalarımız bu amacı gerçekleştirmeye yönelik olacak” diye konuştu.

Demir – çelik sektörünün ülke açısından büyük bir stratejik önem taşıdığını, istihdam yoğun bir sektör olması nedeniyle işsizlik sorununda büyük bir ekonomik ve sosyal işlev gördüğünü ve en son teknolojileri kullanan bir sektör olduğunu kaydeden Şahin şöyle konuştu: “Her türlü kalite belgesine sahip olan ihracatçı işletmeler, teknoloji ihraç edebilir bir durumdadır. Nitekim, Türk demir-çelik işletmeleri, dünyanın çeşitli ülkelerinde anahtar teslimi demir-çelik fabrikaları kurmaktadır. Türkiye üretiminde demir-çelik sektöründe Ege Bölgesi çok büyük bir önem taşımaktadır. Aliağa ve Foça Bölgesi ark ocaklı demir-çelik üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını gerçekleştirmektedir. Sürekli gelişen, büyüyen, ihracat ve istihdam artışı sağlayan bir sektördür.”

HALİL ŞAHİN KİMDİR?
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Toplantısı’nda oybirliği ile Başkanlık görevine seçilen Halil Şahin, 1946 yılında Hatay ili Dörtyol ilçesi Payas Beldesi’nde dünyaya geldi. 1971 yılında Ankara İktisadi İdari İlimler Akademisi İşletme ve Muhasebe Bölümü’nden mezun olan Şahin, ticaret hayatına 1976 yılında yurt içi taşımacılık yapmak üzere kurduğu Şahin Nakliyat ve uluslararası taşımacılık için kurduğu Doruk Uluslararası Nakliyat ile başladı. 1990 yılında Atakaş Grubu ile ortak olarak; Atakaş-Şahin Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Atakaş-Şahin Kömür Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile kömür (petrokok) ithalatı ve inşaat demiri üretimine de başlayan Şahin 2005 yılında Atakaş Grubu ile ortaklığını sona erdirerek Nuri Şahin, Ahmet Baştuğ ve İskenderun merkezli Koç Ailesi ile birlikte Şahin-Koç Çelik San.A.Ş. ünvanlı şirketi kurarak İDÇ’nin %55’lik hissesini T.İş Bankası A.Ş.’den satın aldı ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Evli ve 2 çocuk babası olan Şahin, 3 dönemdir İskenderun Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı’nı ile Ticaret Sanayi Odaları Konsey Üyeliği görevlerini sürdürüyor.

EDDMİB BAŞARIDAN BAŞARIYA KOŞUYOR

1997 yılının Eylül ayında Ege İhracatçı Birlikleri’ne en son katılan birlik olan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, ilk yıl 113 milyon 170 bin dolarlık ihracata imza attı. Kurulduğu tarihten itibaren ihracatını sürekli arttıran Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2000 yılında 318 milyon 355 bin dolara ulaştı. 2005 yılında 844 milyon 378 bin dolarlık ihracat başarısı gösteren Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2006 yılında 1 milyar 205 milyon dolarlık ihracat ile Ege İhracatçı Birlikleri arasında en fazla ihracat gerçekleştiren birlik oldu. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 31 Mayıs 2007 tarihi itibariyle ihracat rakamını 1 milyar 457 milyon dolara çıkardı.