Aliağa’da gençlere özel güvenlik eğitimi

13.02.2006
Aliağa Ticaret Odası, ilçede ikamet eden 45 gencin İzmir’de 5188 sayılı yasa kapsamında özel güvenlik eğitimi almasını sağladı.

5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine dair kanun uyarınca Ocak 2006’dan itibaren şirketlerde istihdam edilecek olan özel güvenlik elemanlarının “Özel Güvenlik Sertifikası” alma zorunluluğu getirilmesi üzerine, Aliağa Ticaret Odası, ilçede ikamet eden 45 gencin İzmir’de özel güvenlik eğitimi almasını sağladı.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, “Yasaya göre, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren “Özel Güvenlik Sertifikası” olmayanlar, güvenlik hizmetlerinde çalıştırılamıyor. Bundan dolayı, ilçemizdeki şirketlerde Güvenlik elemanı olarak çalışacakların; bu konuda yetkili kuruluşlardan Silahlı ve Silahsız kurs eğitimi alarak, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yapılacak sınavla sertifika almaları zorunlu hale geldi” dedi.

Aliağa’nın onlarca sanayi kuruluşunun yer aldığı önemli bir sanayi ve ticaret merkezi olduğunu belirten Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa Organize Sanayi Bölgesinin faaliyete geçmesiyle birlikte ilçede ikamet eden özel güvenlik elemanına ihtiyaç olacağını söyledi. Saka, “Yasanın uygulamaya girmesiyle birlikte ilçemizde belgeli özel güvenlik elemanı bulmak güçleşti. Ayrıca şirketler, kadrolarındaki mevcut güvenlik elemanlarına belge aldırmak istiyordu. Aliağa’nın İzmir’e uzaklığı ve bireysel gidiş gelişlerde maliyetin yüksek olması, Oda olarak bizim bir çalışma yapmamızı gerektirdi” dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, bu amaçla bir proje başlattıklarını belirtti. Saka, geçtiğimiz yıl Özel güvenlik eğitiminin yetkili bir kurum tarafından Aliağa’da yapılması için girişimlerde bulunduklarını ancak bürokratik nedenlerle bunun mümkün olmadığını dile getirdi. İlçede özel güvenlik eğitim olanağının ortadan kalkması üzerine, Aliağa’da ikamet eden 45 gencin, Ticaret Odası’nın sağladığı avantajlı koşullarda İzmir’de bir ay sürecek olan eğitime başladığını söyleyen Saka, “Bu eğitimle, Aliağamızda, belgesi olan özel güvenlik elemanı sayısını arttırarak yakın gelecekte özel güvenlik sektöründe ortaya çıkacak eleman talebini karşılamak istiyoruz.” Dedi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Aliağa Ticaret Odası olarak hem bölgemizdeki kuruluşlarımızın yasa gereği oluşan bu yeni durumdan olumsuz etkilenmemeleri, hem de bölgemizdeki işsiz genç nüfusa nitelik ve sertifika kazandırarak iş sahibi yapmak amacındayız. Eğitime katılan gençlerimiz, Odamızın tahsis ettiği özel bir servis otobüsüyle, çok avantajlı ve ekonomik koşullarda, hiçbir güçlükle karşılaşmadan eğitime katılıyor” dedi.

Bir ay boyunca sürecek olan eğitime katılan kursiyerler, her gün saat 17:00’de Aliağa Ticaret Odası hizmet binası önünden servis aracına binerek İzmir’e eğitime gidiyor.

Aliağa Ticaret odası Başkanı Saka özel güvenlik elemanı olabilmek için en az ortaokul mezunu olmak gerektiğini kaydederek; “Yasayla belirlenen kriterlere uyanlar özel güvenlik temel eğitimini başarıyla tamamlayıp, sınavı kazanırsa özel güvenlik elemanı olabiliyor” dedi.

Saka, özel güvenlik elemanı olabilmek için gerekli olan şartları şöyle açıkladı;

* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

* En az sekiz yıllık ilköğretim, ya da ortaokul, lise veya dengi okul mezunu olmak,

* Silahsız eğitim belgesi için 18, Silahlı eğitim belgesi için 21 yaşını doldurmuş olmak,

* Adli Sicil kaydı bulunmamak

* Kamu haklarından yasaklı olmamak,

* Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl sağlığı ile özrü bulunmamak,

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, 5188 sayılı Yasa gereği 1 Ocak 2006'dan sonra sertifikasız güvenlik elemanı çalıştıranların 23 milyar lira, sertifikasız çalışanların da 3 milyar lira gibi ağır para cezaları ile karşı karşıya kalacağı uyarısını yaptı.