Dökümcüler OSB'ye Aliağa halkından tepki!

30.05.2007

“İzmir Ege Dökümcüler Derneği” çatısı altında bir araya gelen 21 firmanın Aliağa’da kurmak istediği “Döküm İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” yer seçiminde verimli tarım ve zeytin arazilerinin seçilmesi bölge halkı tarafından tepkiyle karşılanıyor. Geçtiğimiz hafta Aliağa’ya gelen ve araziyi gezmek isteyen Yer Seçim komisyonunun yolunu keserek tepkisini gösteren yöre halkının ardından bölgedeki Sanayiciler de Güzelhisar Ovasına Döküm OSB kurulmasına karşı çıktılar.

İzmir’in Aliağa ilçesinde yapılmak istenen Dökümcüler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesine geçtiğimiz hafta yöre halkının yer seçim komisyonunun yolunu kesmesi ve sert tepki göstermesinin ardından Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka da yer seçimine tepki gösterdi. Aliağa’nın verimli tarım ve zeytinlik alanlarını kapsayan 3500 dönümlük verimli arazinin dökümcülük sektörüne tahsis edilmesinin “çevre ve insan cinayeti” olacağını dile getiren Saka, “Bu yörede yaşayan hiç kimse, bu verimli araziye dökümcüler OSB yapılmasını istemiyor. Aliağa’daki kurumlar olarak bizler de yanlış yer seçimiyle bölgemize büyük zararlar verecek bu yatırımı bu yerde istemiyoruz. Biz yatırımlara ve sanayileşmeye karşı değiliz. Dökümcülük sektörüne, çevreye ve kentin gelişimine zarar vermeyecek başka bölgelerde alternatif yerler önerebiliriz. Eğer bu projede ciddiler ise, ALOSBİ’nin arkasındaki, tarım alanı olmayan, potansiyel OSB genişleme sahasında bu yatırımlarını yapabilirler” dedi.

ALİAĞA’DAKİ KURUM VE KURULUŞLARIN DÜŞÜNCELERİ ALINMALI

Geçmişte Aliağa’nın plansız sanayileşme ve teknoloji yoğun olmayan sektörler tarafından yeterince kirlendiğini dile getiren Saka, Döküm OSB için düşünülen alanın zeytin ağaçlarıyla kaplı tarım arazisi olduğunu ifade ederek, “Tarım alanlarını katlederek, 3500 dönüm alanı 20 dökümcüye devlet eliyle tahsis etmek kabul edilemez. Aliağa’nın gelişme bölgesindeki bu araziye hem yörede yaşayanlar hem de Aliağa’daki kurumlar karşıdır. Bölgemizde yapılacak yatırımlarda yerel kurum ve kuruluşların, bu yörede yaşayanların görüş ve düşünceleri alınarak hareket edilmesinin daha doğru bir yol olduğuna inanıyoruz. Kurumlar arası diyalog ve pozitif iletişimle tüm sorunların aşılabileceğine inanıyoruz” dedi.

Dökümcülerin, İzmir Büyükşehir belediyesi’nin 1/25000 lik planlarıyla geliştirilen ALOSBİ’nin potansiyel genişleme alanında yatırım yapabileceğini de sözlerine ekleyen Saka, “Dökümcülerin, tarım arazisine dökümcülük OSB yapma ısrarı yanlıştır. Gerek ALOSBİ’nin içinde gerekse İzmir Büyükşehir’in planlarıyla üretilen ALOSBİ’nin genişleme alanlarında yeterince yer var. Bu alternatiflerin değerlendirilmesi hem döküm sektörünün geleceği hem de Aliağa’nın gelişimi açısından hayati öneme sahiptir” dedi.

DEVLET ELİYLE ARAZİ KAPATARAK RANT SAĞLANMAK İSTENİYOR!

Bazı çevrelerin Aliağa’da devlet eliyle arazi kapatarak rant sağlamak istediğini dile getiren Saka, “Türkiye’nin en büyük Sanayi kentlerinden biri olan Aliağa’da 3500 dönüm alanı 20 tane dökümcü devlet eliyle istimlak ederek kapatmaya çalışıyor. Türkiye’nin en modern, çevreyi kirletmeyen, dünyanın en gelişmiş altyapısına sahip Aliağa OSB’nin yanı başında, bir çok sakıncayı içeren bir sektörün kurulması doğru değildir. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu’nu telafisi imkânsız bir hata yapılmaması için konuyu bir kez daha değerlendirmesini ve bu yer seçiminden vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

SAKA’DAN BAŞKAN KOCAOĞLU’NA ÇAĞRI!

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslenerek “Göz göre göre Aliağa’da 3500 dönüm tarım alanının yok olmasına, kentin gelişim yönünün kesilmesine, havanın, suyun kirlenmesine müsaade etmeyin. Aliağa’da yaşayanlar düşünülen alanda bir dökümcüler OSB istemiyor. Gerek Aliağa OSB gerekse de Aliağa organize Sanayi Bölgesi’nin arkasında bulunan potansiyel genişleme alanı bu proje için uygun olabilir. Bunu da sektör temsilcilerine ilettik. Önerilerimizi değerlendirmelerini bekliyoruz” Dedi.

Döküm OSB’nin kurulması ile İzmir kent içinde görüntü ve çevre kirliliğine neden olan dökümcülerin Aliağa’ya getirilmesiyle İzmir’in kurtulacağını ancak Aliağa’da yaşayanların büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağını dile getiren Saka, Dökümcülerin İhtisas OSB kurmak istediği arazinin, 1997 yılında ALOSBİ’ için yer seçim sürecinde incelendiğini ancak çeşitli kurumların olumsuz görüş bildirmesi üzerine ALOSBİ’nin bu araziye kurulmadığını hatırlattı.