Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesinin ardından Çandarlı'da yapılacak olan Kuzey Ege Limanı için de çalışmalar hızlandırıldı. 30 yıldır yapılması düşünülen Çandarlı Kuzey Ege Limanı için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu beklenirken, Ulaştırma Bakanlığı raporun alınmasının ardından proje ihalesine çıkacak. Projenin hazırlanmasının ardından edinilen bilgilere göre Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün (DLH), liman için 2009 yılında temel atması bekleniyor.
2004 yılı hesaplamalarına göre, dolgu, dalgakıran, rıhtım, ekipmanlar, üst yapı ve kara ulaşım tesislerinden oluşan projenin yatırım bedeli yaklaşık 200 milyon euro olurken, liman tamamlandığında Türkiye'nin en büyük liman kompleksi olacak.
MÜJDEYİ BAKAN VERDİ
Geçen hafta İzmir'e gelen Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, Çandarlı'da yapılacak Kuzey Ege Limanı ve tersane projeleri için ÇED Raporu'nu beklediklerini ifade etti. Raporun alınmasının hemen ardından proje için ihaleye çıkacaklarını dile getiren Yılmaz, liman inşaatının da kısa süre içinde başlayacağı müjdesini verdi. Yılmaz, ikinci bir liman projesi olarak da Nemrut Körfezi'nde 2. kısım olarak planlanan bölgede, Ambarlı'da olduğu gibi tek bir kompleks liman düşündüklerini söyledi.
SONUNA GELDİK
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh Çandarlı Limanı projesi için son aşamaya gelindiğini kaydetti. Dologh, "ÇED Raporu'nun alınmasından sonra proje ihalesine çıkılacağını ve ondan sonra da yap-işlet-devret ya da yap-işlet modelleri ile devlete hiç bir yük olmadan limanın inşaa edilebilmesinin hedeflendiğini dile getirdi. Dologh, "Çandarlı'da Kuzey Ege Limanı 30 yıldır konuşuluyor. Ancak bu sefer yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. ÇED Raporu ile ilgili Tarım İl Müdürlüğü ile bölgenin balık üretim yeri olduğu noktasında bir sıkıntı gözüküyor. Ancak ben bu sıkıntının aşılacağını ve ÇED Raporu'nun kısa süre içinde çıkacağını düşünüyorum. ÇED Raporu'ndan sonra da 2008-2009 yılları içinde limanın inşaatı başlayabilir" dedi.
2015'E DEK BİTMELİ
Liman inşaatlarının 4-5 yıl sürdüğüne dikkat çeken Dologh, İzmir'in EXPO 2015'e ev sahipliği yapmasının kesinleşmesi halinde 2015 yılına kadar bu limanın tamamlaması gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin önüne 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu ve bu ihracatın yapılması için limanlara ihtiyaç duyulduğunu anlatan Dologh, şöyle konuştu: "Yeni liman yatırımları hemen başlamalı. Havaalanlarında olduğu gibi limanlarda da yap-işlet veya yap-işlet-devret modelleri uygulanabilir. Bu yöntemle bir çok firma bu işe talip olur. Devlet de cebinden para çıkmadan liman ihtiyacını karşılar. Liman ihalesine katılan İzmirli işadamlarının kurduğu Alsancak Liman Hizmetleri firması şu anda hazır. Böyle bir işe de talip olabilir."
ADNAN SAKA: “AKDENİZ'İN EN BÜYÜĞÜ OLUR”
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka da limanın 2 bin 500 hektarlık stoklama alanı ile Akdeniz'in en büyük, dünyanın da ilk 10 limanı arasına girebileceğini kaydetti. Kuzey Ege Limanı'nın üçüncü kuşak, Panamax-Post Panamax gibi transit gemilerin yüklerini boşaltabileceği, depolayabileceği bir liman niteliğini taşıyacağını açıklayan Saka, "Bunun için bu tür projelerde bölgesel durumların, ihtiyaçların ve fizibilitelerin çok iyi yapılması lazım. Artık ülke olarak ister kamu ister özel sektör olsun, kaynakların rantabl kullanmamız gerekiyor. Kurulması düşünülen liman ve tersane kompleksinin Türkiye'ye Doğu Akdeniz'de avantaj sağlayabilecek ve denizcilikte lider yapabilecek nitelik ve değerde yapılması gerekiyor" diye konuştu.
İŞ YÜKÜ SÜREKLİ ARTIYOR
Türkiye limanlarına 2002'de 333 bin kruvaziyer yolcu gelirken, 2006'da bu sayı bir milyon 110 bin kişiye çıktı. 2006'da limanlarımıza gelen konteyner sayısı 3 milyon 825 bini buldu. Aynı yıl limanlarımızda Ro-Ro seferleriyle 242 bin TIR taşındı. Yine geçen yıl gemi inşa sektörü bir milyar 435 milyon dolar tutarında gemi inşa etti. Mega yat üretiminde Türkiye dünyada 3. sıraya yükseldi. İzmir'de deniz trafiğinde güvenli seyiri sağlayacak radar sistemleri kuruluyor.
1976'DAN BU YANA DPT'NİN GÜNDEMİNDE
Çandarlı Kuzey Ege Limanı Projesi, 1976'dan bu yana Devlet Planlama Teşkilatı'nın gündeminde yer alıyor. Ancak bugüne kadar ÇED Raporu alınamadığından çalışmalara başlanamadı. Bölgede DLH Genel Müdürlüğü tarafından ilk yer seçimi çalışmaları 1993'te başlatıldı. 1994'te yer seçimi kesinleşti. 1997'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nce fizibilite ve ÇED Raporu çalışmalarına başlandı; ancak yönetmeliğin değişmesi nedeniyle ÇED Raporu onaylanamadı. ÇED Raporu için yeniden müracaat edildi, onay bekleniyor.
Kuzey Ege Limanı sahası İzmir'e karayolu ile 80 kilometre, denizyolu ile 55 deniz mili uzaklıkta yer alıyor. Liman Yunanistan ve Rum kesimlerinin limanlarına alternatif olacak. Ortadoğu, Karadeniz ülkeleri, Balkanlar ve Kafkasya bölgesinin taşıma taleplerini karşılayacak.