Rüzgar enerjisinin merkezi Ege olacak

30.04.2007
Demirer Holding'in Çeşme'de inşa ettiği 39.2 megawattlık rüzgar enerji santralı (RES) tamamlanarak üretime başladı. Bu projenin tamamlanmasının ardından Holding Aliağa'da santral için harekete geçti.

Demirer Holding'in Çeşme'de inşa ettiği 39.2 megawattlık rüzgar enerji santralı (RES) tamamlanarak üretime başladı. Bu projenin tamamlanmasının ardından Holding Aliağa, Foça, Soma ve Balıkesir'de planladığı toplam 285 megawatlık projelere odaklandı.

Demirer Holding Enerji Projeleri Koordinatörü Ahmet Araçman, dünyada yenilenebilir enerji yatırımlarının arttığını belirterek, "Bu projeleri eş zamanlı bir şekilde 2009 sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Toplam yatırım bedeli 345 milyon euroyu buluyor. Grubumuzun devam eden projeleriyle birlikte rüzgar enerji santralı projelerimizin toplam yatırım bedeli 480 milyon euroyu buluyor" dedi.

GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Küresel ısınma, dünya gündemine yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanımını getirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, sadece Çeşme Bölgesi için 460 megawatlık lisans verme kararı alırken, Ege Bölgesi toplam 4 bin 742 MW rüzgar potansiyeli ile göz kamaştırıyor. Bu potansiyeli dikkate alan ve Türkiye'nin ilk rüzgar enerji santralını Çeşme Germiyan'da faaliyete geçiren Demirer Holding'in yine Çeşme Manastır Bölgesi'nde inşa ettiği Mare Manastır Rüzgar Enerji Santralı faaliyete geçti.

Her biri 0.8 megawatt gücünde 49 türbinin bulunduğu toplam 39.2 megawat kapasiteli RES'in resmi açılışı ise Mayıs sonunda gerçekleştirilecek.

KOLAYLIK SAĞLADI

Yeni enerji santralının 46 milyon euroya mal olduğunu kaydeden Demirer Holding Enerji Projeleri Koordinatörü Ahmet Araçman, "Ülkeler gelişmişliklerine göre enerji üretir ve kullanırlar. Ülkemizde de gelişen ekonomi ile doğru oranda enerjiye ihtiyaç var. Bu enerjiyi üretmede yenilenebilir enerjiye ağırlık verilmesi asıl hedef olmalıdır" dedi. Şu an hizmete açılan rüzgar enerjisi santrallarının toplam kurulu gücünün 89.3 MW olduğunu kaydeden Araçman, "Ülkemizde rüzgar enerjisinde kurulu gücün 3- 5 bin MW'ları geçmesi gerekiyor. Bu noktada 2005 yılında yürürlüğe giren Yenilenebilir Enerji Kanunu yatırımcıların önlerini görmelerinde ve krde bulmalarında büyük kolaylık sağladı" diye konuştu.

YATIRIMA HIZ VERDİK

Demirer Holding olarak bu alanda yatırıma hız verdiklerini ve üretime geçen Mare Manastır haricinde Türkiye genelinde inşaatı devam eden 3 rüzgar enerjisi santralı yatırımlarının olduğunu ifade eden Araçman, Çanakkale merkez ve Gelibolu santrallarının 2007 sonunda, Manisa Sayalar ilçesindeki santralın ise 2008  başında tamamlanarak hizmete gireceğini söyledi.

Araçman, Demirer Holding ile Polat Enerji'nin Soma'da 140.8, Balıkesir'de 54.9, Aliağa'da 60, Foça'da 30 MW'lık projelerine EPDK tarafından onay verildiğini ve lisans alan bu projeleri 2 yıl içinde faaliyete geçirmeyi hedeflediklerini belirten  Araçman, "Toplam 285 MW'lık rüzgar enerjisi santrallarının yatırım bedeli 345 milyon euroyu bulacak. Mare Manastır ve yatırımı devam edenlerle birlikte rüzgar enerjisi santralı yatırımlarının toplam bedeli 480 milyon euroyu bulacak" dedi.

TALEPTEKİ ARTIŞ SIKIŞIKLIK YARATIYOR

Demirer Holding Enerji Projeleri Koordinatörü Ahmet Araçman, küresel ısınma başta olmak üzere, fosil yakıtların 50 yıllık ömrü kaldığının belirlenmesi karşısında yenilenebilir enerji yatırımlarının tüm dünyada arttığına dikkat çekti.

Araçman, "RES yatırımları dünya genelinde büyük bir hızla artıyor. Türbin üretimine karşı büyük bir talep var. Türbin üreten dünya genelindeki 5-6 firma siparişlere yetişmekte zorlanıyor. 1-2 yıl sonrasına tarih veriyorlar. Yeni santralların planladığımız tarihlerde faaliyete geçmesi biraz da dünya konjonktürüne bağlı" diye konuştu.

17 MİLYON EVİN İHTİYACI KARŞILANIR

* Ege Bölgesi 15 bin MW üretim potansiyeline sahip. Bu da 45 milyar Kw/saat elektrik üretimi anlamına geliyor.

* Ege'de üretilmesi planlanan elektrik 17 milyon hanenin ihtiyacını karşılayabilecek.

* Bölgede en büyük potansiyel, 17 bin 88 Mw ile İzmir'de.

* İzmir'de üretilecek enerji 19 milyar Kw/saat ile 8 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede.