Çandarlı Limanı'nın bulunduğu 453 hektarlık alan Turizm Bakanlığı tarafından termal turizm bölgesi ilan edilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hazırladığı yeni imar planı ile limanın Çandarlı Körfezi'ne yapılmasının sakınca kalmadı
Ulaştırma Bakanlığı'nın 14 yıldır kurmaya çalıştığı Çandarlı Limanı'nın bulunduğu 453 hektarlık alanı termal turizm bölgesi ilan eden ve bunu Bakanlar Kurulu'na onaylatan Kültür ve Turizm Bakanlığı, yanlıştan döndü. İzmirli işadamları, Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı'nın uyarısı üzerine konuyu tekrar değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanlığı, yeni bir imar planı hazırlayarak limanın olduğu bölgeyi termal turizm alanının dışında tutma kararı aldı.
ONAY GEREKİYORDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Şenol Aydemir, Bayındırlık Bakanlığı'na da resmi bir yazı göndererek limanın Çandarlı Körfezi'ne yapılmasının kendileri için sakıncası bulunmadığını ilettiklerini söyledi. Bakanlığın çalışmasında limanın termal turizm bölgesi içinde kalması ile endişeye kapılan İzmir iş dünyası da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın imar planı değişikliği ile sevinç yaşadı. Liman, termal turizm alanı içinde kalmış olsaydı Ulaştırma Bakanlığı'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan liman için onay alması gerekiyordu. Limanın geri sahasına da yapılması muhtemel bir turizm yatırımı, iş dünyasına endişe veriyordu.
EN BÜYÜK PROJE
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dikili ve Çandarlı'nın bir bölümünü de kapsayan yaklaşık 40 bin hektarlık sahayı termal turizm bölgesi ilan etti. Karar Aralık 2006'da da Bakanlar Kurulu onayından geçti. 16 Aralık 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan karar, Çandarlı Limanı'nın ÇED Raporu'nu alıp imar planlarını hazırlayarak projeyi ihale aşamasına getiren Ulaştırma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı karşı karşıya getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Çandarlı Limanı alanının turizm bölgesi sınırları dışında kalması için hem yazılı, hem de sözlü uyarıda bulunan Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü yetkilileri, karara tepki gösterdi. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, yaklaşık 250 milyon dolara mal olacak Çandarlı Limanı'nın yıllık 20 milyon ton kapasite ile Ege Denizi'nin en büyük liman projesi olduğunu belirtti.
ZİRVE YAPILMIŞTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kararı üzerine harekete geçen İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı'na limanla ilgili kurumların katılımıyla konu hakkında bir zirve yapma teklifi getirdi. Bunun üzerine Ankara'da 13 Şubat 2007 tarihinde İTO temsilcisi Hitay Baran'ın da hazır bulunduğu bir Çandarlı Zirvesi gerçekleştirildi. Zirveye DLH Genel Müdürlüğü, DPT Müsteşarlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın ilgili daire başkanları katıldı. Zirvede Çandarlı Limanı'nın Ege ekonomisinin kalkınması için mutlak surette yapılması gerektiği ve alınan termal turizm kararının yanlış olduğu konusunda uzlaşıldı.
SEVİNÇLE KARŞILANDI
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş : "Ege'nin ve Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olan Çandarlı Limanı, bir yanlışlık sonucu termal alan içinde kalmıştı. Bu hata fark edilince tüm kurumlar süratle düzeltmek için harekete geçti. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın çabasını da takdirle karşılıyoruz. Yeni planda Çandarlı için hem liman alanı, hem de tersane alanı bulunacak. Bu şekilde plan ideal bir hal alacak. İnşallah Çandarlı Limanı en kısa zamanda yap-işlet-devret modeliyle ihale edilir."
Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh: "Yapılan yanlışlığın kısa sürede farkına varıldı. Biz de oda olarak Denizcilik Müsteşarlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'na sorunun giderilmesi isteğimizi iletmiştik. Aklın yolu bir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanlıştan dönmesi çok sevindirdi."
ÇALIŞMALAR SON AŞAMAYA GELDİ
Yapılan toplantılar ve itirazlar üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, termal bölge ilan ettiği alanla ilgili yeni bir imar planı yapmak üzere çalışma başlattı. Şu anda yeni imar planını son aşamaya getirdiklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Şenol Aydemir, liman alanını termal turizm alanı dışına çıkaracaklarını ifade etti. Aydemir ayrıca Bayındırlık Bakanlığı'na bölgeye liman yapılmasının kendileri açısından bir sakınca oluşturmadığını belirten bir yazı gönderdiklerini söyledi.
İlker ÇOBAN / YeniAsır