Petkim'de Özelleştirme Tartışması

23.04.2007
  •  A 
Petkim'in eski yönetim kurulu başkanlarından Kemal Çolakoğlu blok satışı, Uğur Yüce liman, baraj ve enerji tesisleri ile fabrikaların ayrılmasını, Kubalı ise tüm tesislerin ayrı ayrı satılması istiyor

İzmirli Başkanlar Petkim'de Özelleştirme Yöntemi Konusunda Farklı Düşünüyor. Kemal Çolakoğlu blok satışı, Uğur Yüce liman, baraj ve enerji tesisleri ile fabrikaların ayrılmasını, Kubalı ise tüm tesislerin ayrı ayrı satılması gerektiğini savunuyor

 

Ege'nin en büyük sanayi tesisleri arasında yer alan ve bu yıl yüzde 51'lik bölümü blok satış yöntemi ile özelleştirilmesi planlanan Petkim'de özelleştirme yöntemi İzmir'de tartışma konusu oldu.

Petkim'de bir dönem Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Kemal Çolakoğlu, Uğur Yüce ve Ali Nail Kubalı Petkim'in mutlaka özelleştirmesi gerektiğini belirtirken, yöntemi konusunda farklı görüşler ortaya koydular.

 

AYRI AYRI OLMALI

Çolakoğlu Petkim'in blok satış yöntemi ile satılmasının doğru olduğuna işaret ederken, Yüce liman, baraj ve enerji tesisinin ayrıldıktan sonra fabrikaların ayrı ayrı satılmasının doğru olacağını vurguladı. Kubalı ise Petkim'deki bütün üretim tesislerinin ayrı ayrı satılması halinde devletin daha çok gelir elde edeceğine dikkat çekti.

 

PAZAR PAYI ARTAR

Petkim'in blok satış yöntemi ile satılmasını doğru bir karar olarak değerlendiren Petkim'in Yönetim Kurulu eski Başkanları arasında yer alan Kemal Çolakoğlu, Petkim'in bir an önce özelleştirilmesinde büyük fayda olduğunu vurguladı. Petkim'in yeni yatırımlarla dünya petrokimya sahnesinde iyi bir oyuncu hale gelebileceğine işaret eden Çolakoğlu, özelleştirmenin de bu yıl içinde tamamlanmasında büyük fayda olduğunu açıkladı.

 

BÖLEREK YAPILMALI

Petkim'in tek bir tesis olmadığını yan yana dizilmiş 10'un üzerinde fabrikaya sahip olduğuna dikkat çeken Ali Nail Kubalı da satışın bölünerek yapılması gerektiğini söyledi. Kubalı, "Petkim içinde değişik ürünler üreten bir çok fabrika var. Bu fabrikaların ayrı ayrı satışa çıkması halinde o konularda uzman olan sanayiciler bu fabrikaları alacaktır. Bu şekilde özelleştirmeye daha çok talip olurdu. Blok olarak satın almada fiyat yükseldiği ve ilgili ilgisiz bir çok tesis olacağı için yatırımcıya cazip gelmiyor. Bu nedenle blok satış uygun değil. Özelleştirme yöntemi yanlış" diye konuştu.

Petkim bünyesinde, liman, baraj ve bir enerji tesisinin olduğuna işaret eden Petkim'in Yönetim Kurulu eski Başkanı Uğur Yüce ise, öncelikle bu tesislerin işletilmesi için bir şirket kurulması gerektiğini söyledi. Yüce şöyle konuştu: "Liman, baraj ve enerji tesisi için kurulacak hizmet şirketi Petkim'i alacak firmaya hizmet vermesi daha akıllıca olurdu. Blok satış yöntemi hiç uygun değil. Petkim'de birbiriyle alakalı olmayan birçok tesis var. Petkim'de bir Petkim tesisi kurulacak daha arsanın olduğu da unutulmamalı. Özelleştirme doğru ama yöntem yanlış."

 

PİYASA DEĞERİ 1 MİLYAR DOLARI AŞIYOR

Özelleştirme Yüksek Kurulu, bu yıl başında Petkim'deki yüzde 51'lik kamu payının blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine karar verdi. Petkim'deki yüzde 7 oranındaki Emekli Sandığı hissesinin satışı süreci ise 9 Şubat 2008 tarihine kadar tamamlanacak. Petkim'de blok satış kararının alınması, borsada 5 yıl önceki değerinin altında bulunan şirket hisselerini de canlandırmıştı. Böylece Petkim o dönemde hisselerinin kazandığı değer ile 1 milyar doları aşan piyasa değerine sahip oldu. Şu anda Petkim'in yüzde 54.32'si ÖİB, yüzde 7'si Emekli Sandığı, yüzde 38.68'i ise İMKB'de halka açık konumda bulunuyor. Hükümetin Petkim özelleştirilme işlemini en geç Temmuz ayı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediği belirtiliyor. Petkim'de daha önce yapılan ihaleyi ise Uzan Grubu'na ait Standart Kimya 605 milyon dolarla kazanmış, ancak ilk taksit ödenmediği için ihale iptal edilmişti.