TESKOMB’dan Esnafa 2 Müjde

10.04.2007
  •  A 
T.Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği, 31 Mart 2007'ye kadar kredi borçları kooperatiflerin takibine intikal eden ortakların borçlarının yeniden yapılandırılacağını açıkladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkan Vekili ve İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, 31 Mart 2007 tarihine kadar kredi borçları kooperatiflerin takibine intikal eden ortakların borçlarının yeniden yapılandırılacağını ve 4 Nisan 2007 tarihinden itibaren kooperatifler kefaleti ile Halk Bankası'ndan kredi kullanmak isteyen esnaf ve sanatkarların ipotek işlemlerinde alınan harçların kaldırıldığını müjdeledi.

 

Geçtiğimiz günlerde yayınlanarak yürürlüğe giren "Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Mali Sektöre Olan Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanun" ile kamuoyunda Anadolu Yaklaşımı olarak bilinen ve finansal kuruluşlar nezdindeki donuk veya şüpheli alacaklar hesabına intikal etmiş olan kredi borçları yeniden yapılandırılmıştı. Aynı kapsamda Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri'nin ortağı esnaf ve sanatkarların da kooperatiflere olan borçları yeniden yapılandırılacak.

 

TESKOMB Genel Başkan Vekili ve İzmir Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, TESKOMB tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Halk Bankası Genel Müdürlüğü'nün uygun görüşleri alındığını ve kooperatiflerin yönetim kurulu kararı alarak uygulamaya başlayacaklarını belirterek, "31 Mart 2007 tarihinden önce kredi borçları kooperatiflerin takibine intikal eden ortaklardan 30 Nisan 2007 tarihine kadar başvuruda bulunanların kredi borçlarına, takip tarihinden başvuru tarihine kadar geçen süre için yüzde 40 temerrüt faizi yerine yıllık yüzde 20 basit faiz uygulanacak. Hesaplanan faiz tutarı ile ana paradan oluşan toplam borç ise ortağın taksitlendirmeye esas borç tutarı olarak kabul edilecek ve bu borç tutarı ilk taksiti peşin ödenmek koşulu ile 6 ay içerisinde faizsiz olarak ve aylık eşit taksitler halinde tahsil edilecek" dedi.

 

"UYGULAMADAN ÜLKE GENELİNDE 100 BİNDEN FAZLA ESNAF YARARLANACAK"

Uygulamadan kooperatiflere borçlu olan ve temerrüde düşmüş (ödemesi gecikmiş) 100 binin üzerinde esnafın faydalanacağını ifade eden Hünü, "Bu uygulama ile ülke genelinde esnaf ve sanatkarların kooperatiflere olan borcu hem düşecek hem de taksitlendirilmiş olacak. Yeniden yapılandırma ile birlikte esnafımız hem borç yükünden kurtulacak hem de şimdiye kadar kredi alamayan kesim tekrar kredi alma hakkını elde edecektir" diye konuştu.

 

Diğer bir müjdelerinin ise ipotek işlemlerinden harç alınmaması olduğunu söyleyen Hünü, "Kooperatiflerimizin kendi kaynaklarından vermiş oldukları kredilere ve kefalet etmek suretiyle bankalardan kullandıkları kredilere ilişkin tesis etmiş oldukları menkul veya gayrimenkul teminatları harca tabi tutulmakta ve bu uygulama kooperatifimiz ortaklarına ek bir mali külfet getirmekle birlikte aynı zamanda esnaf ve sanatkarlarımızın finansal ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan ve bu doğrultuda faaliyet gösteren kooperatiflerimizin gelişmesine ve sosyal yardımlaşmanın güçlenmesine de engel olmaktaydı. 4 Nisan 2007 tarih ve 26483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanuna göre 4 Nisan 2007 tarihinden itibaren Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri'nin gerek kendi kaynaklarından kullandırdıkları krediler, gerekse kefalet etmek sureti ile bankalardan kullandırılan kredilerin temini ve bunların teminatı ile geri ödemelerine ilişkin işlemler harca tabi tutulmayacaktır" şeklinde konuştu.

 

Salahaddin Hünü, söz konusu kanun ile kooperatif ortaklarının 150-300 YTL arası ek mali külfetten kurtulacaklarını belirtti. Borçların yeniden yapılandırılması uygulamasından 31 Mart 2007 tarihinden önce takibe uğrayan esnaf ve sanatkarların yararlanabileceğini kaydeden Hünü, çeşitli nedenlerle borcunu ödeyemeyen ortakların 30 Nisan 2007 tarihine kadar krediyi aldıkları kooperatife mutlaka müracaat etmeleri gerektiğini, bu tarihten sonraki başvuruların dikkate alınmayacağını hatırlattı.