İTO, Anadolu Yaklaşımı’nı anlatacak

09.04.2007
  •  A 
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, KOBİ’lerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına imkan tanıyacak olan Anadolu Yaklaşımı’nın 4 Nisan’dan itibaren uygulamaya geçtiğini söyledi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, KOBİ’lerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına imkan tanıyacak olan Anadolu Yaklaşımı’nın 4 Nisan’dan itibaren uygulamaya geçtiğini belirterek, “12 Nisan Perşembe günü odamızda düzenleyeceğimiz geniş katılımlı bir toplantı ile, konunun uzmanları üyelerimize Anadolu yaklaşımı hakkında bilgi verecek. Bu konuda bilgi edinmek isteyen bütün üyelerimizi toplantıya bekliyoruz” dedi.

 

2001 krizi ile sarsılan ve o günden bu yana mali açıdan doğrulmakta zorluk çekin KOBİ’ler için Anadolu Yaklaşımı’nın bir umut olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “30 Aralık 2006 tarih ve 5569 sayılı Kanun’un yayımlanması ile başlayan süreçte son olarak Bankalar Birliği Çerçeve Anlaşmayı yayımlayarak 20 Mart 2007’de imzaya sunmuştu. BDDK 4 Nisan 2007 tarihinde yaptığı açıklama ile Çerçeve Anlaşması’nı onayladığını ve Anadolu Yaklaşımı’nın başladığını duyurdu” diye koşutu.

 

4 NİSAN’DA UYGULAMA BAŞLADI

Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlanan Çerçeve Anlaşması’nın Akbank, HSBC Bank, Şekerbank,   Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Eximbank, Türkiye Kalkınma Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Asya Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası tarafından imzalandığını belirten Demirtaş, “Ayrıca 7 banka dışı mali kuruluş olan Fiba Faktoring Hizmetleri, Girişim Faktoring, Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma A.Ş., Vakıf Deniz Finansal Kiralama, Vakıf Finansal Kiralama, Yapı Kredi Finansal Kiralama ve Yapı Kredi Faktoring imza koydu” dedi.  33 mevduat bankasından sadece 9 tanesinin, 13 kalkınma ve yatırım bankasından ise sadece 3 tanesinin anlaşmayı imzaladığını kaydeden Demirtaş, “4 katılım bankasından 3 tanesinin ve 175 banka dışı mali kuruluştan 7 tanesinin sözleşmeyi imzalaması düşündürücü. Sözleşmeyi halen imzalamamış kuruluşlara BDDK tarafından iki aylık ek süre verildi. Umarız ve dileriz ki imzalayan kuruluşlarda çerçeve antlaşmayı imzalar ve en kısa sürede sisteme dahil olur” dedi.

 

Çerçeve Anlaşma’nın onaylanması ile Anadolu Yaklaşımı’nın 4 Nisan 2007’de uygulamaya geçtiğini kaydeden Demirtaş, “Henüz banka ve diğer mali kuruluşlara borcu olmayan ancak vergi ve prim borcu bulunan işletmelerin borçlarının nasıl yapılandırılacağına ilişkin bir netlik yok. Önümüzdeki on günlük süre içinde gerek bu konuda netliğin sağlanacağını gerekse alacaklı kuruluşların kendi içlerindeki hazırlık çalışmalarını tamamlayarak sözleşmeleri kabul etmeye başlayacaklarını umuyoruz” diye konuştu.  

 

İLGİLİ BÜTÜN UZMANLAR KATILIYOR

Oda olarak bu konuyu en başından bu yana çok yakından takip ettiklerini ve devamlı gelişmeler hakkında bilgilendirdiklerini kaydeden Demirtaş, bu konuda önemli bir bilgi açığı olduğunu söyledi. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu nedenle Üyelerimizin uygulamayı birebir öğrenebilmeleri için 12 Nisan 2007 tarihinde saat 14:00’te Odamız Meclis Salonu’nda ilgili kurumların katılımı ile “Anadolu Yaklaşımı KOBİ’lere Neler Getiriyor?” konulu bir bilgilendirme toplantısı düzenleyeceğiz. Toplantıya          

 

- Türkiye Bankalar Birliği Finansal Yeniden Yapılandırma Çalışma Grubu Başkanı ve Türkiye Garanti Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Sayın Adnan Memiş,

 

- Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Sayın Ekrem Keskin,

 

- İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Başkanı Sayın Mustafa Bulut,

 

- T.C. Sosyal Sigortalar Kurumu İzmir İl Müdürü Sayın Ali İhsan Yeşilçimen,

 

- T.C. Bağ-Kur Genel Müdürlüğü İzmir İl Müdürü Sayın Necati Çetiner ve

 

- Odamız Finans Danışmanı Sayın Halit Soydan gibi konunun çok değerli uzmanları katılacak. Borçlarınızı yeniden yapılandırmak isteyen üyelerimizin bu toplantıyı kaçırmamalarını tavsiye ederiz. Ayrıca üyelerimiz, 498 41 07 ve 498 42 38 numaralı telefonlardan odamız uzmanlarından bilgi alabilirler.”