Milli Eğitim Bakanlığı'nın Avrupa Birliği ile yürüttüğü çalışmalardan birisi olan Türkiye'de Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) Aralık 2007'da tamamlanıyor.
Şu anda 30 ilde 145 pilot kurumda yürütülmekte olar söz konusu projenin 51 milyon Euro’luk bütçesi bulunuyor. 30 ilde 145 pilot kurumda yürütülen söz konusu proje ile toplam 23 bin 443 kişi eğitildi. Kısa adı MEGEP olan Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Türkiye'deki mesleki ve teknik eğitimin gelişmesine önderlik ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile Avrupa Komisyonu arasında yürütülen proje, 51 milyon Euro bütçeli ve 5 yılı kapsıyor. 2002'de başlayan söz konusu proje, Aralık 2007 sonunda sona eriyor. Sivil toplum örgütlerinin de sosyal taraf olarak yer aldığı proje 30 ilde 145 pilot kurumda yürütülüyor. Proje çerçevesinde bugüne kadar toplam 576 mesleğe ilişkin analiz çalışmaları tamamlandı.
Bunun yanında, 576 mesleğe ilişkin analizler meslek standardı formatına uygun hale getirildi. Proje kapsamında İŞKUR Genel Müdürlüğü ile istihdamda olan 5 bin 700 işletmede "İş Piyasası ve Beceri İhtiyaç Analizi Anketi" uygulaması yapıldı. Proje kapsamında, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında 17 alan ve 64 dalda 9, 10, 11 ve 12. sınıfların programları Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylandı ve pilot okullarda uygulanmaya başlandı. 4 yıllık sisteme geçişte 9. sınıflar için tanıtım ve yönlendirme dersine ait modüller (Mesleki ve teknik eğitim alanları tanıtım modülü, akademik, spor ve sanat eğitim alanları tanıtım modülü) basılarak dağıtımları yapıldı. Ayrıca CD'si hazırlanarak kullanılmak üzere ülke çapındaki tüm genel ve meslek liselerine gönderildi. Proje ile toplam 23 bin 443 kişi eğitildi. Pilot kurumların Avrupa Birliği’ne üye ülkelerdeki benzer kurumlarla iş birliği yaparak bilgi alışverişinin sağlanması amacıyla 100 okul kardeş okul bularak aralarında yönetici, öğretmen, öğrenci ve sosyal taraf temsilcisinin de bulunduğu bin 452 kişi ziyaret çalışmaları gerçekleştirdi.
Mesleki Yeterlilik Kurumu hayata geçirildi
Proje ile ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alınmak suretiyle mesleki ve teknik alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek amacıyla çalışma yapıldı. Çalışma sonunda ulusal yeterlilikleri kazandıracak eğitim kurumlarını ve programlarını akredite etmek, akreditasyon, denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırma yapılması için yeni bir kurum kurulması kararlaştırıldı. Bu faaliyetleri yürütmek suretiyle mesleki ve teknik eğitim ve öğretimin seviyesini yükseltmek ve bunun için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu hayata geçirildi. Proje kapsamında, sosyal ortaklar ile eğitim kurumlarının kapasitelerinin güçlendirilmesi ve ortaklıklarının geliştirilmesi amacıyla yaklaşık 4 milyon Euro'luk 34 pilot proje desteklendi. Başarıyla tamamlanan pilot projeler programı çerçevesinde, sosyal ortaklar ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen projelerin çoğunluğu çeşitli alanlarda istihdama yönelik mesleki eğitim projeleri oldu.
Proje kapsamında İstanbul'da "Ulusal Mesleki Eğitim Bilgi Merkezi" kuruldu. Trabzon'da da Mesleki Eğitim Bilgi Merkezi'nin ise mart ayında açılması planlanıyor.
Projeye, TOBB, TÜSİAD, TESK, TİSK, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, MEKSA Vakfı gibi sivil toplum örgütleri destek veriyor. Proje kapsamında 17 ulusal ve uluslararası etkinlik düzenlendi. MEGEP ile 145 pilot kurumun ihtiyacı olan projeksiyon cihazları başta olmak üzere ofis ekipmanları sağlanırken, bilgisayar laboratuarı kuruldu. Donanım ve ekipman olarak her pilot kuruma yaklaşık 180 bin Euro harcandı.