İTO tarafından Crown Plaza Oteli’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Eski Turizm Bakanı Tınaz Titiz’in yaptığı toplantıya İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Bergama Belediye Başkanı Raşit Ülper, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Nemci Çalışkan, TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Yavuz Onur, İTO Meclis Üyesi Levent Ürkmez, Meclis Üyesi Mustafa Kaya, Meclis Üyesi Veysi Öncel, İTO Konaklama Tesisleri Meslek Komitesi Başkanı Turabi Çelebi, İzmir Rehberler Odası Başkanı Yalçın Ulukaya, Ege Seyahat Acenteleri Derneği Başkanı Alex Baltazzi, Crowne Plaza Genel Müdürü Faik Alsaç, Swissotel Grand Efes Genel Müdürü Andre Mühleman, İTO Kent Danışmanı Hitay Baran, Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Turgut Var, Prof. Dr Baybars Tek, Prof. Dr. Çınar Atay, Prof. Dr. Füsun Soykan, Dr, Raziye Oban Çakıcıoğlu, Prof. Dr. İge Pınar, Eski THY Fransa Müdürü Fatma Atay, Akşam Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Nedim Atilla, Milliyet Gazetesi Temsilci Yardımcısı ve Köşe Yazarı Deniz Sipahi, İEÜ Turizm Meslek Yüksekokulu Öğrencileri Serkan Yeşilay ile Oya Oran katıldı.
16 YIL ÖNCENİN GERİSİNDEYİZ
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2001 yılında da turizmle ilgili benzer bir toplantı yaptıklarını hatırlatırken, İzmir’in turizmdeki konumuyla ilgili oluşan tablonun çok vahim olduğunu söyledi. Demirtaş, 1990 yılında Türkiye’ye 5 milyon 389 bin turist gelirken, İzmir’e 519 bin turist geldiğini, bunun da toplam turist içindeki payının yüzde 9.64 olduğunu kaydetti. 2006 yılında ise Türkiye’ye gelen turist sayısının 19 milyon 819 bin olduğunu aktaran Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Buna karşılık kentimize gelen turist sayısı 777 bin. Bunun 200 binden fazlası da Odamızın çabaları sonucu ile gelen kruvaziyer turistler. Buna rağmen toplam turist içinde İzmir’in payı yüzde 3.92 ki 16 yıl öncesinin çok çok gerisindeyiz. Bu yıl kruvaziyer yoluyla gelen turist sayısı 400 bine yükselecek ama buna rağmen 2007 yılında 16 yıl öncesini bırakın yakalayabilmemiz, yaklaşabilmemiz bile söz konusu değil. Bu tablo, ne kadar vahim bir durum olduğunu ortaya koyuyor.
Bundan hepimiz sorumluyuz. Ama, Ticaret Odası tek başına ne yapabilir, nereye kadar gidebilir ki? Sadece bizim katkımızla değişebilecek bir durum değil. Hepimizin üzerine düşen görevler var. Oda olarak İzmir için belirlediğimiz vizyonda turizmin çok önemli bir payı var, o nedenle bu beyin fırtınasını düzenledik, ilgili bütün tarafları bir araya getirdik. Akşama kadar bu salona kapanıp, kentimizde turizmin geliştirilmesi için neler yapılabileceğini tartışacağız. Eminim ki çok önemli sonuçlar, yeni yollar ortaya çıkacaktır. Sonuçları en kısa sürede kamuoyu ile paylaşıp, İzmir turizminin geliştirilmesi için neler yapılabileceği konusunda yeni yolları İzmirlilere sunacağız.”