İZTO'dan Ekonomi mezunlarına AB kapısı

12.01.2007
İzmir Ticaret Odası (İZTO), üniversitelerin ekonomi bölümlerinden mezun İzmirli gençlere Avrupa Birliği (AB) kapılarını açacak bir proje başlattı.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, AB tarafından desteklenen, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan tarafından ortaklaşa hazırlanan, iş hayatına atılmak isteyen yeni mezunlar ve işsiz gençleri girişimcilik konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan "Eğitim ve Bilgi Alışverişi Vasıtasıyla Genç Girişimcilerin Rekabet Gücü, İş Becerileri ve Performansının Arttırılması (COMPETE)" projesi hakkında bilgi verdi.

Projeden yararlanmak isteyen gençler için müracaat süresinin başladığını belirten Demirtaş, projeyle gençlerin girişimcilik konusunda bilgilendirileceğini ve iş İngilizcelerinin geliştirileceğini söyledi. 3 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe giren proje, AB tarafından finanse ediliyor. Toplam bütçesi 500 bin Euro olan ve 18 ay sürecek proje kapsamında iş hayatına atılmak isteyen yeni mezunlar ve işsiz gençler girişimcilik konusunda bilgilendirilecek, İngilizce bilgileri geliştirilecek ve iş hayatına hazırlanacak.

Demirtaş, "Katılımcı gençler, projeye dahil olarak düzenlenecek eğitimler çerçevesinde iş kurmanın inceliklerini öğrenecek. Ayrıca girişimcilikle ilgili AB müktesebatını tanıyacak ve proje sonunda İzmir'de açılacak Gençlik İş Merkezi bünyesinde iş kurma konusunda danışmanlık hizmeti alabilecekler" dedi.

Proje için son müracaat tarihi 22 Ocak pazartesi olarak belirlendi. Proje çerçevesinde Yunanistan'ın Midilli adasında "Yeni Başlayanlar İçin İngilizce", "İş İngilizcesi", "İş Kurma Eğitimi" ve "AB'de Girişimcilik", İzmir'de ise "Kümeleşme" semineri düzenleneceğini ve Gençlik İş Merkezi açılacağını kaydeden Demirtaş, ayrıca Yunanistan'ın Selanik şehrinde "Selanik Ticaret ve Sanayi Odası'na Çalışma Ziyareti" faaliyetleri gerçekleştirileceğini söyledi.

Bu projeden yararlanmak isteyen, üniversitelerin ekonomiyle ilgili bölümlerinden yeni mezun ve girişimci İzmirli gençler başvurabilecek. "Yeni Başlayanlar İçin İngilizce" hariç diğer başvurular için İngilizce yeterlilik belgesi (TOEFL, KPDS vb.) gerekiyor. Yeterlilik belgesi olmayan başvuru sahipleri, İZTO'da yapılacak değerlendirme sınavında başarılı olmaları durumunda projeye katılabilecek. İlk olarak Midilli'de 5 -11 Şubat tarihleri arasında "Yeni Başlayanlar İçin İngilizce" ve "İş İngilizcesi" seminerleri düzenlenecek. Başvuruların 22 Ocak 2007 pazartesi günü saat 17.30'a kadar İZTO Dış Ekonomik İlişkiler Müdürlüğü AB Masası'na şahsen yapılması gerekiyor.