Borçlu işletmeler fırsatı kaçırmasın

05.01.2007
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, “Finansal sıkıntı içindeki firmalar için Anadolu Yaklaşımı 2007'nin müjdesi oldu. Borçlu olan küçük işletmeler bu fırsatı iyi değerlendirmeli" dedi

İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş, “Finansal sıkıntı içindeki firmalar için Anadolu Yaklaşımı 2007'nin müjdesi oldu" dedi

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, kamuoyunda “Anadolu Yaklaşımı” olarak da bilinen ve küçük işletmelerin finans kuruluşlarına olan borçlarının yeniden yapılandırılmasın sağlayan kanunun yayınlanmasının son derece sevindirici olduğunu söyledi. Demirtaş, “Bu küçük işletmelerimiz için gerçek anlamda bir 2007 yılı müjdesi oldu. Borçlu olan küçük işletmeler bu fırsatı iyi değerlendirmeli" dedi.

KİMLER YARARLANACAK?

Demirtaş, bankalarla, leasing, faktoring, tüketici finansman ya da varlık yönetim şirketleriyle, 31 Ekim 2006 itibariyle, ödeme sorunu bulunan bütün küçük işletmeler için, yeniden yapılandırma yolunu açan yasanın, 30 Aralık 2006'da Resmi Gazete'de yayınlandığını anımsattı. Demirtaş, çalışan sayısı 250'den az olan, cirosu veya bilançosu 25 milyon YTL'den büyük olmayan küçük işletmelerin bu yasadan yararlanabileceğini söyledi.

Demirtaş, bu şartları taşıyan küçük işletmelerin, donuk, şüpheli borçlarının bulunduğu banka veya finans kuruluşları ile çeşitli alternatifler üzerinden anlaşmalar yapabileceğini söyledi.

BİLEŞİK FAİZ YOK

Demirtaş, “Sorunlu kredi vadesinin uzatılması, sorunlu kredinin yenilemesi, sorunlu krediye ek kredi verilmesi, borcun alacaklının iştirakine çevrilmesi, faiz indirimi gibi alternatifler var” dedi.

Sözü edilen türde sorunlu mali borçları bulunan küçük işletmelerin takibe uğramış enerji, vergi, SSK ve Bağ-Kur borçlarının da, teminatsız olarak, 24 aya kadar tecil edileceğini, varsa hacizlerinin kaldırılacağını kaydeden Demirtaş, "Bu yasa kapsamındaki kredilere bileşik faiz uygulanamayacak, işlemler, damga vergisinden, harçlardan, banka muamele vergisinden ve Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu kesintisinden muaf olacaklar" diye konuştu.

BÜYÜK KOLAYLIK

Yasanın küçük işletmelere büyük kolaylık sağlayacağını belirten Demirtaş, "Ayrıca yeniden yapılandırma ile ilgili kredilerde ihracat taahhüt süreleri sözleşme süresi kadar uzamış sayılacak. Görüldüğü gibi yasa, küçük işletmelerimiz için büyük kolaylık sağlıyor.

Geçtiğimiz yıllarda büyük şirketler için çıkarılan İstanbul Yaklaşımı'nın ardından, en sonunda sıra ekonominin gerçek lokomotifi olan küçük işletmelere geldi" dedi.