İzmir'in geleceği için yol haritası

23.12.2006
  •  A 
İzmir ekonomisine ivme kazandırmak ve kentin potansiyellerini harekete geçirmek için kurulan İzmir Kalkınma Ajansı, 'Ön Bölgesel Gelişme Planı' adı verilen yol haritası ile yoluna devam edecek.

Pazartesi günü Necip Kalkan başkanlığında toplanacak olan Kalkınma Ajansı, kentin nasıl şekillenmesi gerektiği konusunda uzlaşmaya varacak

İzmir ekonomisine ivme kazandırmak ve kentin potansiyellerini harekete geçirmek için kurulan İzmir Kalkınma Ajansı, 'Ön Bölgesel Gelişme Planı' adı verilen yol haritası ile yoluna devam edecek.


Pazartesi günü Necip Kalkan Başkanlığı'nda toplanacak olan İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu, Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen 'Ön Bölgesel Gelişme Planını' oylayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda bir araya gelecek olan Kalkınma Kurulu Üyeleri geleceğin İzmir'inin nasıl şekillenmesi gerektiği konusunda uzlaşmaya varacaklar.

 

Üçüncü toplantı

Kalkınma Kurulu'nun üçüncü toplantısını yapacaklarını ifade eden İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Necip Kalkan, bu toplantıda İzmir'in yol haritasını belirleyeceklerini söyledi. Toplantıda daha önce Yönetim Kurulu tarafından kabul edilen Ön Bölgesel Gelişme Planı'nın oylanacağını açıklayan Kalkan, "Bu planda İzmir'in gelecek stratejisi yer alıyor. Bu strateji doğrultusunda İzmir'in büyümesi ve kalkınması gerçekleştirilecek. Bu ajansın yol haritası olacak. Bu yol haritasına göre yatırımcılar yönlendirilecek" dedi.  


Turizm canlanacak
Kalkınma Kurulu'nun gündeminde İzmir Ticaret Odası tarafından sunulan İzmir tarihi kent merkezinin UNESCO'nun dünya mirası listesine alınmasının da yer aldığını dile getiren Kalkan, bir çok uygarlığa ev sahipliği yapan İzmir'in bu sayede tarihi değerlerinin ortaya çıkarılmasının sağlanacağını kaydetti.


UNESCO listesine alınacak İzmir ile tarihi ve kültürel yapıların sağlanacak kaynak ile restore edileceğini anlatan Kalkan şu bilgileri verdi: “İzmir 8 bin 500 yıllık tarihe sahip. 3 dinin eserleri bu kentte yan yana yer alıyor. Havralar, Kiliseler, Camileri ile inanç turizmi için ideal bir kent. Agora bile başlı başına dünya kültürünün önemli bir eseri. Ancak İzmir'e gelen turist İzmir kent merkezine hiç uğramadan, Selçuk'a Kuşadası'na ve Bergama'ya gidiyor. Kent merkezindeki tarihi güzelliklerin ortaya çıkarılarak kente daha çok turist getirilmesi gerekiyor. İzmir Kalkınma Ajansı bu şekilde de İzmir ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamak istiyor."


Kurulda ayrıca son yıllarda çok göç alan İzmir'de göç yönetiminin da tartışılacağını anlatan Kalkan, göçün kent için yıkıcı etkilerinin en aza indirilmesi için yapılacak çalışmaların değerlendirileceğini kaydetti.  


Gündemde görüşülmesi beklenen konular neler?
* İzmir Ön Bölgesel Gelişme Planı'nın görüşülerek kabul edilmesi.
* İzmir'in tarihi kent merkezinin UNESCO'nun dünya mirası listesine alınması

* Göç yönetimi


Bölgesel Gelişme Planı hangi konuları içeriyor?

* İzmir'in doğal, tarihi, kültürel ve insan kaynaklarını yenilikle bütünleştirerek, rekabet gücüne sahip, yaşam kalitesi yüksek bir dünya kenti haline getirilmesi

* İnsan kaynakları ve sosyal sermayenin geliştirilmesi

* İşletmelerin rekabet güçlerinin artırılması

* Tarımsal ve kırsal kalkınmanın sağlanması


Yapılacak işlerden bazıları

* Kent markasının geliştirilecek.

* İş ve yatırım imkanları, ulusal ve uluslararası düzeyde etkili bir şekilde tanıtılacak.

* Yerli ve doğrudan yabancı yatırımlar bölgeye çekilecek.

* İzmir'in lojistik merkez özellikleri, başta liman faaliyetleri olmak üzere geliştirilecek.

* Özgün tarihi ve doğal değerler korunarak mevcut turizm faaliyetlerinin katma değeri artırılacak.

* Sağlık, kent, kültür ve fuar turizmi olmak üzere farklı turizm faaliyetleri teşvik edilecek.

* Yaşam kalitesini artıran kentsel çevre ve ulaşım altyapıları geliştirilecek.

* Bölgesel ve yöresel ürünler teşvik edilecek, tanıtılacak ve tescil edilecek.

* Alternatif ürünlerle tarımsal üretim faaliyetleri çeşitlendirilecek.