ERTÜRK: “ALİAĞA PANDEMİ SONRASINDA BÜYÜMEYE HIZLA DEVAM EDECEKTİR”

ERTÜRK: “ALİAĞA PANDEMİ SONRASINDA BÜYÜMEYE HIZLA DEVAM EDECEKTİR”
03.06.2021
  •  A 

 

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Dünya Gazetesine Covid-19 pandemisinin ülke ve ilçe ekonomisi üzerindeki etkilerine yönelik görüşlerini dile getirerek süreç sonrası hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Rafineri, petrokimya, demir çelik, gemi geri dönüşüm ve limancılık sektörleriyle Ege Bölgesi’nin lokomotifi, Türkiye’nin ise üretimde itici gücü olan dev şirketleri bünyesinde barındıran Aliağa, Kovid-19 pandemisinin olumsuz etkilerine rağmen üretim gücü ve cazibe merkezi olması ile yaşanan pandeminin etkilerini ülkemiz ortalamasının altında hissetti.

Koronavirüs salgınının etkilerini hisseden bölge ve ülke ekonomisinin aksine Aliağa’da limancılık ve dış ticaret verileri artış gösterdi. 2021 yılının ilk çeyreğinde Aliağa limanlarından yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış göstererek 3 milyar 649 milyon dolar, ithalat ise yüzde 29 artış göstererek 2 milyar 813 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Aliağa limanlarında 2021 yılının ilk 4 ayında gerçekleşen konteyner elleçlemesi bir önceki döneme göre yüzde 10.2 artarak 462 bin 708 TEU olurken, aynı dönemde limanlara gelen gemi sayısı da yüzde 5.6 artarak 1801 olarak gerçekleşti. Limanlara gelen toplam yük miktarı ise bir önceki döneme göre yüzde 10 azalarak 21 milyon 732 bin ton olarak gerçekleşti.

Demir çelik sektöründe Türkiye’nin en önemli merkezlerinden olan Aliağa, ülkenin demir çelik ihtiyacının ise yüzde 25’ini tek başına karşılıyor. Aynı zamanda  limanlar bölgesinde lojistik hareketlerin bir parçası olan hububat depolaması ve antrepo hizmetleri noktasında bölgedeki lojistik süreçlere destek sağlayan işletmeler ilçe ticaretinde büyük önem taşımaktadır.

Koronavirüs salgını nedeniyle sağlık, perakende ticaret, finansal piyasalar ve reel ekonominin olumsuz yönde etkilendiğini belirten ALTO Başkanı Ömer Ertürk, “Ülkemiz ve neredeyse tüm dünya daha önce yaşamadığı bir süreçten geçiyor. Ekonomik anlamda Aliağa olarak üretim, ihracat ve istihdam gücümüz oldukça yüksek fakat dünyadaki olumsuz etki bölgemize yeni yatırımların yapılmasını belirli süreliğine ertelemiş durumda. Ancak dünya genelinde yaşanacak normalleşme ile birlikte sanayi ve ticaretteki güçlü yapısıyla Aliağa hızlı toparlanarak yapılacak yatırımlarla da potansiyelini yukarıya çekecektir” dedi.

2021 yılında bölgede yatırım devam edecek

Ortaya çıkan rakam ve rekorların bölge sanayisinin üretimde ve istihdamda olumlu ilerlemeleri gösterdiğini belirten Ertürk, “Limanlarımızın gösterdiği başarı, müteşebbislerin bölgeye olan yatırım iştahını da arttırıyor. Bu noktada 2021 yılında limanlarımızda, rafineri ve petro kimya tesislerimizde yatırım programlarının devreye alındığını görüyoruz. Anılan veriler ışığında baktığımızda Aliağa’nın geleceğe bakışının hangi çerçevede olması gerektiğine işaret ediyor. Bölge sanayicisinin ve lojistik firmalarının sorunlarının çözümü, bölgemizde iş yapmayı tercih eden yatırımcıların ve ilçe halkının refahına olumlu etki edecek ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak yatırımların bölgemize çekilmesi açısından da çok önemli olduğu aşikar” dedi.

‘Aliağa’ya yatırımlar devam ediyor’

Aliağa’nın mevcut ekonomik ve jeostratejik potansiyeli ile Türkiye’de istihdamın, üretimin ve ticaretin merkezi olma yolunda ilerlediğini ifade eden Başkan Ertürk, “Bölgemizdeki petrol ve petro kimya endüstrisi, enerji üretimi, demir çelik sektöründeki öncülüğü, organize sanayi bölgesi, ülkemizin doğalgazdaki sigortası olan LNG tesisleri, gemi söküm, liman ve lojistik yatırımları ile Aliağa, ülke ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan merkezlerin başında yer alıyor. Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyolu ile İzmir-İstanbul Otoyolu’nun yapımının tamamlanarak devreye girmesi Aliağa’nın lojistik gücüne güç kattı. Söz konusu ulaştırma yatırımlarının da tamamlanmasıyla birlikte, Aliağa’ya yatırımcıların ilgisi de artmış durumda. SOCAR bölgede ikinci bir petrokimya tesisi kurmayı planlıyor. Aynı zamanda enerji yatırımları tüm hızıyla sürüyor. Aliağa OSB’de yatırımlar devam ediyor. Kimya ve demir çelik sektörü devamlı kendi bünyesinde yatırımlar yapıyor. Devletin de demiryolu ve çevreyolu konularında yatırım projeleri hızla devam ediyor. Kara, deniz, demiryolu ulaşım ağlarının odağında yer alan Aliağa, Manisa ve Denizli başta olmak üzere Batı Anadolu’nun, dünya ticaretine açıldığı bir nokta haline geldi” diye konuştu.

‘Yeni ekonomik düzene hızlıca adapte olunmalı’

Başkan Ertürk pandemi sürecinin başından beri ALTO olarak üyelerinin sorunlarına çözüm üretmek için olağanüstü çaba sarf ettiklerini kaydetti. Bu kapsamda sektörler ile yerel ve merkezi yöneticiler arasında güçlü bir iletişim köprüsü kurduklarını söyleyen Ertürk “Bugüne kadar tecrübe etmediğimiz bir kriz ile karşı karşıya kaldık. İlçemizin ve ülkemizin üretim gücünün devamlılığını korumak son derece önemli. Bu yapı bir defa bozulursa tekrar kurulması çok daha zordur. Bu nedenle özellikle hükümetin açıkladığı destek paketlerini yakından takip ediyoruz, ihtiyaçları dile getiriyoruz, üyelerimizin sesi olmaya çalışıyoruz. Bu virüsle birlikte ekonomilerin eskisi gibi olmayacağını, alışılagelmiş ticaret hayatının artık değişeceğini ve işletmelerin bu yeni ekonomik düzene hızlıca adapte olmaları gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız ” diye konuştu.

  • ERTÜRK: “ALİAĞA PANDEMİ SONRASINDA BÜYÜMEYE HIZLA DEVAM EDECEKTİR”
  • ERTÜRK: “ALİAĞA PANDEMİ SONRASINDA BÜYÜMEYE HIZLA DEVAM EDECEKTİR”