ZİRAAT BANKASI VE TOBB’DAN TİCARİ MAL ALIM-SATIMLARINDA KOLAY FİNANSMAN İÇİN İŞBİRLİĞİ

ZİRAAT BANKASI VE TOBB’DAN TİCARİ MAL ALIM-SATIMLARINDA KOLAY FİNANSMAN İÇİN İŞBİRLİĞİ
11.12.2020
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yöneim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Ziraat Bankası ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) arasında “Ticari Mal Alım-Satım” süreçlerini kolaylaştırmak için gerçekleştirilen Tedarik Zinciri Finansman Programı Lansmanına katıldı.

ALTO Başkanı Ömer Ertürk program sonrası yaptığı değerlendirmede, TOBB ve Ziraat Bankası ticarette tedarik finansmanını güvence altına almak ve firmaların nakit akışını kolaylaştırmak için işbirliğine gittiğini ifade etti.

ALTO ve Türkiye genelinde kurulu 365 oda ve borsanın TOBB önderliğinde üyelerine destek olmaya ve proje üretmeye devam ettiğini ifade eden Başkan Ertürk, “Bugüne kadar KGF, Nefes ve Cansuyu projelerinde tüm kaynaklarını kullanarak, kefalet ve bloke sistemlerinin yanında ‘Güvenli Ticaret’ sistemine geçiş projesi ile de malzeme alınımını kolaylaştırmanın yanında alacağın garanti altına alınması veya vade garantisi altına alınmasına fayda sağlayacak projeye imza atmıştır. Tacirler ve diğer iş insanları arasında ki ticaret, satış ve tahsilat dengesini kurarak yeni bir sistem üzerinden Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü nezdinde yürütülen ‘Güvenli Ticaret’ başlıklı proje TOBB ve Ziraat Bankası arasında imzalanarak yürürlüğe girdi” dedi.

Ticarette tedarik finansmanını güvence altına almak ve firmaların nakit akışını kolaylaştırmak için gerçekleştirilen işbirliği hakkında bilgi veren Ertürk, “Sistem, Ziraat Bankası ticari müşterilerine mevcut kredi limitlerinin üzerine yüzde 20 ek limit, kullanıma göre ilave yüzde 50 limitli ‘Bankkart’ üzerinden kefalet karşılığı finansman kredisi açmakta ve anılan kart ile ticari ürün satın alımları ve satışlarının yapılmasını sağlamaktadır. Bu alışveriş krediye dönüşebilmekte ve 18 aylık taksitler halinde ödenebilmektedir. Doğrudan Borçlandırma  (DBS) sistemi tek firmaya tahsis edilirken bu kart ile bu sisteme dahil pos sistemi olan birçok firmadan alışveriş yapılabilir” diye konuştu.

Ziraat Bankası Aliağa Şube Müdürü Serhat Engin Kıras ise yapılan işbirliği ile ilgili şunları söyledi:

“Bankamız, ülkemizdeki üretimi ve ticareti desteklemek, alıcı-satıcı arasındaki alışverişi/ ticareti düzenleyerek yönetmek-yönlendirmek ve alıcı-satıcı arasında güven sağlayarak nakit akışlarını düzenlemeye yönelik olarak 'Güvenli Ticaret Sistemi Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı Ürününü' kullanıma sunmuştur.

Ürünün diğer ödeme sistemleri ve araçlarından ayıran temel özellikler şunlardır:

  • Açık hesap, çek-senet ile yapılan satışlarda alıcı riskini ortadan kaldırır, satıcıya tahsilat güvencesi sağlar.
  • Tedarikçiye/üye işyeri sahibi satıcıya piyasa koşullarına göre daha uygun fonlama sağlar. Satıcı mevcut üye işyeri çalışma koşulları çerçevesinde yaptığı satışın bedelini uygun finansman ile tahsil edebilir.
  • Alıcıya ‘Mal Alımı Teminat Mektubu ve DBS’ ürünlerinin getirdiği tek satıcı ile çalışma kısıtı yerine tedarikçiyi seçme imkanı sunar.
  • Alıcıya 18 aya kadar uygun koşullarda taksitle mal/hizmet satın alma imkanı sunar.

Güvenli Ticaret Sistemi-Bankkart Başak yukarıda belirtilen güçlü yönleri ile satıcı tarafında tahsilat ve finansman, alıcı tarafında vade ve alım çeşitliliği imkanları ile üretimi ve ticareti destekleyerek güçlendirmektedir.

Ürünümüzün temel avantajları aşağıda yer almaktadır.

1-) Ticari Amaçla Mal Hizmet Alan Alıcılar İle Ticari Amaçla Mal Hizmet Satan Tedarikçiler

Ticari amaçla mal/hizmet alan müşteriler alıcı, bu müşterilere ticari satış yapan müşteriler ise tedarikçi olarak sisteme tanımlanarak Üye İşyeri (Pos) ve Bankkart Başak aracılığı ile alım-satım yapabileceklerdir.

2-) Kıymetli evrak (çek -enet) ile satış yapan firmalar

Kıymetli evrak (çek senet) üzerinden satış yapan firmalar sistemi tedarikçi olarak tanımlanabilecektir. Güvenli Ticaret Sistemi-Bankkart Başak tedarik Zinciri Finansmanı Sistemi’nde POS üzerinden erişilen ‘Özel İşlemler’ menüsünden maksimum vade 540 gün içerisinde kalmak şartı ile çek-senette olduğu gibi serbestçe vade belirlenebilmektedir. Örneğin POS tahsilatının/ödemesinin çekte olduğu gibi belirli bir vade tarihinde (Örnek 02.03.2021) yapılması temin edilebilecektir. Çek/senetle vadeli satış yapan ve vadeli satışa konu çek/seneti iskonto ettiren firmalar kıymetli evrakların saklanmasında yaşanan zorluklardan ve tahsilat riskinden korunmak için Güvenli Ticaret Sistemi Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı Ürününü kullanabilirler.

3-) Ticari İlişkide Olduğu Müşterilerinden Teminat Mektubu Talep Eden Firmalar

Ticari ilişkide olduğu müşterilerinden teminat mektubu talep eden firmalar sisteme tedarikçi olarak tanımlanabilirler ve Güvenli Ticaret Sistemi Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı Ürünü işlem sırasında alıcının limitini sorgulama özelliği ile tedarikçiyi korumaktadır.

4-) DBS üzerinden satış yapan firmalar

DBS üzerinden satış yapan firmalar bu ürüne alternatif veya bu ürüne ek olarak Güvenli Ticaret Sistemi Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı Ürününü kullanabilirler.

Yukarıdaki koşulları sağlayan bütün Aliağalı ve Aliağa Ticaret Odası'na kayıtlı müşterilerimize ürünümüzden yararlandırmak isteriz. Sağlıklı günler dileriz.

  • ZİRAAT BANKASI VE TOBB’DAN TİCARİ MAL ALIM-SATIMLARINDA KOLAY FİNANSMAN İÇİN İŞBİRLİĞİ
  • ZİRAAT BANKASI VE TOBB’DAN TİCARİ MAL ALIM-SATIMLARINDA KOLAY FİNANSMAN İÇİN İŞBİRLİĞİ