BAŞKAN ERTÜRK'TEN KORONAVİRÜS HAKKINDA AÇIKLAMA

BAŞKAN ERTÜRK'TEN KORONAVİRÜS HAKKINDA AÇIKLAMA
09.04.2020
  •  A 

 

 

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Ömer Ertürk, COVID-19 (koronavirüs) salgını ile ilgili olarak yürütülen çalışmalar ve alınan önlemler hakkında basın açıklaması yaparak bilgilendirmelerde bulundu.

Başkan Ertürk'ün Covid-19 salgın süreci hakkında ortaya çıkan sorun ve çözüm önerileri konusunda yaptığı açıklamanın tamamı ise şöyle:

"Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 2020 yılı başından itibaren dünyaya yayılan Covid-19 salgını uğradığı tüm ülkeleri pek çok yönden etkilenmiştir. 21. Yüzyılın en yaygın salgını olan bu virüsün etkisinin ne kadar süreceği vatandaşların açıklanan tedbir uygulamalarına riayet etmelerine bağlı olduğu bilinmekte ve bu bağlılık aynı zamanda ülkelerin ekonomilerine olan etkisini de belirleyecektir.

Ülke ekonomisinin yüzde 6,1’ini oluşturan bölgemiz, ülkemizin de en önemli istihdam depolarından birisi olması dolayısıyla İzmir merkezden ve çevre il ve ilçelerden yoğun giriş çıkışla karşılaşması, bu coğrafyada yaşayanlar olarak çok daha dikkatli ve tedbirli davranmak zorunda olduğumuz gerçeğini unutmadan hareket etmemizi ve tedbirlere sonuna kadar uymamızı gerektirmektedir.

Bu şekilde yoğun istihdamın olduğu bölgemizde sağlık çalışanlarımızın da işleri oldukça zor. Bu çerçevede ‘insanüstü bir çabayla’ bu salgına karşı mücadele veren sağlık çalışanlarımızın manevi destek ve motivasyona ihtiyaçları olduğunu düşünerek sürecin başlamasıyla birlikte gerek hastanemiz ile gerekte aile sağlığı merkezlerimiz ile diyalogumuzu devam ettirerek gerekli desteği sürdürme gayretindeyiz. Aynı gayretlerimizi emniyet güçlerimizle, jandarma kuvvetlerimizle ve bu salgının ortadan kalkması için mücadele eden tüm kurum ve kuruluşlarla irtibat halinde olarak; bu beladan birlikte hareket ederek kurtulmamız gerektiği inancı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu kapsamda, Aliağa Ticaret Odası olarak koronavirüs salgınıyla ilgili olarak üyelerimize ve çalışanlarına gerekli uyarılar ve bilgilendirmelerde bulunduk ve bizde oda binamızda gerekli tıbbi tedbirler ile sıhhi önlemleri aldık. Ayrıca, salgının yayılmasını önlemek amacıyla, temas riskini azaltmak üzere, üyelerimizin odamız tarafından sunulan hizmetleri uzaktan erişim yoluyla (online) alması yönünde gerekli altyapıyı sağladık. Bununla birlikte evden çalışma yöntemi ve dönüşümlü çalışma modeli ile gerek riski minimize ederek gerekte tam zamanlı çalışarak hizmetlerde aksama olmamasına özen gösteriyoruz. Salgının yayılmasını önleme çerçevesinde gıda sektöründe çalışan işletmelere de maske desteği sağlamaya gayret etmekteyiz.

2020 yılında dünya büyümesinin negatif yönde etkileneceği görülmekle birlikte negatif büyümenin, istihdamın ve ticaretin önündeki sorunlar, ülkelerin destekleri ile giderilmeye çalışılmaktadır. Bu çerçevede ülkemizde de sıkıntıların yaşanacağı tespitleri ocak ayından itibaren gözlemlenmekte, bu olumsuzlukların giderilebilmesi için sorunların bakanlıklar nezdinde dile getirilmesi ve çözüm aranması formüllerinin başında oda ve borsa başkanlarımızın sahada oluşabilecek sorunları üst birliğimize ileterek TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyelerinin takibi ile sonuca ulaşılması gerektiği görülmüştür.

Anılan çerçevede sahada oluşabilecek sorunları dile getirdiğimiz ilk raporumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’ne şubat ayının ikinci yarısında iletilmiş ve sorunların çözümlenmeleri konusunda gerekli girişimlerde bulunulmuştur. Mart ayından itibaren daha da yoğunlaşan salgın vakaları ülkemizde de 11 Mart tarihinde ilk vakanın görülmesi ile toplumsal izolasyonu sağlamak için tedbirler arttırıldıkça, ticarette gıda ve sağlık sektörleri haricinde kısıtlamaların da yoğunlaşması sebebiyle sahadaki sorunlar daha da derinleşmeye başlamıştır.

Aliağa Ticaret Odası olarak bölge ticaret ve sanayisinin temsilcisi olan kurumumuz, bölgedeki ufak ve büyük işletmeler ile sahadaki gerçek sıkıntıları belirlemeye çalışmış, bu çalışmaları oda yönetim kurulumuzda ve bölge oda başkanları ile birçok sefer video konferans ve telekonferans yöntemiyle dile getirerek sorunların çözümü noktasında gerekli istişareler bugüne kadar yapılmış, bugünden sonra da yapılmaya devam edecektir.

Sahada oluşabilecek sorunları önceden görmek ve tedbirlerin önceden alınması gerektiği felsefesi ile yola çıkan yönetim kurulumuz, oluşabilecek sorunların çözümü çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibatı sıklaştırma konusunda çalışmalarını arttırmıştır. Ülkemizdeki 365 oda ve borsa ile birlikte odamız da, sahadaki sorunların çözülmesi için gerek TOBB nezdinde gerekse bölge siyasilerinin desteği ile çözüm odaklı çalışmalarına devam etmektedir.

Aliağa Ticaret Odası olarak bugüne kadar oluşabilecek sorunların çözümü için gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızı, bugünden sonra da ortaya çıkan ya da çıkabilecek sorunların çözümü ile ilgili de devam ettirme arzusundayız. Bu noktada sorun ve çözümle ilgili duyuru ve paylaşımlarımızı sosyal medya adreslerimizden, internet sitemizden ve diğer mecralarımızdan iş alemimize iletmekteyiz.

Bugüne kadar sağlanan destekler ve bugünden sonra oluşabilecek sorunların tespiti ve çözümleri konusunda diyalog içerisinde bulunmak için odamız internet sitesinde, üyelerimizden yaşadıkları sorunları iletebilecekleri ‘iletişim formlarını’ geliştirdik ve bu formları dinamik bir şekilde takip ederek üyelerimizden gelen talepleri gerekli kurum ve kuruluşlara iletmeye devam etmekteyiz.

Hepimizin bildiği gibi bu krizin en önemli bileşeni sağlıklı kalmaktır. Salgını eninde sonunda yeneceğiz, bundan hiç şüphemiz yok. Bu salgının sanayi ve ticarete olan etkisini minimize edebilmek için çalışmalarımıza mesai mefhumu gözetmeksizin gerekli tedbirlerin alınması noktasında sürdüreceğiz. Toplum olarak salgının en kısa sürede ortadan kalkması için yapılacaklarla ilgili ‘zihinsel bütünleşmeyi’ sağlama noktasında vatandaşlarımıza büyük sorumluluk düşmektedir. Bu salgına karşı gerekli tedbirleri toplum olarak uygularsak hızlı bir şekilde önce toplum sağlığına kavuşmayı, ardından da ekonomimizin hızla düzelmesini sağlarız.

Son olarak acil durumlar dışında evden çıkmamaya özen gösterelim. Sağlıkla ve mutlulukla kalın.”