Türkiye’de, yeni bir uygulama olarak, "kalkınma ajansları" başlatıldı. Aslında, bu ajansların il bazında değil, bölgesel bazda kurulması daha isabetli olurdu. Zira, tek başına bir vilayetin kalkınması, çarpıklıklar doğuracak, eşitsizlikleri artıracaktır. Önemli olan, bölgenin topyekün kalkınmasıdır.
1- Sayın valilerin, kuruluş safhasında ve icraatta, belediye başkanları ile çok sıkı bir işbirliği ve dayanışma içinde olması gereklidir.
2- Aynı şekilde, politik ve ideolojik saplantı içinde olan; her hayırlı icraata karşı çıkan; bir kısmı da dış odakların maşası kuruluşlar hariç olmak üzere sivil toplum örgütleri ile ciddi bir işbirliği yapılmalıdır.
3- Bugüne kadar yapılmış çok ciddi çalışmalar mevcuttur. Her şeye sıfırdan başlayıp, zaman ve kaynak israfına sebebiyet verilmemelidir. Mesela;
a) İzmir’de, çok güzel işbölümü toplantıları yapılmıştır. Harika hedefler tespit edilmiştir.
b) Ege Belediyeler Birliği ve EGEV olarak, "Bölgesel kalkınma planı" hazırlanmış; mükemmel araştırma ve çalışmalar elde edilmiştir.
c) Gündem-21 İzmir Grubu’nun (benim başkanlık dönemimde) yaptığı araştırmalar, bastırdığı kitaplar, kesinlikle ihmal edilmemelidir.
(Bu çok başarılı ve çalışkan ekipten, İzmir Kalkınma Ajansı’na davet oldu mu, bilmiyorum? Olmamışsa, hatadır.)
(Yine, bu konularda yıllarca emek vermiş, bir Uğur Yüce’nin ve Ege Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mehtap Tuna’nın olmayışı, ciddi bir israftır.)
e) Gerek, İzmir Ticaret Odası’nın; gerekse Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın, "stratejik plan" çalışmalarından mutlaka istifade edilmelidir.
4- Şehrin, tüm düşünen beyinlerinin iştirak edeceği bir toplantıda; hedefleri ve stratejileri, kısa-orta ve uzun vadeli olarak tespit etmelidirler.
5- Çalışmalarda, profesyonel ekiplerden yararlanılması şarttır. Zira, seçilen üyelerin çoğunun, bu işe ayıracak çok fazla zamanı olmayacaktır. Her birinin kendi işi gücü vardır.
Başarının, bir tür hobi veya boş vakit değerlendirmesi, zihniyeti ile sağlanması mümkün değildir.
6- Popülizme fırsat verilmemelidir. Öncelikler dizisi sağlıklı tespit edilmeli; verimlilik esas alınmalıdır.
7- Başarı için, iktidarın samimi ve dürüst davranması da şarttır. Zırt pırt gecekondu affı vb. ihanetler sergilenecek ise hatalı teşvik politikaları uygulanacaksa tüm bu çalışmalar boşa gidecek demektir.
Hele, hele; iç göçü önleyecek tedbirler alınmaz; Kimlik Bildirimi Kanunu ciddi olarak uygulanmaz; ikamet ilmuhaberi uygulanması getirilmezse; başarı şansı hiç yoktur.
Hayırlı olsun...