Özel Güvenlik kursu tamamlandı

18.05.2006

Aliağa Ticaret odası tarafından geçtiğimiz aylarda İzmir’de özel güvenlik eğitimi alması sağlanan 45 kursiyer, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından merkezi sistemle yapılan sınavda başarılı olarak sertifikalarını düzenlenen törenle aldı.

Aliağa Ticaret Odası tarafından, ilçedeki vasıfsız genç nüfusa nitelik kazandırarak istihdam olanaklarını arttırmak amacıyla Aliağa Ticaret Odası- ASES Güvenlik işbirliğinde düzenlenen Özel Güvenlik Eğitimi Projesinde başarılı olarak sertifika almaya hak kazananlara, sertifikaları düzenlenen bir törenle dağıtıldı.

-45 GENÇ SINAVDA BAŞARILI OLARAK BELGE ALMAYA HAK KAZANDI-

5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine dair kanun uyarınca Ocak 2006’dan itibaren şirketlerde istihdam edilecek olan özel güvenlik elemanlarının “Özel Güvenlik Sertifikası” alma zorunluluğu getirilmesi üzerine, Aliağa Ticaret Odası, Şubat ayında ilçede ikamet eden 45 gencin İzmir’de ASES Güvenlik adlı eğitim kurumunda özel güvenlik eğitimi almasını sağladı. Eğitim amacıyla Aliağa Ticaret odası tarafından sağlanan olanaklarla İzmir’de sıkı bir kurs programına tabi tutulan kursiyerler bu zorlu süreci aşarak İçişleri Bakanlığı Emniyet genel Müdürlüğü tarafından açılan özel Güvenlik Sertifika sınavına girdi. Sınavda da başarılı olan gençler, sertifikalarını Aliağa Ticaret Odası Seminer Salonunda düzenlenen bir törenle aldı.

-“HEDEF, EĞİTİMLİ İŞ GÜCÜ”-

Törende konuşan Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka, “Yasaya göre, 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren “Özel Güvenlik Sertifikası” olmayanlar, güvenlik hizmetlerinde çalıştırılamıyor. Bundan dolayı, ilçemizdeki şirketlerde Güvenlik elemanı olarak çalışacakların; bu konuda yetkili kuruluşlardan Silahlı ve Silahsız kurs eğitimi alarak, Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yapılacak sınavla sertifika almaları zorunlu hale gelmişti. Biz de Oda olarak en uygun koşulları sağlayan ASES Güvenlik şirketiyle anlaşarak 45 gencimizi İzmir’de eğitime yolladık. Bugün kendilerine sertifikalarını veriyoruz. Zaten bir kısmı hemen çeşitli yerlerde sertifikalı özel güvenlik elemanı olarak iş bularak çalışmaya başladı. Böyle bir hizmete Oda olarak imza attığımız için çok mutluyum” dedi.

-“BÖLGEDE ÖZEL GÜVENLİK ELEMANINA İHTİYAÇ VAR”-

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Oda olarak hem bölgemizdeki kuruluşlarımızın yasa gereği oluşan bu yeni durumdan olumsuz etkilenmemeleri, hem de bölgemizdeki işsiz genç nüfusa nitelik ve sertifika kazandırarak iş sahibi yapmak amacındayız. Bu amaçla bu eğitim faaliyetini gerçekleştirdik. Sanayi kuruluşları artık mesleki eğitime önem veriyor. Bunun için özellikle genç nüfusun Mesleki eğitim alması için çeşitli koşullar yaratmaya çalışıyoruz. Aliağa’da kurulmakta olan Türkiye’nin en büyük OSB’si ALOSBİ’de kurulacak 400 fabrikanın ihtiyaç duyacağı ara eleman ve nitelikli işgücü talebini karşılamak için mesleki eğitim faaliyetlerini arttıracağız. Bu amaçla ALOSBİ içinde de bir mesleki eğitim kurumu da oluşturacağız.” Dedi.

- ASES GÜVENLİK GENEL MÜDÜRÜ BURHAN TANSU; BU PROJE TÜRKİYE’DE İLK” -

Aliağa Ticaret Odası’nın öncülüğünde kursiyerlere Silahlı ve silahsız güvenlik eğitimi veren ASES Güvenlik Şirketi Genel Müdürü Burhan Tansu ise yaptığı konuşmada, projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade etti.

ASES Güvenlik Şirketi Genel Müdürü Burhan Tansu, projeyle belge alan kursiyerlerin hem bir meslek kazandıklarını hem de nitelikli işgücü haline geldiklerini ifade ederek, “Aliağa Ticaret odası’nın büyük katkılarıyla İzmir’de ilk kez bir Ticaret Sanayi odası tarafından Özel Güvenlik eğitimi yetişmesine yönelik çalışma yapıldı. Bu Türkiye’de de bir ilktir. Sanayisi ve Ticaret hacmiyle her geçen gün büyüyen bir sanayi kenti haline gelen Aliağa’da kuruluşların yasa gereği istihdam etmesi gereken sertifikalı özel güvenlik görevlisi talebini karşılamaya yönelik bu çalışma, hem vasıfsız gençleri nitelik kazandırarak meslek ve iş sahibi yapmak hem de önemli bir sosyo-ekonomik etkinlik olarak diğer sivil toplum örgütlerine de örnek olması gereken bir projedir. Bu projenin kurumumuzla birlikte gerçekleşmesini sağlayan Aliağa Ticaret Odası’na teşekkür ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Şubat ayında dört haftalık eğitimden geçerek İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan merkezi sınavda başarı kazanan 45 kursiyere sertifikaları dağıtıldı.

- ÖZEL GÜVENLİK ELEMANI OLMA ŞARTLARI -

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Saka; En az sekiz yıllık ilköğretim, ya da ortaokul, lise veya dengi okul mezunu, 18 yaşını doldurmuş, Adli Sicil kaydı bulunmayan, Görevin yapılmasına engel olabilecek vücut ve akıl sağlığı ile özrü bulunmayan herkesin özel güvenlik eğitimi alıp sınava girerek sertifika alabileceğini sözlerine ekledi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, 5188 sayılı Yasa gereği 1 Ocak 2006'dan sonra sertifikasız güvenlik elemanı çalıştıranların 23 milyar lira, sertifikasız çalışanların da 3 milyar lira gibi ağır para cezaları ile karşı karşıya kalacağı uyarısını yaptı.